העצים העתיקים בישראל מציגים: הישרדות

צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל
צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל
02 יוני 2010

ברחבי ישראל פזורים עשרות עצים עתיקים ומרשימים, בעלי משמעות היסטורית וסביבתית, וחלקם זקוקים לטיפול על מנת שיוכלו לשרוד. יוזמה חדשה מנסה לשקם את העצים

משרד החקלאות יצא באחרונה בפנייה לרשויות המקומיות להתחיל בהליכי שיקום של עצים עתיקים בעלי משמעות היסטורית, נופית, קהילתית וסביבתית הגדלים בשטחן, בתמורה לסיוע במימון הנושא. עצים ותיקים רבים סובלים מפצעים שנוצרו בהם במרוצת השנים, והדבר עלול לסכן אותם. במסגרת המהלך המתוכנן ישוקמו העצים באמצעות גיזום מיוחד ותמיכה בענפים חלשים, והכול במטרה לשקמם ולהאריך את חייהם.

לדברי ד"ר ישראל גלון, פקיד היערות במשרד החקלאות, עלות טיפול בעץ עתיק ושיקומו, המחייבים שימוש בטכנולוגיות יקרות ובמיומנות של אנשי מקצוע, יכולה להגיע עד 50 אלף שקל. מדובר בסכום לא מבוטל, שלא כל הרשויות יכולות או מעוניינות להזרים לטובת מטרה זו, לכן משרד החקלאות מעניק תקציב משלו המסתכם ב-250 אלף שקל, וישתתף עד 50% בעלות השיקום הכוללת ועד סכום של 25 אלף שקלים לעץ.

בד בבד ייערכו במסגרת היוזמה החדשה גם תהליכי מיפוי ותיעוד העצים העתיקים. מטרת התהליך היא להציב לצד כל עץ שלט המסביר עליו ועל ההיסטוריה הפרטית-סביבתית שלו. כן תוקם ליד העץ פינת ישיבה, על מנת שהמבקרים יוכלו ליהנות מצלו. מדובר בעצים בעלי חשיבות אסתטית והיסטורית, ומבחינת משרד החקלאות זהו תחילתו של תהליך שימור שיימשך גם בשנים הבאות.

אז אילו עצים יזכו למעשה למעמד הנחשק? במשרד החקלאות קבעו כי העצים המיועדים לשימור יהיו משמעותיים בנוכחותם וביופיים, יימצאו בשטחים ציבוריים, יהיו בעלי השפעה סביבתית גבוהה, וכמובן – מצבם יהיה כזה שמחייב התערבות על מנת שלא ימותו או ייפגעו. הרשויות המקומיות הוזמנו להציג תוכנית שיקום של אגרונום מומחה לעצים לכל עץ, כמו גם אומדן תקציבי מפורט. לאחר הגשת הבקשות מהרשויות השונות ברחבי הארץ יוחלט במשרד החקלאות לאן בדיוק להפנות את התקציב המיועד לפרויקט הסביבתי החשוב.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 02/06/2010

פוסטים דומים