הירוק שלנו על המפה

הירוק שלנו על המפה
27 יוני 2012

והוא יישאר על המפה. כ-100 אנשים מכ-30 מדינות השתתפו במרכז למידה שפתחה קק"ל בכנס הבינלאומי ריו 20+, בהשתתפות השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן. סיכום האירועים

ביום רביעי, 20 ביוני 2012, פתחה קק"ל בכנס ריו 20+ מרכז למידה בנושא פיתוח בר-קיימא וסדנה בנושא "קציר מי נגר וייעור כאמצעים לשיקום אזורים צחיחים". הסדנה זכתה להשתתפות שיא של כ-100 איש מכ-30 מדינות, ביניהן ניגריה, ברזיל, זמביה, בוליביה, צ'ילה, מלזיה, קולומביה, פיליפינים, ארה"ב, ונצואלה, ספרד, בוטסואנה, גרמניה, סרי לנקה, נמיביה, מרוקו, צרפת, מונגוליה וארגנטינה. הסדנה עוררה התעניינות רבה, והאולם היה מלא מפה לפה.

האירוע נערך בהשתתפות השר לאיכות הסביבה גלעד ארדן, חבר הכנסת כרמל שאמה הכהן ונציגי המשלחת הישראלית לוועידת ריו 20+.

השר ארדן פתח את הסדנה, וציין לשבח את תרומתה העצומה של קק"ל לפיתוח המודעות האקולוגית של מדינת ישראל. השר ארדן הדגיש בדבריו את העובדה שקק"ל היא אולי הארגון הוותיק ביותר בעולם המטפל בנושא פיתוח בר-קיימא מאז היווסדו ב-1901. השר הוסיף כי הודות לקק"ל, מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבמאה הזאת יש לה יותר עצים מאשר במאה הקודמת. השר ציין בהומור כי אילו היה הסופר מארק טוויין מגיע היום לישראל, ודאי לא היה מתאר אותה כארץ שוממה, כפי שכתב בעקבות מסעו בארץ ישראל ב-1867.

ד"ר דוד ברנד, יערן ראשי וראש משלחת קק"ל לוועידת ריו 20+, העניק לשר ארדן תעודה המעידה על נטיעת 259 עצים ביער יתיר שבנגב, לקיזוז פליטת הפחמן מטיסת חברי המשלחת הישראלית לריו. משתתפי הסדנה הגיבו במחיאות כפיים סוערות על הענקת התעודה ונטיעת העצים לסיוע במניעת ההתחממות הגלובלית.

מריה מרטינו, נציגת UN DESA במרכז הלמידה של קק"ל, הציגה את מומחי קק"ל בסדנה, ד"ר דוד ברנד ומר יצחק משה; משה, סגן מנהל מרחב דרום בקק"ל, הציג בסדנה את העקרונות לשיקום שטחים בתהליכי מִדבור באמצעות שיטות מיוחדות לייעור באזורים צחיחים למחצה, איסוף מי נגר ושימור קרקע; ד"ר ברנד הרצה בנושאי השבחת עצים לעמידות ביובש ושיטות מתקדמות לגידול שתילים במשתלות, המאפשרות ליצור שתילי איכות שמתפתחים ומתבססים במהירות ובתנאים צחיחים. עוד הוא הציג את נושא המינים הפולשניים ביערות. ההרצאה הראשונה התמקדה במקרה ביולוגי של מזיקי עצי יער, וכמקרה בוחן הוצג הפרויקט המצליח של קק"ל ללוחמה ביולוגית בצרעות האיקליפטוס. קק"ל חלוצה ומובילה בתחום זה כיום, ומשווקת אויבים טבעיים למזיקים אלה למדינות רבות בעולם, ללא תמורה כספית. החלק השני של ההרצאה דן באפשרויות של לחימה בפלישה של צמחים זרים, הגורמים לנזקים רבים בגידולים טבעיים. כדוגמה לכך הוצג פרויקט קק"ל על השיטה הכחלחלה.

בסיום ההרצאות נערך דיון פתוח, והמשתתפים הציגו שאלות רבות. בין השאלות הוצגה גם שאלה מהנציג הפלסטיני: "אני רואה שאתם עוזרים להרבה מדינות עולם, מדוע אינכם עוזרים למדינות הקרובות אליכם?". ברנד השיב שרק לאחרונה ערכה קק"ל כמה סדנאות מקצועיות בנושא הקמת יערות ובנושא הגנה ולחימה באש, וכי ראש שירות הייעור של הרשות הפלסטינית, יחד עם 40 יערנים פלסטינים, השתתפו בסדנאות הללו בישראל.

בתום הסדנה ניגשו משתתפים רבים אל הבמה, בירכו את המרצים והביעו התעניינות בשיתוף פעולה וחילופי ידע עתידיים. בין המתעניינים היו בכירים בחברות מזמביה, עוזרי מחקר במרכזים למחקרים סביבתיים בארה"ב, חברים מהמשלחת הרשמית של בוטסואנה, רכזת תכניות לצעירים באו"ם ועוד.

לאחר הסדנה השתתפה משלחת קק"ל בערב קוקטייל שארגנה השגרירות הישראלית בברזיל. האירוע התקיים במעמד השר לאיכות הסביבה בישראל גלעד ארדן ושגריר ישראל בברזיל רפי אלדד.

מוקדם יותר השתתפו ד"ר דוד ברנד ויצחק משה, נציגי קק"ל בוועידה, בדיונים שונים וסיירו במתחם הביתנים. בביתן ארה"ב השתתפו בהרצאה על הסיוע שהמדינה נותנת לדרום אמריקה בניטור מצב הקרחונים והשינויים המתרחשים בעקבות התחממות האקלים.

ברנד ומשה הצטרפו לסגנית ראש העיר ירושלים נעמי בלום לביקור בביתן הישראלי-קק"לי. נציגי קק"ל אלחנדרה קדן, מיכאל אדרי ומרסלו צ'פוניק, מנכ"ל קק"ל בברזיל, קיבלו את המבקרים במתחם קק"ל, שמשך תשומת לב רבה ומבקרים רבים.

נציגי קק"ל השתתפו גם באירוע צד שארגן Google Earth. ההרצאה באירוע זה התמקדה בסיוע שהארגון נותן לשבטים באזור האמזונס, ברזיל, בהיבטי חינוך, תיעוד מורשת וניטור מצב ביערות, זאת במטרה לחנך את הדור הצעיר לשמר את היער. עיקר הפעולות נעשות בשיתוף פעולה עם שירות הייעור האמריקאי, USAID, ומוסדות אמריקאיים שמטרתם להכשיר את תושבי השבטים האינדיאניים ביצירת מסד נתונים המתבסס על תשתיות של גוגל.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 27/06/2012

פוסטים דומים