היער הנעלם

17 ינואר 2017

עד לפני 100 שנה היה באזור השרון יער עבות עתיק של אלוני תבור. כריתות לצורכי בנייה, מלחמה, התיישבות וחקלאות אינטנסיבית שינו את פני הנוף, וכיום אנו רואים רק את שרידיו של היער המפואר הזה

השרון משתרע מנחל הירקון בדרום ועד נחל תנינים בצפון. מקור שמו הוא במילה הבבלית "אֶש-שַרנו", שפירושה יער עבות, ואכן, על פי עדויות של נוסעים בארץ ישראל בשלהי המאה ה-18, השתרע באזור שבין נחל הירקון לקיסריה יער של אלוני תבור. אחת העדויות היא מפי ויקטור גרן ((Victor Gue'rin, חוקר צרפתי שביקר וסייר בארץ ישראל שמונה פעמים וכותב בספרו ב-23 ביוני 1863 על אזור השרון: "שוב לא בוססתי בקרקע שחורה ובוצית, ונכנסתי במעלה מתון לתוך יער אלונים פזורים הגדלים באדמה אדמדמה וחולית. עליהם חלקים יותר ומשוננים פחות מעלי האלונים השכיחים אצלנו, ויש עליהם עפצים. ספלול בלוטיהם בדרך כלל גדול. הגזע של רוב העצים האלה מסוקס ומפותל; אחדים מהם מגיעים לגובה עשרה מטר, אבל רבים אחרים קטנים ואינם מתרוממים מעל קומת השיחים הגבוהים. היער הזה הוא שארית של מה שנקרא בתקופת מסעי הצלב יער ארסוף, מפני שהשתרע דרומה עד לסביבת העיר הזאת".
עדויות ישנות יותר ליער השרון קיימות כבר מראשית התקופה ההלניסטית, לפני כ-2,000 שנה, בספרו של סטראבון, גיאוגרף והיסטוריון יווני שעבר בארץ ישראל ותיאר יער גדול בדרכו מסטרטון (קיסריה) ליפו.
השמדת יערות האלון במרכז השרון ובדרומו החלה כנראה עוד בשנות ה-30 של המאה ה-19 על ידי איברהים פחה. באותה עת שלטו בארץ המצרים, ופחה כרת שטחי יער גדולים כדי לספק למוחמד עלי, המושל המצרי, עץ הסקה וחומר לבניית אוניות. כמו כן יישב באזור השרון, שלא היו בו כמעט כפרים עד אז, נתינים מצריים, וגם הם כרתו את היערות בסביבות הכפרים החדשים שהקימו.
במסגרת סקר ארץ ישראל המערבית שביצעה החברה הבריטית לחקר ארץ ישראל בשנים 1878-1871 (Palestine Exploration Fund) שורטטו מפות שציינו את יערות אלוני התבור. הריכוזים הגדולים והמשמעותיים שלהם נראים בין נחל פולג לנחל אלכסנדר ובאזור של פרדס חנה–כרכור של היום. לפי אותן מפות היו שרידים של יער עתיק גם באזור פתח תקווה, יער שייתכן שנכרת על ידי נתינים מצריים שפחה הביא לארץ לאחר שכבש אותה מידי השלטון העות'מני ב-1831 ושהתיישבו בעיקר במישור החוף, לרבות בכפרים מלבס ופג'ה (פתח תקווה של היום).
בצפון השרון נכרתו מרבית היערות בראשית המאה ה-20, תקופת מלחמת העולם הראשונה, על ידי השלטונות הטורקיים. הטורקים אף בנו מסילת ברזל מטול-כרם לקניר (קיבוץ רגבים דהיום) כדי להקל את שינוע העץ מאותן כריתות (תמונה 1).

 

אלון התבור הגדל בראש גבעה נמוכה ממזרח לכרכור

אלון התבור הגדל בראש גבעה נמוכה ממזרח לכרכור

קרדיטים לכתבה

כתיבה: רועי הראל ועמרי בונה | פורסם בתאריך 17/01/2017

פוסטים דומים