מחירי הבשר צפויים לעלות בעשרות אחוזים

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
04 מאי 2010

אחת הסיבות לכך: מעבר מגדלי התירס לייצור דלק ידידותי לסביבה. מה הקשר בין השניים? התשובות בפנים

לפני כשבועיים הופסק באופן כמעט מוחלט היצוא מארגנטינה, ספקית הבשר הקפוא הגדולה בעולם, במטרה לסייע למצב ולמחירי הבשר בארגנטינה. נוסף על הפסקת היצוא קיים מחסור עולמי יחסי בבשר. את התוצאה נרגיש בקרוב מאוד: מחירי הבשר יעלו באופן משמעותי בכ-20%.

כזכור, לפני כמה שנים חלה עלייה משמעותית במחירי הבשר, ונראה כי כעת מדובר בהתפתחות של אותו מהלך. ההתחלה היתה ב-2006, עם עליית מחירי הנפט. נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש הכריז על הפחתת תלות המשק בנפט כיעד לאומי. החלופה לנפט היתה הדלק הצמחי הזול והירוק אתנול, המופק מהצומח, בעיקר מתירס. כך השקיעו מגדלי התירס יותר בגידולים לייצור האתנול, חוואים עברו לגידולי תירס וסויה בעקבות צמצום שטחי המרעה בדרום אמריקה, ומחסור בתירס לגידול הבקר נוצר. כפועל יוצא של שרשרת זו התייקר גם הבשר, ועכשיו אנו עדים לפעולת שרשרת נוספת בתהליך. בהמשך ייתכן שהמהלך יגרור שינויים נוספים במשק, כאפקט דומינו, וכך גם מחירים של מוצרים אחרים, שלכאורה אינם קשורים ישירות לאותו שוק, יעלו באופן ניכר.

בין 2001–2005 הוכפל ייצור דלק האתנול בארה"ב, וגם באזורים אחרים בעולם הפך התירס לגידול אטרקטיווי. מעבר להתמודדות עם עליית מחירי הנפט מקווים בארה"ב שהדלק הביולוגי יגרום לצמצום פליטת הפחמן הדו-חמצני (אם כי לא באופן ניכר), הגורם כידוע להתחממות הגלובלית – נושא כאוב אחר. השימוש בדלק הירוק יכול להקטין את פליטת גזי החממה בכ-13%. יתרון נוסף של האתנול הוא שמדובר במשאב אנרגיה מתחדשת. כלומר, אפשר להפיק אותו מצמחים שונים (בדרך כלל מתירס), לעומת עתודות הדלק המאובן (נפט ופחם) ההולכות ואוזלות, וכפועל יוצא מתייקרות כאמור באופן משמעותי.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 04/05/2010

פוסטים דומים