מהפכה מפלסטיק

02 ינואר 2017

חוק השקיות נכנס בשבוע האחרון לתוקפו, והתקווה היא שהוא יביא לצמצום משמעותי בצריכת שקיות הפלסטיק ולירידה בזיהום הסביבתי. בבריטניה כבר הוחל חוק דומה על התושבים, והתוצאות שם מעוררות אופטימיות גם לגבי עתידה של ישראל

2.2 מיליארד שקיות ניילון נצרכות בכל שנה בישראל (כ-275 שקיות ניילון בממוצע לאדם) ומגבירות את הזיהום הסביבתי באופן ניכר. ב-1 בינואר 2017 נכנס לתוקפו החוק שאמור לשנות את התמונה העגומה. החוק, שזכה לכינוי "חוק השקיות", מחייב את הצרכנים לשלם 10 אגורות לפחות על כל שקית ברשתות הקמעונאיות הגדולות. הכסף שייגבה על השקיות יועבר במלואו לקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה לטובת פרויקטים לצמצום זיהום האוויר ולהסברה על החוק החדש.
הציבור הישראלי הביע תמיכה בחוק כבר בשלבי ההצעה הראשונית, אך גורמים שונים חוששים שלא תהיה לו ההשפעה הרצויה. סיבה אחת לכך נעוצה במחיר הנמוך שנדרש עבור כל שקית לעומת מחירן של שקיות פלסטיק במדינות אחרות בעולם. בבריטניה, למשל, מחירה המינימלי של שקית בודדת הוא כ-25 אגורות (והתוצאות הנפלאות כבר נראות בשטח, כפי שנראה בהמשך). הסיבה השנייה היא ששקיות עדיין יחולקו חינם במחלקות הירקות והפירות בסופר וגם בכל ירקנייה, קצבייה, מכולות ומינימרקטים שאינם מוגדרים כ"קמעונאי גדול" על פי החוק, וכך גם ברשתות הפארם, האופנה, הספרים וכיו"ב.
למרות החששות, מבט על השינוי הדרסטי שהתרחש בבריטניה מאז נכנס שם החוק לתוקפו מעורר אופטימיות גם לגבי העתיד להתרחש בארצנו. לפני כשנה החל חוק דומה להיאכף בכל המדינות של הממלכה הבריטית המאוחדת (אנגליה, סקוטלנד, ויילס וצפון אירלנד), וברצועות החוף במדינות האלה צנח מספר שקיות הפלסטיק בכמעט חצי. בשנה אחת ירדה הכמות הממוצעת מ-11 שקיות ל-100 מ' רצועת חוף, לפחות מ-7 שקיות. מדובר בירידה מרשימה שתוצאותיה הן רצועות חוף נקיות יותר וירידה בתמותת בעלי חיים כמו צבי ים ועופות ימיים, שהם הנפגעים הישירים משקיות הפלסטיק בחוף ובמים. השינוי ניכר לא רק בחופים. החוק החדש הוביל גם לשינויים מעוררי התפעלות בהרגלי הצריכה של הבריטים. 9 מתוך 10 צרכנים מביאים שקיות מהבית (בד או ניילון בשימוש חוזר), וצריכת השקיות ברשתות המזון צנחה ב-85%, נתון בלתי נתפס כמעט.
בזמן שבבריטניה חוק השקיות נטמע במהרה, נשאלת השאלה כיצד אפשר יהיה להחיל אותו גם במדינות מתפתחות. בהודו, לדוגמה, יש ניסיון ארוך שנים להתמודד עם הפגיעה של שקיות הניילון בבעלי החיים בפרט ובסביבה בכלל. במקומות מסוימים השימוש בשקיות ניילון אסור, אך העלות הגבוהה של השקיות האקולוגיות מקשה על ההודים לקבל את השינוי. יזם הודי צעיר טוען שמצא לכך פתרון – שקיות אקולוגיות במחיר שווה לכל נפש. מלבד המחיר יש לשקיות האקולוגיות האלה יתרונות נוספים: הן מתכלות לאחר 180 יום, במים הן נעלמות בתוך יום אחד בלבד, והן אכילות ולכן אינן פוגעות בבעלי החיים. נאחל לו בהצלחה בדרך הארוכה מרעיון מוצלח למוצר מסחרי בשימוש נרחב.
לסיום הפוסט הזה נחזור אלינו, לחוק השקיות החדש ולקנייה השבועית שלנו בסופרמרקט. בפעם הבאה שתגיעו לקופה, הכי קל יהיה להתעלם מהחוק ולשלם עוד שקל או שניים בעבור 10 או 20 שקיות. אבל במקום זה עצרו לרגע וחשבו כיצד פוגעות שקיות הפלסטיק בסביבה ומה אנחנו יכולים לעשות למענה. והאמינו לנו – השקל או שניים שתשלמו בעבור השקיות הרגילות אמנם יושקעו במטרה טובה, קרן מחזור כזו או אחרת, אבל אם תימנעו משקיות הפלסטיק כלל ותעדיפו להשתמש בשקיות בד או בפתרון מקיים אחר, ייטב כפליים – גם לארנק שלכם וגם לסביבה של כולנו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 02/01/2017

פוסטים דומים