מלחמה סביבתית

26 מרץ 2019

מלחמות המיטו ועדיין ממיטות אסון על האנושות, אך מעבר לכך יש להן ולתעשייה סביבן, השפעה הרסנית על הסביבה

אחד ההרגלים המגונים של המין האנושי, הוא נטייתנו להילחם זה בזה. מלחמות על טריטוריה ומשאבים (כמו מים ושטחי מרעה וציד) אינם דבר חדש בממלכת החי, אך בניגוד לאריה צעיר שילחם עם מנהיג הלהקה הקשיש כדי לקבל את הזכות להזדווג עם הנקבות ולהתענג ראשון על נתחי בשר הציד המשובחים ביותר, אנחנו מוצאים תירוצים הרבה פחות משכנעים על מנת להכחיד זה את זה ואם לא די בכך, הרי שאנו רותמים "לטובתנו" את יכולתנו להמציא עוד ועוד מכונות הרג איומות ונוראות שחורגות מגבולות המאבק "אחד על אחד" ומסוגלות לחסל במחי לחיצת כפתור אומות ומדינות שלמות.

אך מעבר להרס, לשכול ולטרגדיות האנושיות הקשורות באובדן חיי אדם והטראומות החברתיות שמלחמות מביאות עמן, לכל הסכסוכים האנושיים, יש גם השפעה סביבתית ניכרת. גם אם מדובר ב"סתם" הפגנה בה מבעירים צמיגים ועל אחת כמה וכמה אם בהתכתשות צבאית נרחבת הכוללת שימוש בחומרי נפץ, הסביבה ובכלל זה מקורות המים, הקרקע, האוויר הצמחייה ובעלי החיים המקומיים, משלמים מחיר יקר. שריפת צמיגים והבערת שדות ויערות יכולה לשחרר בכמה ימים, כמות זיהום אוויר השווה לכל הזיהום הסביבתי של מדינה במשך שנה שלמה! עכשיו צאו וחשבו את הנזק שמחוללת מלחמה כוללת…

מלחמות בקנה מידה נרחב, כמו מלחמות העולם, גרמו לנזקים שלא יתוארו לסביבה. במלחמה כמו במלחמה, הגבולות נפרצים, אך לא רק אלו החוצצים בין מדינות כי אם גבולות מוסריים. לא פעם נעשה שימוש בחומרים שאינם "קונבנציונאליים" דוגמת חומרי לחימה כימיים וביולוגיים, שלא לדבר על כלי נשק גרעיניים שזורעים הרס עצום שבניגוד לפצצה "רגילה", ממשיכים לאיים על כל מי שנמצא במוקד ההרס וסביבו, גם זמן רב לאחר מכן. גם אחרי שהסתיימו, מלחמות מותירות בסביבה צלקות רבות ולא פעם התפרצות של מגפות ומחלות ממשיכות להדהד זמן רב לאחר שהעימות הצבאי נדם.

אך גם בעיתות שלום, גם כאשר טילים אינם מתעופפים בשמים, תעשיית ההרג ממשיכה לדהור קדימה במלא הקיטור. מדינות ממשיכות לפתח ללא הפסקה עוד ועוד כלי נשק מה שמערב שימוש בחומרים וטכניקות המזהמות את הסביבה. השפעה עקיפה נוספת של התעשייה הצבאית, היא כמובן הניסויים שנערכים בכלי הנשק שנמצאים בפיתוח. דוגמה בולטת לנזק מתמשך בשל ניסויים, מוכרת לנו מאיי ביקיני (כן, כן, אלו שעל שמם נקרא בגד הים…) שם ערכה ארצות הברית ניסויים בכלי נשק גרעיניים בתקופת מלחמת העולם השנייה. חלק מן האיים באטול הגדול הזה עדיין נחשבים מסוכנים עבור בני אדם שכן הקרינה הרדיואקטיבית שהתלוותה להפעלת פצצות הניסוי הגרעיניות, עדיין גבוהה.

אף אחד מאיתנו אינו חובב מלחמות, אך חשוב שנזכור כי מעבר לנזק הישיר שלהן לאנושות, הן מחריבות ומצלקות את פני הכוכב עליו אנו חיים ופוגעות בשאר בעלי החיים והצמחים שחולקים עמנו אותו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 26/03/2019

פוסטים דומים