המבורגר Medium-Air

19 נובמבר 2019

האם טכנולוגיה ישנה שפותחה על ידי תכנית החלל האמריקאית עושה קאמבק ותאפשר לנו לייצר בשר מאוויר?

אחת הבעיות הבוערות המעסיקות את החוקרים, המדענים וקברניטי המדינות, היא משבר המזון העולמי. התחזיות העגומות מזהירות אותנו כי בקרוב מאד תהיה בעיה אמיתית להזין את אוכלוסיית כדור הארץ הגדלה בקצב מסחרר. יהיו בניכם ודאי כאלו שירימו גבה ויאמרו: מה הבעיה, כל שיש לעשות הוא להגדיל את מספר בעלי החיים המשמשים לתעשייה ולהכשיר שטחי חקלאות נוספים, אך מסתבר שהפתרונות הללו אולי יפתרו בעיה אחת, אך ייצרו איום אחר לא פחות משמעותי. תעשיית המזון הנה אחד הגורמים המזהמים ביותר וההרסניים ביותר שקיימים. זוהי עובדה מוגמרת למשל שתעשיית הבשר העולמית גורמת לפליטת מזהמים הגדולה יותר מכל כלי הרכב הנעים על פני כדור הארץ! ובאשר להכשרת שטחי חקלאות, ובכן, כאשר הם באים על חשבון יערות שנכרתים, הנזק הסביבתי הוא עצום. לאור המלכוד הלא פשוט הזה, לא פלא שיותר ויותר מדענים ויזמים מנסים לפתח שיטות יעילות ובעיקר בעלות חתימה סביבתית נמוכה, לייצור מזון. אחת החברות המעניינות ביותר ששמה air protein, מצליחה לעשות דבר שנשמע כמו מדע בדיוני – להפוך פחמן דו חמצני – לחלבון!
כן, להפוך אוויר למזון נשמע בהתחלה כמו מתיחה או רעיון שלקוח מהעולם הדמיוני של האלכימאים אך מסתבר שהרעיון הזה די ישן. במקור, הוא נולד כשמדעני תכנית החלל האמריקאית של NASA ניסו למצוא דרכים לאפשר לאסטרונאוטים שיצאו למשימות ארוכות בחלל, לייצר לעצמם מזון "יש מאין" שכן כשמדובר במסעות של שנים, יש תמיד כמות מזון מוגבלת שניתן להצטייד בה מראש ואם לא ניתן יהיה לייצר מזון על סיפון הספינה, הנוסעים בסופו של דבר יגוועו ברעב. הרעיון המהפכני הסתמך על העובדה שתהליכים כימיים יכולים להפוך חומר אחד לחומר אחר וכך מצאו שיטה באמצעותה הפחמן הדו חמצני שפולטים האסטרונאוטים בזמן תהליך הנשימה, נאסף, אליו מוסיפים מיים וחומרים כמו ויטמינים ובעזרתם של חיידקים ומעט זרם חשמלי, עוברת התערובת תהליך שהופך אותה לחלבון שדומה בתכונותיו לחלבון מן החי או במילים אחרות – למזון!
כאמור, ישנן כיום כמה וכמה חברות שלקחו את הרעיון הזה ומנסות לתעש אותו כך שיהיה זול ויעיל יותר ומי יודע, אולי בעתיד הלא רחוק תוכלו לבקש את ההמבורגר שלם במידת עשייה Medium Air 🙂

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 19/11/2019

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים