קריאת כיוון: הספרים במבצע? לא צריך לרוץ

צילום: ארכיון צילומי קק"ל
13 יוני 2012

לא חייבים לקנות ספרים בערמות, גם לא חייבים לרכוש ברשתות הגדולות. שבוע הספר הוא הזדמנות לבקר בחנות יד שנייה, באתרים של הוצאות קטנות וגם לקפוץ לספרייה. סליחה, יש בירוק?

בשנים האחרונות מופיעות לא מעט כתבות על סופרים שפושטים את הרגל. זה הסיפור הידוע: יוצרים שעומלים כמה שנים טובות על סיפור, כותבים אותו ימים ולילות, משקיעים בו, משקים אותו, ואז נאלצים למכור אותו כמו עגבניות בסוף היום בשוק. קח ארבעה במאה ושלושה בשמונים וחמש. יאללה, תעמיס, אני מפסיד עליך.

המבצעים ממצבים את התרבות שלנו בקטגוריית מוצרי צריכה. על פניו, אין רע בזה, ספר הוא אכן משהו שבוחרים מהמדף, מעלעלים בו ומעבירים אותו בקופה. אבל המבצעים ההיסטריים של הרשתות הגדולות הופכים את העסק להרבה פחות תרבותי. ספרים מתומחרים במחירי מדף גבוהים, אך נמכרים במחירי מבצע מגוחכים, שמאפשרים לקנות בעודף עוד איזה ספר שלא תכננו עליו.

כל התופעה מגבירה את תחושת הזילות של המילים ומעודדת אותנו לצרוך בכמויות לא הגיוניות ערמות של ספרים שיכולים לשמש למעמד לטלוויזיה. הימים שבהם הלכנו לחנות ספרים,סתם, בלי קשר למבצע, ובאמת בחרנו ספר על פי התוכן שלו ולא על פי המחיר נראים רחוקים כמו הימים שבהם יכולנו לקנות רק ספר אחד ובמחיר סביר.

הסופרים באמת בבעיה. במקרה הטוב, הספר מוצע במבצע ונקנה בכמויות, אך במחיר המקטין באופן משמעותי את התגמול שלהם – מה שהופך את ההשקעה להרבה פחות משתלמת. במקרה הרע, הספר נמכר לא במבצע וכך נעלם לו אל המדפים התחתונים הנסתרים מהעין.

גופים רבים מנסים לתקן את המצב בעזרת שינוי מדיניות וחקיקה, ומבקשים להגביל את המונופול של הרשתות הגדולות, למנוע הכרזת מבצעים על ספרים חדשים ועוד, אך כמו תמיד (ומזל שכך!) – גם אנחנו יכולים לעשות משהו.

לפני כמה שבועות נתקלתי בעמוד בפייסבוק בשם "חנויות ספרים עצמאיות בישראל", אשר מזכיר לנו שישנן עוד חנויות ספרים קטנות בארץ, כאלה שלא קשורות לרשתות הגדולות. חנויות פשוטות כאלה, לאנשים שבאמת אוהבים ספרים.

כמו הסופרים, גם חנויות הספרים העצמאיות נמצאות בבעיה. גם הן נלחמות בכוחות דלים במבצעי הזעם. החנויות האלה מזכירות לנו איך קנינו פעם, כשהמוכר ידע מה הטעם שלנו והמליץ לנו על ספר שהוא קרא אתמול. אז, כשרכשנו תרבות ולא מוצר. רכישה בחנויות כאלה תומכת בעסקים קטנים ומחזקת אותם במלחמת ההישרדות היומיומית שלהן.

אופציה נוספת היא לקנות דרך חנויות ברשת. בעמוד הפייסבוק תוכלו למצוא רשימה של חנויות מקוונות של הוצאות הספרים, וכך לקנות מהן ישירות ללא מעבר דרך הרשתות. כך תוכלו לתמוך ישירות גם בהוצאות קטנות יותר.

ומובן שחשוב להזכיר שיש מקומות, למשל חנויות יד שנייה, שבהם אפשר לקנות בזול ולא לעודד ייצור עודף (הממש לא-סביבתי של הספרים. יותר נייר – פחות עצים, וכן, גם למחזר נייר זה אנרגיה). לא כל ספר שאנחנו קונים צריך לשמור לנכדים. תחליפו, תחסכו.

ורעיון אחרון ומהפכני – הספרייה. זוכרים? זה עוד קיים. שקט שם והספרים בחינם.

המדור שודר לראשונה במגזין הירוק "אקו לייף" באקו 99fm, ופורסם ב-NRG. האתר של רוני פיבלוביץ – ecobrand

תמונה: Stewart, cc

קרדיטים לכתבה

כתיבה: רוני פיבלוביץ | פורסם בתאריך 13/06/2012

פוסטים דומים