אם תבדקו כמה שעונים יש לכם בבית מבלי לספור שעוני יד, שעונים מעוררים ושעוני קוקייה, תגלו שיש לכם הרבה מאוד שעונים דיגיטליים שייתכן שאתם אפילו לא שמים לב לקיומם. זוכרים את השעון במכשיר המיקרוגל? זה השעון שמצוי שם כל זמן שאתם לא מפעילים את המכשיר לצורך חימום. מה לגבי ה-DVD, ממיר הכבלים או מקלט הלוויין, מערכת הסטראו או המקרר? כמעט בכולם תוכלו למצוא שעון.
שעונים תמימים אלה הם אחד הסימנים ל"צריכת רפאים" (Phantom Consumption) – צריכת חשמל שמתרחשת כל הזמן גם כשאנחנו לא מודעים לה. לרשימת המכשירים המופיעים מעלה אפשר להוסיף גם טלוויזיות, מכשירי פקס, טלפונים אלחוטיים ומסכי מחשב שיש להם צריכת המתנה (Standby) גם כשהם לא פועלים. לכאורה מדובר בצריכה מזערית של חשמל, אך כשבודקים כמה מכשירים כאלה יש בבית ממוצע ומסכמים את הצריכה המשותפת שלהם – מגלים שזו צריכה לא שולית כלל.
במחקר שנערך בגרמניה העריכו שאם בבית ממוצע יש רק שישה מכשירים בעלי תכונה זו, "צריכת הרפאים" מסתכמת בכ-600 קילוואט שעה לשנה ובעלות ביתית שנתית של 62 אירו. בחישוב כלל ארצי נמצא שגרמניה צורכת/מבזבזת 20 מיליארד קילוואט בעלות כוללת של כ-2 מיליארד אירו. לצורך השוואה, צריכת רפאים זו שווה לצריכה הכללית המשותפת של המבורג, ברלין, מינכן ופרנקפורט יחד.
אם נערוך תרגיל דומה על המצב בישראל, ונניח שבבית ממוצע קיימת "צריכת רפאים" של כ-300 קילוואט שעה בשנה, ובהתחשב בעובדה שבישראל יש כשני מיליון צרכנים ביתיים, אזי מדובר בצריכה שנתית כוללת של 600 מיליון קילוואט שעה בשנה.
חומר למחשבה
אם נתונים אלו הרשימו אתכם, אתם בוודאי מעוניינים כעת לתרום את חלקכם לצמצום הצריכה המיותרת הזאת, ואגב כך גם לחסוך מעט בחשבון החשמל שלכם. אבל אם תנסו לכבות את השעונים הללו סביר להניח שתמצאו שאין במכשירים אופציה לביטול תצוגת השעון. כך למעשה כופים עלינו הרבה מאוד יצרנים של מכשירי חשמל ביתיים צריכת חשמל שלא לצורך. אמנם אפשר לרכוש מיקרוגל מכני ללא תצוגה דיגיטלית, אבל מי שמעוניין בפתרון למכשירים הקיימים בביתו ימצא אולי באופציה הזאת את מבוקשו: כאשר חוזרים ובודקים בכמה מתבטאת "צריכת הרפאים" ברמת המכשיר הבודד, מגלים שמדובר בצריכה מזערית, שאותה היו יכולים לספק תא שמש קטן (טכנולוגיה הממירה אור לחשמל) וסוללה.
מבחינה כספית מדובר בתוספת שולית לעלות המכשירים, שהצרכן לא מרגיש אותה כלל. מבחינת פעולה, אנרגיית שמש יכולה להחליף בצורה זו כשליש מההספק המותקן של תחנת הכוח רידינג – כ-170 מגה ואט. יתרה מכך, בשנת 2002 עמד כלל יכולת ייצור תאי השמש בעולם על 560 מגה ואט. דרישה לכמות כה גדולה של תאי שמש היתה גורמת להכפלה של יכולת ייצור האנרגיה העולמית תוך זמן קצר, ועל פי מומחים בתחום דבר זה היה גורם לירידה נוספת בעלות תאי השמש.
אספקת "צריכת רפאים" באמצעות תאי שמש היא רק דוגמה אחת לפוטנציאל הגלום בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת. פוטנציאל זה יתממש כשנשתחרר מהמוסכמות שנקבעו על ידי מאה שנות תלות במקורות דלק מחצביים ובמערכות ייצור ואספקה.
צריכת החשמל שלנו הולכת ועולה, בין השאר כיוון שאנו מבזבזים חשמל מבלי שאנו מודעים לכך. אם נעלה את המודעות ונחפש פתרונות שאינם פוגעים בסביבה נוכל לצמצם את הנזק שנובע מבזבוז החשמל, וגם נחסוך לעצמנו הרבה מאוד כסף.
עופר בן-דב, MES, הוא יועץ קיימות ואנרגיה מתחדשת בעל ניסיון בינלאומי, מנהל תחום אנרגיה וסביבה באסיף אסטרטגיות ו-CTO באליסיום – סחר והשקעות בפחמן.
המאמר באדיבות אסיף אסטרטגיות