מנקים את העולם

25 אוגוסט 2013

גם השנה, זו הפעם ה-13, קק"ל מובילה את הפעילויות המקומיות במסגרת יום הניקיון הבינלאומי

יום הניקיון הבינלאומי החל לפני 20 שנה כיוזמה מקומית באוסטרליה, ומאז הפך למבצע שמיליוני אנשים ברחבי העולם משתתפים בו מדי שנה בשנה. הארגון שמארגן את המפעל הסביבתי הגדול הזה הוא "מנקים את העולם" (Clean Up the World), שמשתף פעולה עם מגוון ארגוני איכות סביבה בארצות שונות, ובארץ קק"ל היא שמובילה את הפעילויות של יום זה.
 
השנה יחול יום הניקיון ב-9 בספטמבר, ואחת הפעילויות של קק"ל היא ניקיון של יערות. "יש מתנדבים, נאמני יער, שכל השנה מסתובבים ביערות, מדווחים על מפגעים, מדווחים על לכלוך ומנקים", מספרת לנו מירה זר, רכזת קהל ויער באזור השפלה והחוף. "עם זאת, זה לא מספיק. האזור שלנו מושך יותר מטיילים מכל אזור אחר בארץ. היער המרכזי בו הוא יער בן שמן, שבו יותר מ-150 חניונים, ולכן מטבע הדברים אנחנו לא עומדים בעומס ולא מצליחים לשמור על הניקיון. השנה האירוע המרכזי הוא אירוע שאנחנו מארגנים בשיתוף עיריית מודיעין, והוא יתרחש ביער בן שמן. ליער יגיעו ילדים משישה בתי ספר, ולאחר אירוע שבו ינאמו ראש העיר חיים ביבס ויו"ר קק"ל אפי שטנצלר, יצאו הילדים אל השטח לנקות את האזור. הילדים יתמקדו בעיקר בדרכים שבין החניונים, ונוסף על כך קק"ל שוכרת כלים כבדים כדי לנקות את פסולת הבניין שקבלנים שונים זורקים ביערות באופן לא חוקי".
 
אחד מהתחומים שהארגון הבינלאומי פועל בהם הוא מפעלים חינוכיים, ובארץ יש שיתוף פעולה הדוק בין קק"ל ובין "סיירת הניקיון", קבוצה שעוסקת בחינוך בבתי ספר ובהסברה בטבע. "לישראלים חשוב לשמור על ניקיון, אבל צריך ללמד אותם, לחבר אותם לעניין", אומר תומר אשל, מייסד "סיירת הניקיון". "השנה כחלק מיום הניקיון אנחנו שולחים צוותי הדרכה למרכזי קליטה של הסוכנות היהודית, ושם נגיע ליהודי הקהילה האתיופית. זו תרבות שכמעט אין בה פלסטיק, ולכן הם לא יודעים איך להתמודד איתו. כל הניילונים שאנחנו חוזרים איתם מהסופר, הפלאיירים שמפוזרים בכל מקום, כלים חד-פעמיים – הם לא יודעים איך להתמודד עם זה, וזה לא באשמתם".
 
הדגם של "סיירת הניקיון" הוא דגם של הסברה, וזו גם ההתמקדות בפעילות במרכזים. "צריך לא רק לעשות מבצעים, אלא קודם כול לדבר על ניקיון וללמד ניקיון", ממשיך אשל. "אנחנו מסבירים למה כדאי לשמור על מבנה נקי, לחיות ביישוב נקי. אחר כך מגיע החלק המעשי – אני הראשון שמוציא שקית וכפפות ומתחיל לנקות. משמש דוגמה. באווירה טובה ועם מוזיקה מסתכלים בסביבה, וככה אפשר לחבר את האנשים לניקיון. הם לומדים ששווה לשמור על הניקיון במרכז הקליטה. וכדי שזה יהיה לא דבר חד-פעמי, אלא תהליך ארוך, גם מנהלי המרכזים מחויבים וימשיכו להעביר פעילויות בנושא. ברגע שעוברים את התהליך הזה, מדברים עם אנשים על שייכות לסביבה ועל מה אפשר להרוויח מסביבה נקייה, אז יש מוכנות לתרום לניקיון ולמשל פעם ביום לפחות להרים משהו מהרצפה".
 
בואו להניע איתנו את השינוי ואת התהליך. בשנה שעברה השתתפו ביום הניקיון כ-280,000 תלמידי בתי הספר, חיילים, סטודנטים, חניכי תנועות הנוער ותושבים ביותר מ-150 רשויות מוניציפליות ברחבי הארץ, ונאספו במהלכו כ-3,000 טונות של אשפה. עזרו לנו השנה להגיע למספרים גבוהים אף יותר!
 
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 25/08/2013  

פוסטים דומים