על קרח, יהלומים ורעידות אדמה…

26 אפריל 2018

נפצח בחידה – מה לדעתכם הקשר בין מים, יהלומים ו… רעידות אדמה? ובכן, סביר להניח שאתם כרגע מרימים גבה ומגרדים בפדחת, אך מתברר שיש קשר בין כל השלושה

חוקרים מצאו לאחרונה עדויות לקיומם של מים בעומקים של 600 ק"מ ויותר. כדי להבין איך זה קורה ולמה זה חשוב כל כך אנחנו צריכים לחזור מעט אחורה אל שיעורי הגיאוגרפיה בבית הספר. כל מי שהקשיב בכיתה ודאי זוכר כי כדור הארץ בנוי שכבות-שכבות, ממש כמו בצל. השכבה החיצונית – קרום כדור הארץ – היא המקום שעליו אנחנו חיים. עוביו של קרום כדור הארץ נע בין 5 ל-50 ק"מ, ומתחתיו יש שלוש שכבות הקרויות מעטפת כדור הארץ. הראשונה היא מעטפת חיצונית ועובייה נע בין 360 ל-405 ק"מ, תחתיה שכבת מעטפת המעבר שעובייה כ-250 ק"מ והאחרונה (שנושקת לגרעין) היא שכבת המעטפת התחתונה, שעובייה מוערך בכ-2,230 ק"מ.

אתם ודאי זוכרים גם כי ככל שאנו מתקרבים למרכז כדור הארץ, גדל החום כתוצאה מהלחץ העצום שמפעילות השכבות זו על זו. הטמפרטורות של שכבות המעטפת נעות בין 870 ל 3,700 מעלות צלזיוס. אם כך, איך ייתכן שיש שם מים? ובכן, הרשו לנו להכיר לכם את "קרח 7" – סוג של קרח שמתגבש ממים לכדי קריסטלים בזכות לחץ עצום של 30,000 אטמוספרות. ואיזה עוד חומר נוצר כתוצאה מלחצים עצומים וטמפרטורות גבוהות? יהלום, כמובן. עכשיו אתם כבר יכולים לנחש שהמדענים שלנו הצליחו למצוא עדויות לקיומו של קרח 7 בתוך יהלומים ובכך הסיקו שגם בעומקים האדירים הללו קיימים מים.

ואיך כל זה קשור לרעידות אדמה? רעידות אדמה נוצרות כתוצאה מתזוזת הלוחות הטקטוניים שמהם בנוי קרום כדור הארץ, והתנודות נוצרות כתוצאה מהלחצים העצומים והחום האגורים מתחתיו באותן שכבות פנימיות. הימצאותם של מים בעומקים גדולים יכולה לסייע למדענים להבין טוב יותר את התהליכים הקשורים בהובלת חום המתחוללים בלב כדור הארץ וכפועל יוצא את המנגנונים שיוצרים רעידות אדמה.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 26/04/2018

פוסטים דומים