גגות קרים – הדבר הבא?

צילום: Kevin Prichard
צילום: Kevin Prichard
09 נובמבר 2010

התייעלות אנרגטית: שר האנרגיה האמריקאי סטיבן צ'ו הציג תכנית לאומית להקמת גגות קרים. המטרה: לקרר את השטח העירוני, לחסוך כסף ולצמצם את נזקי ההתחממות הגלובלית

הממשל האמריקאי מנסה להתמודד שוב עם ההתחממות הגלובלית, והפעם מדובר ביוזמה ליישום טכנולוגיית "גגות קרים". בשלב הראשון הגגות יותקנו הגגות במשרדי האנרגיה ובמבני הממשל הפדרלי. שטח של כ-350,000 רגל יכוסו בהתחלה, מה שיחסוך כספים רבים עבור משלם המיסים האמריקאי.

גגות קרים הם גגות שנצבעו בצבע או בציפוי מיוחד על מנת להחזיר את חום השמש. הדבר מצמצם את עלויות הקירור, וכמובן מקזז את פליטות הפחמן של ייצור האנרגיה הנחסכת. מדובר בשיטה שמאומצת בהתלהבות על ידי משרד האנרגיה בארה"ב. המשרד אף הנחה ראשי סוכנויות פדרליות אחרות לנקוט צעדים דומים במבנים שבבעלותם. במסגרת ההנחיה פורטו הנחיות טכניות הנוגעות לסוגי חומרי ציפוי לגגות וכן להתאמת סוג הגג לחומרי ציפוי שונים. על מנת ללוות את הפרויקט באופן מדעי, הקים משרד האנרגיה מחלקת מחקר, שמטרתה ליצור אמצעי בדיקה מתקדמים לכימות התועלת של טכנולוגיית הגגות הקרים בכל הנוגע לצמצום נזקי ההתחממות הגלובלית.

למי שלא יודע, כ-65% מכלל השטח הבנוי באזורים אורבניים ברחבי העולם מורכבים מגגות, מבנים וכבישים. הם סופגים חום רב מאוד, וכתוצאה מכך אף יוצרים "איי חום עירוניים", ולכן העיר חמה הרבה יותר מהיישובים והכפרים באזורהּ. באחרונה אף התברר במחקר שערכה המעבדה האמריקאית הלאומית לורנס ברקלי (LBNL), כי קירור הגגות והכבישים בדרך זו בערים שונות ברחבי העולם, יוכל להפחית באופן משמעותי את הביקוש למיזוג אוויר, לסייע בקירור ערים שלמות, ואף יוכל לעכב את אפקט החממה באופן לא מבוטל.

בינתיים היוזמה מתקדמת היטב בארה"ב. למינהל לביטחון לאומי גרעיני יש יותר מ-2 מיליון מ' של גגות קרים במבנים שונים, מה שחוסך עבורם כחצי מיליון דולר בשנה בעלויות האנרגיה. הצפי ל-15 השנים הבאות הוא חיסכון של יותר מ-10 מיליון דולר. נותר רק לשאול מה הצפי בשאר העולם, האם יוזמת הגגות הקרים תתרחב במהירות הראויה, וכמובן – מתי היא תגיע גם לישראל.

Photo by Kevin Prichard cc

קרדיטים לכתבה

כתיבה: דודו כהן | פורסם בתאריך 09/11/2010

פוסטים דומים