רוצים עצה? אכלו אצה!

07 אוגוסט 2018

האדם הממוצע ברחוב מכיר אצות כדבר הירוק המגעיל הזה שנדבק לכפות הרגליים בחוף הים או כצמח הזה שבתוכו מגולגל הסושי. כן, רובנו נתקלנו מן הסתם ב"צמחי המים" האלה באחת משתי ההזדמנויות הללו, אך כפי שאולי כבר שמעתם, האצות הופכות פופולריות יותר ויותר במגוון תחומים, שהבולט שבהם הוא תחום המזון. ויש לכך סיבה טובה

אצות הן מעין צמחי מים, אך הן נבדלות משאר הצמחים שאנו מכירים בכך שאין להן שורשים ושצורת הרבייה שלהן יכולה להיות מינית ואל-מינית. אצות, אם לא ידעתם, הן מהאורגניזמים העתיקים ביותר על פני כדור הארץ, ויש עדויות לקיומן כבר לפני 3 מיליארד שנים. העובדה המפתיעה אף יותר היא שהן לא השתנו במיוחד במשך כל התקופה הארוכה הזאת.
אצות אחראיות לכ-70% מתהליכי הפוטוסינתזה המתרחשים על פני כדור הארץ. המשמעות היא שהן אחראיות גם ל-70% מהחמצן שמשתחרר בתהליך הזה. כן, לא יערות הגשם ולא הפטוניה שלכם באדנית יכולים להתחרות בקצב ייצור החמצן של ה"ירוק המגעיל הזה שנדבק לרגליים". האצות ממלאות גם תפקיד חשוב וקריטי בשרשרת המזון בים, דבר שהופך אותן לחוליה מרכזית במערכת האקולוגית הימית. לבני האדם נדרש לא מעט זמן "לגלות" את האצות ולהכירן מקרוב, וחבל שכך, מפני שהאצות הן גם מזון-על, ולא רק לדגים… אם הייתם נתקעים על אי בודד, ספק אם חושבים על אצות בתור מקור מזון, אך מתברר שהמיקרו אצות, למשל, מסוגלות לספק את כל צורכי המזון של בני האדם. יש באצות כל החלבונים וסוגי חומצת שומן האומגה, סיבים תזונתיים, קרטנואידים ועוד. מומחים מעריכים כי האצות יכולות לפתור את משבר המזון העולמי, וזו הסיבה שתעשיית האצות מתפתחת בקצב מסחרר. ואם כל העובדות הללו לא הצליחו לרגש אתכם, אולי מה שיקפיץ אתכם משמחה הוא הידיעה שישראל נחשבת למעצמה בתחום. בישראל מוקמים עוד ועוד חוות ומפעלים לגידול אצות שמהן מפיקים מגוון מוצרי מזון, קוסמטיקה ועוד.

"יש 800 אלף סוגים של אצות, ורק עשרה מהן תועשו. רכיבים ידועים רבים טרם הופקו, וניתן להניח שעוד רכיבים ומנגנונים רבים אחרים יתגלו בעתיד", אומר מנהל מפעל האצות הגדול שבקיבוץ קטורה, והוא יודע על מה הוא מדבר. במפעל שלו מגדלים אצות שמהן מפיקים מוצרים רבים הנמכרים בכל העולם. כך גם במפעלים ישראליים אחרים כמו סיקורה, שמוצריה המבוססים על אצות נמכרים ברשתות מזון מובילות, ובחווה גדולה באילת בבעלות יפנית המפיקה מאצות מסוג דונליאלה את הבטא קרוטן.
אז האם נמצא סוף סוף "הגביע הקדוש" של עולם המזון, זה שיציל את האנושות מרעב כאשר השדות, העדרים והתעשייה לא יוכלו לספק עוד את הצרכים של מיליארדי בני אדם? ובכן, מוקדם מדי לענות על כך בחיוב, אך אין ספק שהפיכת האצות באופן הדרגתי לחלק משמעותי בתפריט שלנו היא צעד בכיוון הנכון. אז בפעם הבאה שאתם נכנסים לים ועלה אצה נדבק לכם לרגל, אל תקפצו בשאט נפש. תנו לאצה כבוד, כי אחרי הכול היא אולי תציל את כולנו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 07/08/2018

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים