ובתפקיד פעיל למען איכות הסביבה: דיקפריו

16 מאי 2016

השחקן לאונרדו דיקפריו זכה השנה בפרס האוסקר על תפקידו בסרט "The Revenant", העוקב אחר מסע הישרדות של אדם ומאבקו באיתני הטבע. מתברר שגם במציאות יש קשר הדוק בין דיקפריו לסביבה

זה כבר מזמן לא סוד: כולנו יודעים שתהליכי המודרניזציה מקדמים את האדם מבחינה כלכלית, חברתית וטכנולוגית, אך גם פוגעים רבות באיכות הסביבה ובתנאי האקלים בעולם, עד כדי סכנה שהגלגל יתהפך, והסביבה תסיג לאחור את איכות החיים המודרנית של האדם. בשנים האחרונות ידוענים רבים פועלים כדי לקדם מטרות למען הסביבה ולהעלות את מודעות הציבור לנושא החשוב הזה. אחד הבולטים שבהם הוא השחקן לאונרדו דיקפריו, זוכה בפרס האוסקר לשנת 2016.
המסר של השחקן לעולם הוא שאמנם בני האדם לא יכולים לשלוט בתהליכים טבעיים המתרחשים בכדור הארץ אך הם בהחלט יכולים להפחית מהשפעתם עליו על ידי שמירה על איכות הסביבה. את המסר מעביר דיקפריו בכמה דרכים: הוא משתתף בהפגנות למען איכות הסביבה, מבקר במקומות מוכי הרס, תורם בנדיבות לפעילים בנושא ואף הקים קרן פעילה משלו.
במארס האחרון ביקר דיקפריו ביער הגשם  Leuser Ecosystem שבסומטרה, אינדונזיה, כדי להיאבק בהתרחבות מטעי הדקלים הפוגעת בחיות היער. במהלך ביקורו פרסם דיקפריו בחשבון האינסטגרם שלו תמונה שלו לצד שני פילים בסכנת הכחדה. בכיתוב הנלווה לתמונה הוא הזהיר כי תופעת הרחבת המטעים לצורך הפקת שמן דקלים עלולה להקשות על הפילים למצוא מסדרונות נדידה, מקורות מזון ומים נאותים ביער ובכך להביא להכחדתם. כמו כן הוסיף השחקן וכתב כי הקרן הפילנתרופית שלו, "קרן לאונרדו דיקפריו", מעודדת שותפים מקומיים להקים "עיר מקלט" לחיות היער.

 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

בשנים האחרונות תרם דיקפריו לפחות 30 מיליון דולר כדי לעזור לאו"ם להגן על שוניות אלמוגים ונמרים בסכנת הכחדה וכדי לעורר מודעות בקרב הציבור לסכנות שינויי האקלים. כמו כן הוא אחראי להפצת הדרכות בנושא מדעי האקלים המבוצעות על ידי כמה מהחוקרים הטובים בעולם. בשנת 2016 קטף השחקן את פרס תאגיד הפורום הכלכלי העולמי הקורא למנהיגים פוליטיים וחברתיים לבצע שינויים אזוריים וכלל עולמיים בתחום התעשייה.
"הוא נערץ מאוד על ידי הציבור בכל רחבי העולם, יש לו השפעה רבה, ולכן כאשר הוא אומר משהו, אנשים מקשיבים לו", אמר אנריק סלה, חוקר הבית של ערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק, שעבד עם דיקפריו בעבר.
דיקפריו אף ידוע בתמיכתו באמנות סביבתית. השחקן, שהשתמש בתהילתו כדי לפרסם את סכנות ההתחממות הגלובלית, רכש ותרם עבודה של אמן סביבתי למוזיאון לוס אנג'לס לאמנות. הרכישה של דיקפריו הביאה לקדמת הבמה את עבודתם של אמנים סביבתיים שונים, משכה תשומת לב רבה של אספנים והגבירה את המודעות לנושא.
דיקפריו נאם באו"ם בהזדמנויות שונות (כולל בטקס החתימה על הסכם האקלים בפריז) ואף הקדיש את נאום הזכייה שלו באוסקר השנה כדי להדגיש את עניין שינויי האקלים והסכנה הטמונה בהם להכחדת החיים על כדור הארץ. "תופעת שינויי האקלים היא מציאותית והיא מתרחשת ממש עכשיו. זהו האיום המשמעותי ביותר על כל המין האנושי, וכולנו צריכים להילחם בו יחד ולהפסיק להתמהמה. אנו צריכים לתמוך במנהיגים שלא מדברים בשם אלו המזהמים את עולם אלא בשם האנושות ובשם מיליארדי האנשים שיושפעו משינויי האקלים האלה… הבה לא נתייחס לפלנטה הזו כאל דבר מובן מאליו", הוא ציין בנאומו.
עם זאת יש כאלה היוצאים נגד הצהרותיו של דיקפריו. רוברט רפיאר, מהנדס כימי וכתב בתחומי האנרגיה, הסביבה והקיימות, ציין במגזין פורבס כי הבעיה היא לא במסר של דיקפריו אלא בכך שדיקפריו עצמו הוא אחד מאותם "המזהמים הגדולים" שעליהם, באופן אירוני, הוא מלין. בעוד שדיקפריו תורם רבות מזמנו, מכספו וממאמציו להעלאת המודעות לנושא, הוא עצמו ידוע בהרגלי צריכה מוגזמים: במשך שנים ציינו מבקריו את השימוש הנרחב שלו במטוסי סילון פרטיים לנסיעותיו ברחבי העולם לצורכי עסקים והנאה. אנשים שטסים במטוסים פרטיים ונופשים ביאכטות שבבעלותם תורמים לפליטת הפחמן בעולם הרבה יותר מהאדם הממוצע. רפיאר טוען שדיקפריו צריך בראש ובראשונה לתת דוגמה אישית אם הוא רוצה שאנשים ילכו בעקבותיו.
ומה בישראל? ברשימת הסלבריטאים התורמים לאיכות הסביבה בארצנו אפשר למצוא את דליק ווליניץ ומיקי חיימוביץ' שזכו באות הגלובוס הירוק. תחרות הגלובוס הירוק מנוהלת על ידי ארגון "חיים וסביבה", הפועל למען סביבה ראויה ובריאה, פיתוח מושכל ומקיים, שמירת האינטרס הציבורי וקידום ערכים של צדק סביבתי וחברתי. הפרס ניתן במסגרת יום הסביבה בכנסת המצוין השנה ב-7 ביוני, וגם הפעם אחת הקטגוריות היא דמות ציבורית. מי לדעתכם יזכה הפעם? בקרוב מאוד כולנו נדע.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 16/05/2016

פוסטים דומים