ספירת מלאי

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
30 דצמבר 2008

אז מה היה לנו בשנת 2008 בתחום ההתחממות הגלובלית? קבלו סקירה מתומצתת שמעידה כי הכתובת נמצאת על הקרחון

ינואר השנה נפתחה בידיעה אופטימית: בעיריית כפר סבא מתחייבים לטעת תוך חמש שנים 25 אלף עצים – עץ לכל בית אב – מיד בתום שנת השמיטה.

פברואר
זוכה פרס נובל לשלום, הכלכלן ההודי רצ'נדרה פצ'אורי, ממליץ לתושבי כדור הארץ לאכול פחות בשר, לרכוב על אופניים ולקנות רק מה שבאמת צריכים על מנת לסייע במניעת התחממות כדור הארץ.

מרץ
טוני בלייר מוביל ניסיון לגיבוש הסכם בינלאומי רחב בנושא ההתחממות; דו"ח של האו"ם מעיד: הקרחונים מפשירים בקצב שיא, ונהרות שמתמלאים ממי קרחונים (בהודו, בחוף המערבי של ארה"ב ועוד) צפויים לעלות על גדותיהם; מומחים מעריכים כי 2008 תהיה השנה החמה ביותר בהיסטוריה; ב-27 בחודש כיבתה תל אביב את השאלטר כחלק מאירוע "שעת כדור הארץ". מכת החושך הגיעה גם אל מגדלי עזריאלי.

אפריל
ארגון הבריאות העולמי מכריז כי שינוי האקלים גורם נזק כבר עכשיו, בין השאר בהתרבות יתושים נושאי מחלות, בשיטפונות במדינות עולם שלישי, בתחלואה גוברת ועוד; מומחה ניו זילנדי מתריע כי ההתייבשות הצפויה של שטחי חקלאות רבים יפגע ביבולי השעורה בעולם. המשמעות: מחירי הבירה יתייקרו באופן משמעותי; בבתי הספר בפיליפינים הכניסו לתוכנית הלימודים את לימודי שינוי האקלים כמקצוע חובה; בכנס מדענים בינלאומי (EGU) שנערך בווינה המליצו מומחים לא לקנות עוד נכסים קרובים מדי לים בשל הקצב המהיר של התמוססות הקרחונים; פול מקרטני קורא לאזרחי העולם להפוך לצמחונים וכך להפחית את פליטות גזי החממה בעולם.

מאי
מדעני אקלים גרמנים קובעים כי מגמת ההתחממות הגלובלית תיעצר לשנים ספורות בעשור הבא, אולם בטווח הארוך היא תימשך; נאס"א יוצאת במחקר נוסף ומוצאת כי חלו שינויים במחזור החיים של אלפי צמחים ובעלי חיים וכן בתופעות טבע קבועות, כתוצאה מעליית טמפרטורת כדור הארץ.

יוני
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מעריכה כי פליטת ה-CO₂ תגדל ב-57% עד שנת 2030 לעומת שיעורי הפליטה ב-2005; מדענים בישראל מגלים כי מימי מפרץ אילת מתחממים בקצב מהיר, גם בהשוואה לקצב ההתחממות העולמי. החשש הבולט הוא כי ההתחממות תכחיד מיני חיות רבים; הכנסת מאשרת בקריאה טרומית הצעת חוק להפחתת פליטת גזי החממה. החוק קובע דרכים ויעדים להפחתת פליטת גזי החממה בשטח ישראל.

יולי
מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) התכנסו לפסגה ביפן וקראו בה להפחית את שיעור פליטת גזי החממה עד 2050. עם זאת, הם אכזבו פעילי סביבה רבים כשלא הציבו יעדי ביניים; מחקר מגלה כי בתהליך הייצור של מסכי LCD ופלזמה נעשה שימוש בגז חנקן תלת-פלואורידי המזיק רבות לאטמוספרה – פי 17 אלף מגזי חממה אחרים.

אוגוסט
המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר ישעיהו בראור, חוזה כי ב-2020 יהיה חם יותר, יבש יותר, והכינרת תהפוך למלוחה יותר בעקבות הופעת אצות כחולות נוספות; אנשי מכון המחקר האמריקני לשלג ולקרח (NSIDC) מתריעים כי הקוטב הצפוני מפשיר בקצב מהיר במיוחד. לדבריהם המגמה מצביעה על אפשרות שלא יהיה קרח בחוג הצפוני כלל כבר בשנת 2030, אף שעד כה הוערך כי הדבר יקרה רק בין 2050 ל-2100.

ספטמבר
אשמה חדשה בחימום כדור הארץ: עוגיית OREO. מסתבר שהעוגיות הפופולריות (וכן חטיפים אחרים) מכילים שמן דקלים. בשנים האחרונות הלכו וגברו הביקושים לשמן הדקלים, ולכן נשרפים באינדונזיה ובמלזיה יערות גשם רבים – אחד המהלכים הבולטים בתרומתם להתחממות הגלובלית; עכשיו זה רשמי: סין הדיחה את ארה"ב מהפסגה המפוקפקת, וכיום היא המדינה בעל פליטת ה-CO₂ הגבוהה ביותר בעולם.

אוקטובר
בדו"ח של אנשי החברה לשימור הטבע בארה"ב נקבע כי ההתחממות הגלובלית תאיץ ותרחיב התפשטות מגפות טרופיות – שפעת העופות, קדחת צהובה, שחפת ועוד; על פי נתוני הרשות האמריקנית למחקר גאולוגי, 99% מקרחוני היבשה במדינת אלסקה מפשירים ונסוגים; הצעת החוק להפחתת גזי החממה בישראל אושרה להצבעה בקריאה ראשונה.

נובמבר
חוקרים מאוניברסיטת איסט אנגליה (UEA) ערכו מחקר ומצאו כי העלייה בטמפרטורות הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי לא נגרמה בשל תנודות מחזוריות של האקלים הגלובלי אלא בשל פעילות אנושית; ארנולד שוורצנגר, מושל קליפורניה, הפיץ הוראת שעה לרשויות המבצעות במדינה ולפיה יש להיערך לעלייה במפלס הים בשל שינויי האקלים, ולהיערך בהתאם בהקמת התשתיות החדשות בבנייה, בכבישים ועוד; דו"ח של האו"ם מצביע על גורם בעייתי חדש: עננים של זיהום אוויר שנוצרו בעקבות שרפת דלקים נעים באטמוספרה, מאיצים את מהירות הפשרת הקרחונים, פוגעים בבריאות המוני בני אדם ומפריעים למחזורי האקלים.

דצמבר
נחתום את השנה בידיעה אופטימית: המכונית הסולרית הראשונה בעולם, בבעלות לואיס פאלמר השווייצרי, נסעה 52 אלף ק"מ והקיפה את העולם לאורך 38 מדינות מבלי לעצור בתחנת דלק כלשהי, בזכות השימוש באנרגיה ירוקה וידידותית לסביבה. יש תקווה.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: דודו כהן | פורסם בתאריך 30/12/2008

פוסטים דומים