אנדרטת מגילת האש
נחנה את הרכב סמוך לאנדרטת מגילת האש, מהאנדרטאות המרגשות ביותר בישראל. האנדרטה, הבנויה כגווילי מגילה, נמצאת בלב יער הקדושים, שבו נטעה קק"ל שישה מיליון עצים לזכר הנספים בשואה.
נתן רפפורט, יוצר האנדרטה, עמל על יצירתה באיטליה יותר משלוש שנים. בסופו של דבר הוא הוציא תחת ידיו יצירת אמנות מרגשת מברונזה, שגובהה כשמונה מטרים ומשקלה יותר מ-12 טונות. הסצנות על האנדרטה רבות כל כך עד שנדמה כי בכל ביקור במקום מגלים בה עוד ועוד תיאורים.
האנדרטה עשויה כגווילי מגילה המספרת את תולדות עם ישראל. גוויל אחד מתאר את האסונות שפקדו את עמנו ואפשר לזהות בו סצנות מאז חורבן הבית ועד השואה. במקום שבו גוויל החורבן פוגש את הגוויל השני, המסמל את התקומה, נראית דמות נשית מתרוממת מעל גדר תיל. עוד דמות כורעת ברך ומנסה לשאוף אוויר. אנשים מפליגים בספינות לחופי הארץ ומשיבים אותה ואת עצמם לחיים. האנדרטה נגישה לאנשים עם מוגבלות.
ח'ירבת אל-מידראג'
איננו יודעים מה היה שמו של היישוב הקדום ששכן כאן. מסביב יש טרסות ומערות ששימשו מכלאות צאן. את העין מושכים במיוחד שני עמודי אבן ריבועיים בגובה קומת אדם בערך, שחריץ עמוק ונקב מעטרים את אחת מפאותיהם. עמודים אלה היו חלק מבית בד עתיק. הם שימשו לעיגון הקורה שלחצה את הזיתים לאחר ריסוקם כדי לסחוט מהם שמן. טיפוס זה של בית בד היה נפוץ בהרי יהודה בתקופת המשנה והתלמוד. בלב קרחת היער נמצא בור בעל חתך מלבני ובו מים. אנחנו חושדים שהבור הזה קולט לאחר חורף גשום מים שנובעים במערה הקטנה הצמודה אליו.
יער יהדות תימן
יער יהדות תימן מצדיע בשמו לעולי תימן, שהתיישבו בשנות ה-50 במושבים בסביבה ואף עסקו בעבודות נטיעת העצים ביער הקדושים. בשנת 2023 שדרגה קק"ל שדרגה את החניון שביער. נסלל בו שביל נגיש ולאורכו לאורך השביל, תחנות המציינות נושא בהוואי של העדה.
התחנה האחרונה היא תצפית לזיכרם של הנספים בדרך שחלמו על עלייה לירושלים. כדי לגוון את חוויית הביקור, במיוחד לדור הצעיר, פיתחה קק"ל משחק אינטרקטיבי שמתבסס על אפליקציית ווצאפ שמלווה את המבקרים לאורך תחנות השביל. שדרוג החניון כולל במה לריקודים תימניים, תוספת שולחנות פיקניק ובהם שולחנות נגישים, ספסלי ישיבה לאורך השביל המונגש, מעגל מדורה ומתקני מנגל.
יד אנה פרנק
שני שבילים קצרים מובילים מרחבת החניה של מערת בני ברית אל יד אנה פרנק. לצד השבילים מוצבים שלטים ובהם ציטוטים מיומנה של אנה. אחד מהם השפיע במיוחד על פיט כהן, יוצר האנדרטה: "קיטי היקרה... עץ הערמונים שלנו במלוא פריחתו. הוא מכוסה עלים והוא אף יפה יותר מאשר בשנה שעברה" (אנה פרנק, יומנה של נערה, 13 במאי 1944).
פיט כהן, שבילדותו הסתתר גם הוא מהנאצים בדרומה של הולנד, ביקש להמחיש משהו מעולמה של אנה בדירת המסתור שלה. הוא יצר מפלדה חלודה חלל מעוצב כחדר קטן. בפינת החדר ניצב שרפרף יחיד. מהשרפרף אפשר לצפות מבעד לחרך צר בדמותו של עץ ערמון מסוגנן, שענפיו פרושים כנגד קיר אטום – מבט חטוף אל שביב של חופש מתוך מועקת הכלא.