דבר אליי בצמחים

צילום: ארכיון צילומי קק"ל
29 פברואר 2012

במחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן גוריון, התגלה כי צמחים יכולים להבין זה את זה, ואף לחוש ולהגיב באמצעות השורשים, בעקבות תשדורות מצוקה של צמחים שכנים

כבר שנים ארוכות שמדענים שונים טוענים שהצמחים מרגישים, מבינים ומשדרים, ועכשיו תפיסה זו זוכה לביסוס גם במחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן גוריון. במסגרת המחקר גילו חוקרי האוניברסיטה את יכולות הצמחים לחוש ואף להגיב על תשדורות מצוקה של הצמחים הגדלים בסביבתם. המחקר נערך בקבוצתו של פרופ' אריאל נובופלנסקי מהמחלקה לאקולוגיה מדברית ע"ש מטרני, במכונים לחקר המדבר ע"ש בלאושטיין באוניברסיטת בן גוריון, בשיתוף ד"ר עומר פליק וחוקרים נוספים. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי PLoS ONE.

במסגרת המחקר גילו החוקרים כי חשיפת הצמחים לעקות שונות (תנאים המקשים על תפקוד האורגניזמים), דוגמת מלח, יובש או חום, גרמה לצמחים שכנים – ולא רק לצמחים שנחשפים לעקה – לתגובה כאילו הם עצמם חוו את אותה עקה. החוקרים יצרו מערכת ניסויים שהגבילה את אפשרות המגע בין הצמחים ובודדה אותם זה מזה, וגילו כי אותות מצוקה מועברים בין שורשים של צמחים שכנים. כלומר, אם צמח מסוים נחשף לעקה – הוא "מתריע" על כך לשכנו, על מנת שיתכונן למצב הלא שגרתי ויכין את עצמו להתמודדות מוצלחת.

החוקרים הגדירו את דפוס ההתנהגות של הצמחים באמצעות משחק הילדים "טלפון שבור". על פי ממצאי המחקר, כאשר צמחים קולטים אותות מצוקה משכניהם, הם לא רק מגיבים לכך בעצמם, תוך התכוננות למצב החדש, אלא גם מעבירים אותות מצוקה נוספים לצמחים נוספים הנמצאים בקרבתם, וגם אלה ממשיכים ומעבירים אותות מצוקה הלאה. "התוצאות מדגימות התאמות המבוססות על יכולות של הצמחים לתקשר ולהעביר מידע סביבתי באופנים שהיו מוכרים עד כה רק ביצורים בעלי מערכת עצבים מרכזית", כתבו עורכי המחקר.

Photo: cc *MarS

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 29/02/2012

פוסטים דומים