על הפלסטיק. ידעתם שפלסטיק הוא 60%–80% מהפסולת שבאוקיינוסים? וברגע שהוא שם – הוא שם כדי להישאר, משום שרוב פסולת הפלסטיק אינה מתכלה, ותמשיך לשוט ברחבי האוקיינוסים במשך עשרות ואף מאות שנים.
מהי הבעיה. הפלסטיק מסכן את היצורים הימיים בכמה וכמה אופנים: כלבי ים, צבים וחיות אחרות מסתבכות בו ולא מצליחות להיחלץ ממנו; ודגים מתבלבלים וחושבים שחתיכות פלסטיק קטנות שהתפוררו הן אוכל – בולעים אותן ופוגעים בבריאותם. התופעה רחבת ממדים ממש – התגלה פלסטיק על או בתוך גופם של 44% מכל מיני העופות הימיים ושל 22% ממיני היונקים הימיים.
אבל אם חשבתם שהפלסטיק מזיק רק למערכת האקולוגית בים – חשבו שוב. כולנו שמענו שחומרים מסוימים המצויים במוצרי פלסטיק הם סרטניים. זו הסיבה למשל שמסוכן להשאיר בקבוקי פלסטיק בשמש – משום שהחום גורם להפרשה של החומרים המסוכנים אל השתייה. אם הדגים אוכלים את הפלסטיק, החומרים הרעילים חודרים לגופם – ולאחר מכן אנו אוכלים את הדגים, ולמעשה מסכנים את עצמנו.
איך זה קורה. זוהי בעיה חדשה יחסית. עד לפני כמה עשורים עטיפות המוצרים היו עשויות זכוכית, מתכת או נייר – כולם חומרים שאפשר להשתמש בהם מחדש בקלות. והיום? נסו לחשוב על כל מוצרי המזון, הטואלטיקה והניקוי שאנחנו קונים – כולם עטופים פלסטיק וניילון למכביר.
80% מפסולת הפלסטיק באוקיינוסים מגיעה מהיבשה – פסולת שהמתרחצים משליכים בחופים, השלכה לא חוקית של פסולת לים במקום העברתה לאתרי הטמנה, מפעלים למוצרי פלסטיק ועוד. פסולת רבה שנשטפת מהרחובות ומגיעה לניקוז עלולה להגיע לימים ולאוקיינוסים.
ניקיון. בניגוד למה שמקובל לחשוב, הפסולת שצפה (וחלקה בכלל שוקעת) לא צפה בגושים מרוכזים, ולכן קשה עד בלתי אפשרי פשוט לנקות אותה. יתר על כן, אחד מהאתגרים הגדולים באיסוף ממוכן שיטתי הוא מציאת דרך לנקות את הפלסטיק מבלי לפגוע בבעלי החיים הימיים – מבלי להרוס שוניות ומבלי לאסוף דגים עם הפלסטיק.
איך פותרים. מבחינתנו, הצרכנים, אפשר לחלק את הפתרון לכמה שלבים. קודם כול, לצרוך פחות פלסטיק. איך עושים זאת? קונים פחות מוצרים שארוזים בפלסטיק או שארוזים בפחות פלסטיק (מדוע צריך אריזה גדולה שמכילה בתוכה אריזות קטנות?). אפשר להשתמש במים מסוננים במקום במים בבקבוקים, להשתמש בבקבוקי שתייה רב-פעמיים ממתכת, בספלי קפה רב-פעמיים במקום בכוסות חד-פעמיות, לסחוב את הקניות בסלי בד במקום בשקיות ניילון וכו'.השלב השני הוא מחזור הפלסטיק שכן השתמשנו בו – העבירו כל בקבוק שתייה שקניתם לכלוב המחזור הקרוב אליכם או החזירו אותו לרשת השיווק וקבלו חזרה את הפיקדון ששילמתם עבורו. תמיד אפשר גם לקנות דברים משומשים ולהשתמש שימוש חוזר. והשלב האחרון הוא השלכה נאותה של הפסולת – דאגו להשליך תמיד לפח, ואל תתעצלו – גם אם הוא רחוק.
באשר ליצרנים וליבואנים – גם להם יש אחריות לצמצם את כמות פסולת האריזות ולהשתמש בהן שימוש חוזר. בחוק להסדרת הטיפול באריזות מוטלות סנקציות על גופים שלא פועלים בהתאם להוראות, וכמה גופים כבר נקנסו. נוסף על כך, הרשויות המקומיות אחראיות להפרדת הפסולת, לאיסופה ולפנותה בהתאם לחוק.
ועוד משהו. הפיצו את הבשורה. יכול להיות שחבריכם לא יודעים שעטיפת הפלסטיק שבטעות נפלה להם והם התעצלו להרים עלולה להגיע לבטנו של דג. יחד נוכל לדאוג שהפסולת לא תגיע לאוקיינוסים מלכתחילה.