צ'יפים ומערכות הפעלה אמנם נעשים חסכוניים ויעילים יותר מיום ליום, אבל אנחנו עדיין זקוקים למטען בכל כמה שעות או ימים. בעולם שבו ישלטו בקרוב מכוניות חשמליות ואוטונומיות דרושות סוללות העומדות בקצב, כאלה שיפעילו בעתיד את המכשירים המתקדמים בעולם. הבשורה הטובה היא שהמדע כבר נרתם לעניין ונראה שאנחנו נמצאים על סיפה של מהפכת אנרגיה. הנה כמה מהחידושים החמים ביותר בתחום הסוללות.
אנרגיה הנשאבת מבעל המכשיר – נשמע כמו מטריקס?
צוות מדענים במכון לטכנולוגיה מתקדמת באוניברסיטת סארי שבאנגליה עורך בימים אלה מחקר המבוסס על טכנולוגיה חדישה בשם TENG (שפירושה Triboelectric Nanogenerator) שלוכדת זרם חשמל הנוצר ממגע בין שני חומרים. את הטכנולוגיה הזאת מבקש המחקר ליישם בסוללות המשולבות במכשירים לבישים.
Gold NanoWire Batteries – סוללות ש"אינן נגמרות לעולם"?
מחקר באוניברסיטת אירווין שבקליפורניה פיצח את אתגר אורך החיים של הסוללות. צוות החוקרים המציא סוללה המבוססת על ננו-חוטים מזהב (הקטן פי אלף משערת אדם) בעלי מוליך חשמלי מג'ל. סוללה כזאת אפשר לטעון שוב ושוב יותר מ-200 אלף פעמים. .
סוללות גראפן – בעלות הפוטנציאל להיות היעילות ביותר!
סוללות הגראפן (Graphene – יריעה דו-ממדית של אטומי פחמן) שפיתחה חברת גראבט יכולות להיטען במלואן בכמה דקות בודדות במהירות הגדולה פי 33 מסוללת ליתיום ולשמש מכוניות חשמליות לנסיעה של עד 500 מייל ללא טעינה. לחברה כבר יש סוללות מוכנות למכוניות, לרחפנים, לאופנועים ואפילו לשימוש ביתי.
קצף של בטריות
חברת פריאטו הציגה סוללה העושה שימוש במצע של קצף נחושת. המשמעות היא שלא זו בלבד שהסוללה בטוחה יותר הודות למוליכים חשמליים שאינם מתלקחים, אלא שהיא מחזיקה זמן רב יותר. מהירות הטעינה של הסוללה החדשנית מהירה יותר, הצפיפות שלה גדולה פי חמישה והיא זולה לייצור וקטנה יותר מהסוללות הקיימות כרגע בשוק. החברה מייעדת את הסוללה למכשירים קטנים, אך מתכננת לשדרג אותה לטלפונים ובעתיד אפילו למכוניות.
כמו לקפל נייר
הסוללה המתקפלת של JENAX הומצאה כדי להתאים לגאדג'טים מתקפלים. היא מתקפלת כמו נייר וחסינה בפני מים, כך שהיא יכולה להתאים בקלות לפריטי לבוש. הסוללה עברה מבדקי בטיחות מהקשוחים ביותר – היא קופלה יותר מ-200 אלף, פעמים ולא איבדה מכוחה!
גם בעוד 18 שנה תהיה לי אנרגיה!
ועוד לא הזכרנו את תחום האנרגיה. לאחרונה פורסם כי צוות מדענים מאוניברסיטה לטכנולוגיה בשבדיה הצליח לייצר מולקולה שיכולה לאחסן אנרגיה סולרית למשך 18 שנה! המולקולה העשויה מפחמן, מימן וחנקן הופכת לאיזומר (בנוי מאותם אטומים הקשורים בצורה אחרת) עתיר אנרגיה כשהיא נתקלת בקרני השמש. האיזומר מאוחסן כנוזל, והאנרגיה נשמרת ויכולה לשמש שנים רבות לאחר מכן.
5 דקות, ואתם באילת!
חדשות עם אנרגיות טובות במיוחד מגיעות דווקא מישראל – חברת הסטארט-אפ StoreDot המציאה סוללת רכב שנטענת ב-5 דקות (!) באמצעות טכנולוגיית ה-FlashBattery המהפכנית שלה. הטכנולוגיה תאפשר להטעין כל מכונית חשמלית ב-5 דקות בלבד ותעניק לרכב טווח נסיעה של 480 ק"מ.
הטכנולוגיה של החברה מבוססת על ייצור Nanodots – מְכלים בקנה מידה אטומי המסוגלים להחזיק מידע ולהתחבר ליצירת מבנים גדולים יותר, שבזכות גודלם הקטן יכולים להגדיל את יכולת הקיבול של האלקטרודה ואת ביצועי האלקטרולייט, הפועל כמוליך חשמלי. התוצאה הסופית היא הטענת הסוללה בזמן קצר במיוחד. החברה שואפת להטמיע את המוצר בכלי רכב כבר בסביבות 2020. נסיעה מהירה ובטוחה לכולם!