הרי ירושלים: טיול בשביל הקדושים

 
  • רמת קושי:

    גבוהה
  • עונה מומלצת:

    כל השנה
  • אורך המסלול:

    2 ק"מ
  • לפי אזור:

    מרכז הרי ירושלים
  • משך המסלול:

    3-5 שעות
  • עומס:

    עומס קל
מסלול הרי ירושלים: טיול בשביל הקדושים. צילום: יעקב שקולניק
תצפית לעבר נחל כסלון. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

שביל הקדושים הוא שביל קצר העובר ביער נטוע מעורב בעצי חורש טבעי. המסלול מתחיל באנדרטת מגילת האש ומסתיים בלב נחל כסלון, ברחבת החניה של מערת בני ברית

יער הקדושים מלווה את המדרונות התלולים של נחל כסלון, החוצה את הרי ירושלים. קרן קימת לישראל החלה לנטוע את היער בשנת 1946, בסיועו של ארגון "בני ברית" שהרים תרומה למען נטיעת העצים. ביער, שניטע לאחר קום המדינה כאתר הזיכרון הראשי לקהילות שנכחדו בשואה, פזורות מצבות לזכר קהילות היהודים שנמחו באירופה. זה היה פרויקט הדגל של קק"ל בתחילת שנות ה-50. עם הזמן החליף יד ושם את יער הקדושים כאתר ההנצחה המרכזי של מדינת ישראל לשואה ולגבורה.

יופייה של חלקת היער בטיול שלפנינו טמון בשילוב של עצים נטועים עם עצי החורש הים-תיכוני ובשרידי האתר הקדום שנמצא בדרך. בחורף ובאביב עולים כאן שפע של פרחי בר המקשטים את היער בשלל צבעים. בולטים במיוחד שיחי הלוטם המרווני בפרחיהם הלבנים והגדולים ושיחי המרווה המשולשת בפרחיהם הוורודים והעדינים, ובחורף מצטרפות אליהם כלניות ורקפות לרוב.

המסלול שלפנינו מתחיל באנדרטת מגילת האש ויורד לכיוון החניון ביער יהדות תימן. הפרש הגבהים בין אנדרטת מגילת האש לרחבת החניה של מערת בני ברית עומד על כ-300 מ'.

קטע המסלול מאנדרטת מגילת האש למצפור נחל כסלון מתאים למיטיבי לכת. קטע השביל הנותר, מהמצפור למערת בני ברית, הוא שביל ברמה אתגרית.

איך מגיעים?

איך מגיעים לאנדרטת מגילת האש?
מצומת שמשון (כביש 38) נוסעים כ-600 מ' צפונה ופונים מזרחה לכיוון קיבוץ צובה (כביש 395). אחרי כ-6.5 ק"מ, במעגל התנועה שלפני מושב רמת רזיאל, פונים ימינה בדרך סלולה ומגיעים לאנדרטה לאחר 2.5 ק"מ. בדרך חולפים גם על פני הכניסה למושב כסלון.

איך מגיעים למערת בני ברית?
בצומת אשתאול, בין סימני ק"מ 24-23, פונים מזרחה בכביש לרמת רזיאל (כביש 395). נוסעים כ-100 מטרים ופונים שמאלה (צפונה) בדרך סלולה כמעט כולה (סימון אדום) המגיעה לגדת נחל כסלון. כאן פונים ימינה ומגיעים לאחר כשני ק"מ למערת בני ברית.

אזהרה: אין לרדת למערת ברית בימים הראשונים אחרי הגשם מחשש להחלקה.

אנדרטת מגילת האש

נחנה את הרכב סמוך לאנדרטת מגילת האש, מהאנדרטאות המרגשות ביותר בישראל. האנדרטה, הבנויה כגווילי מגילה, נמצאת בלב יער הקדושים, שבו נטעה קק"ל שישה מיליון עצים לזכר הנספים בשואה.

נתן רפפורט, יוצר האנדרטה, עמל על יצירתה באיטליה יותר משלוש שנים. בסופו של דבר הוא הוציא תחת ידיו יצירת אמנות מרגשת מברונזה, שגובהה כשמונה מטרים ומשקלה יותר מ-12 טונות. הסצנות על האנדרטה רבות כל כך עד שנדמה כי בכל ביקור במקום מגלים בה עוד ועוד תיאורים.

האנדרטה עשויה כגווילי מגילה המספרת את תולדות עם ישראל. גוויל אחד מתאר את האסונות שפקדו את עמנו ואפשר לזהות בו סצנות מאז חורבן הבית ועד השואה. במקום שבו גוויל החורבן פוגש את הגוויל השני, המסמל את התקומה, נראית דמות נשית מתרוממת מעל גדר תיל. עוד דמות כורעת ברך ומנסה לשאוף אוויר. אנשים מפליגים בספינות לחופי הארץ ומשיבים אותה ואת עצמם לחיים.

אל האתר הקדום

מרחבת החניה הקטנה שליד אנדרטת מגילת האש ממשיכים כ-150 מ' בדרך הסלולה המקיפה את האנדרטה, למקום שבו מסתעפת שמאלה (מערבה) דרך עפר מסומנת ירוק. שלט קק"ל מכריז שזהו שביל הקדושים.

הדרך יורדת ביער נטוע ולאחר כ-300 מ' הופכת לשביל רגלי שפונה ימינה ומגיע למעין קרחת יער. כאן נמצאים שרידי מתקנים קדומים ובורות חצובים בסלע. איננו יודעים את שמה של החורבה הזו ובוודאי שאיננו יודעים מה היה שמו של היישוב הקדום ששכן כאן. את העין מושכים במיוחד שני עמודי אבן ריבועיים בגובה קומת אדם בערך, שחריץ עמוק ונקב מעטרים את אחת מפיאותיהם. עמודים אלה היו חלק מבית בד עתיק. הם שימשו לעיגון הקורה שלחצה את הזיתים לאחר ריסוקם כדי לסחוט מהם שמן. טיפוס זה של בית בד היה נפוץ בהרי יהודה בתקופת המשנה והתלמוד.

בלב קרחת היער נמצא בור בעל חתך מלבני ובו מים. אנחנו חושדים שהבור הזה קלט לתוכו מים שנבעו מהמערה הקטנה הצמודה אליו, אבל אין לנו הוכחה לכך. מכל מקום, בנובמבר 2013 ובמאי 2015 הבור היה מלא למדי במים. מסביב יש טרסות ומערות ששימשו מכלאות צאן.

חניון יער יהדות תימן

מכאן לא נותר לנו אלא לצעוד עוד כ-400 מ' אל חניון יער יהדות תימן, השוכן לצד כביש 395. היער נקרא כך לכבודם של עולי תימן, שייסדו כמה מהמושבים בסביבה ובהם אשתאול, גבעת יערים, תרום, נחם וישעי. קק"ל העסיקה רבים מהמתיישבים הראשונים בהכשרת קרקע ובנטיעת יערות בהרי ירושלים, כמו היער שבו אנו צועדים. בימים אלה שוקדת קק"ל על תכנון אתר הנצחה ליהודי תימן במקום. יהודים רבים, שחלקם עשו מרחקים גדולים ברגל, נספו במהלך העליות השונות לארץ ישראל.

תצפית על נחל כסלון

שביל קצר מוביל לתצפית מרהיבה על נחל כסלון. נחצה בזהירות את כביש 395 ונצעד בין נטיעות חדשות, בעיקר של עצי כליל החורש, אל יער האורנים הוותיק. השביל ממשיך להיות מסומן בירוק. מקץ כ-350 מ' נגיע אל שרידי גת יפה (מימין לשביל) ולידה שני ספסלים שעליהם מצלה פרגולה. זה הזמן לנוח מול הנוף המרהיב של ערוץ נחל כסלון היוצר כאן גיא עמוק, מיוער כולו. מעבר לנחל נראים בתי היישובים בית מאיר ושורש.

ממשיכים במורד

השביל ממשיך דרך עץ חרוב גדול ויורד לצד טרסות גדולות. הוא נעשה צר ומתאים להולכי רגל בלבד. בדרך אנו פוגשים את מיטב עצי החורש הים-תיכוני והשיחים המלווים אותם. קטע יפה זה נמשך כחצי קילומטר ובקצהו אנו פוגשים שוב דרך עפר. כאן פונים ימינה ומיד שמאלה כדי לרדת במורד דרך תלולה. שימו לב לעצי הברוש האריזוני שקק"ל נטעה לצד הדרך. קל לזהות אותם על פי הגוון האפרורי של העלים והקליפה המתקלפת פצלים-פצלים ומעניקה לגזע גוון אדום-חום נהדר.

מפעם לפעם מוצב בצד הדרך לוח שיש המנציח קהילה שאבדה בשואה. במקום שבו הדרך פונה ימינה, סמוך למפגש עם דרך רחבה, ניצב שלט קרמיקה הנושא את הכותרת "השכונה היהודית". בשלט מספרת נורה מנשה על השכונה שלה, שכונת ג'ודריה ברודוס, שיהודיה נשלחו אל משרפות הנאצים.

אל מערת בני ברית

מהתצפית על נחל כסלון יורד שביל תלול מאוד אל אפיק הנחל. קטע זה של השביל, שאורכו כחצי קילומטר, מתגבר על הפרש גובה של כ-100 מ' ועל כן שיפועו החד נחשב לטיול אתגרי. עובדי קק"ל התקינו בשביל מדרגות עץ, אך בכל זאת יש לרדת בשביל בזהירות מרבית.

כ-50 מ' מהתצפית נראה גוש סלע בולט משמאל לשביל. מכאן התצפית על נחל כסלון מרהיבה אף יותר מנקודת התצפית ה"ממוסדת" שבה היינו קודם לכן. יער הקדושים נראה כאן במלוא תפארתו. במִפְתַּח נחל כסלון מערבה נראים היטב מושב אשתאול ויער אשתאול שמאחוריו ו"החלון" שיוצר הנחל משקיף על מישור החוף עד רמלה ואף מעבר לה.

לאחר שחולפים על פני פתח מערה, מגיע קטע תלול. רדו בזהירות. עוד כמה מטרים ואנו בגרם המדרגות המלווה את המצוק שבו נמצאת מערת בני ברית. המערה, שנועדה להתייחדות עם הנספים בשואה, סגורה בדרך כלל למבקרים.

סמוך למערה נמצאת רחבת החניה שבה אמור הרכב המאסף לאסוף אותנו, אבל אם כבר הגענו לכאן, כדאי לבקר ביד אנה פרנק, סמוך לרחבת החניה.

יד אנה פרנק

שני שבילים קצרים מובילים מרחבת החניה של מערת בני ברית אל יד אנה פרנק. לצד השבילים מוצבים שלטים ובהם ציטוטים מיומנה של אנה. אחד מהם השפיע במיוחד על פיט כהן, יוצר האנדרטה: "קיטי היקרה... עץ הערמונים שלנו במלוא פריחתו. הוא מכוסה עלים והוא אף יפה יותר מאשר בשנה שעברה" (אנה פרנק, יומנה של נערה, 13 במאי 1944).

פיט כהן, שבילדותו הסתתר גם הוא מהנאצים בדרומה של הולנד, ביקש להמחיש משהו מעולמה של אנה בדירת המסתור שלה. הוא יצר מפלדה חלודה חלל מעוצב כחדר קטן. בפינת החדר ניצב שרפרף יחיד. מהשרפרף אפשר לצפות מבעד לחרך צר בדמותו של עץ ערמון מסוגנן, שענפיו פרושים כנגד קיר אטום – מבט חטוף אל שביב של חופש מתוך מועקת הכלא.

חניונים נגישים

חניון בכניסה ליער הקדושים מכביש 395
חניון תל כסלון – כביש 395, כ-1.5 קילומטרים ממערב לכניסה למושב כסלון
שביל הגישה לאנדרטת אנה פרנק

מידע נוסף

מפת סימון שבילים
מפת סימון שבילים 9 מבואות ירושלים
קרדיטים
 
כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק
מפה: אביגדור אורגד מפות ומחלקת קהילה ויער מרחב מרכז, קק"ל
פורסם בתאריך: 21.9.15 (עדכון של כתבה מתאריך 4.12.13)
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת גוגל

מפה של שביל הקדושים

סיור קולי בשביל הקדושים