אל תהיו קשים, אפשר גם בלי קשים

15 ינואר 2019

הקמפיין העולמי נגד השימוש בקשיות שתייה מפלסטיק המזהמות את הסביבה מגיע לישראל

אנחנו כבר יודעים למי אנחנו מצביעים בבחירות הקרובות – הפתק שלנו הולך לקמפיין הסביבתי "לא שמים קשים", המצטרף למגמה עולמית הולכת ומתרחבת המבקשת לצמצם ואף להוציא אל מחוץ לחוק את השימוש בקשיות פלסטיק לשתייה. המרוויחים הגדולים הם כמובן אנחנו, כדור הארץ ובעיקר בעלי החיים הימיים.

העובדה שפלסטיק הוא חומר שאינו מתכלה ידועה זה זמן רב, והשפעותיו על הסביבה ועל מקורות המים שלנו הרסניות. רק לדוגמה נציין שכ-12 מיליון טונות של פלסטיק מגיעים בכל שנה לים, ומדענים חוזים כי עד 2050 משקל הפלסטיק בים יהיה גדול יותר ממשקל בעלי החיים השוכנים בו.

לכל שימוש חד פעמי בקשית לשתייה יש השפעה הרסנית ארוכת הטווח. מכיוון שאפשר לשתות שתייה קלה גם בלעדיה או להשתמש בחלופות ידידותיות לסביבה כמו קשיות מנייר, מבמבוק, ממתכת או מזכוכית, נראה כי אין יותר הצדקה לעובדה שבישראל מושלכות בכל יום כמיליון קשיות מפלסטיק.

קמפיינים רבים עלו לאחרונה במדינות שונות בעולם, במיוחד באלה השוכנות לחופי ים, מכיוון שקשיות הפלסטיק גורמות נזק אדיר לבעלי החיים הימיים. בארצות הברית מתנהל בימים אלה קמפיין תחת הכותרת The Last Plastic Straw שנועד לעורר מודעות בקרב הצרכנים להשפעות המזיקות של קשיות מפלסטיק. במסגרת הקמפיין אף פונים לבעלי העסקים ומבקשים מהם לא להגיש קשית באופן אוטומטי, אלא רק אם הלקוח מבקש. כ-2,000 מסעדות, בתי קפה, קפטריות ובתי אוכל הצטרפו עד כה ליוזמה. בסיאטל אף הגדילו לעשות, ובאמצע 2018 היא הפכה לעיר הגדולה הראשונה בארצות הברית האוסרת על שימוש בקשיות עשויות פלסטיק, במטרה להפחית את פסולת הפלסטיק ולעודד מעבר לשימוש במוצרים מתכלים. בנוסף לכך רשתות פופולריות כמו מקדונלד'ס וסטארבקס הצהירו שבסניפיהן יופסק השימוש בקשיות פלסטיק עד 2020.

לשמחתנו כבר אפשר לראות את ניצניו של קמפיין דומה גם בישראל, ומי שאחראית להבאתו לישראל היא טניה בירד, דוקטורנטית לאקולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. בישראל קיבל הקמפיין את השם "לא שמים קשים" (ובאנגלית Straw Free Israel) והוא פועל כחלק מקואליציה בין-לאומית ששמה Plastic Pollution Coalition.

בשלב הראשון מתמקד הקמפיין בתל אביב בשל קרבתה לים ובשל פתיחותם של הצרכנים ובתי העסק לשינויים הקשורים בנושאים סביבתיים.

העלאת המודעות לנושא החלה ברשתות החברתיות והמשיכה ברתימת יותר ויותר בתי קפה ומסעדות ליוזמה. בית עסק שיצטרף למהלך יהיה רשאי לשאת את המדבקה: Straw Free על דלתו, וכבר יש בתי עסק שנרתמו למהלך והצטרפו. אף שלטענתם לצרכן הישראלי קשה יותר לוותר על הקשית, הוא מוכן לעשות זאת ברגע שמסבירים לו את העניין.

גם אנחנו מצטרפים למהלך ומוותרים בשמחה על קשיות הפלסטיק למען הסביבה ולמען רצועת החוף שלנו. ואתם?

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 15/01/2019

פוסטים דומים