אני אזמין את רול האצות במילוי תולעים בבקשה…

25 פברואר 2020

אין זה סוד כי יותר ויותר מומחים מזהירים מפני משבר מזון עולמי המתרגש ובא. האם הפתרונות האפשריים יחייבו אותנו להרגיל את החיך לטעמים חדשים?

דמיינו את התרחיש הבא: אתם נכנסים למסעדה, מתיישבים לשלוחן ומקבלים את התפריט. אלא שבמקום המנות הרגילות שאתם מכירים, מופיעים לנגד עיניכם שמות כמו זחלי קמח ברוטב אצות, פשטידת נמלים וטמפורת חגבים… ישנם לא מעט מכם שרק מלקרוא את שמות המנות, חשים בחילה קלה ואין אנו מאשימים אתכם… המזון הבא אל פינו הוא עניין תרבותי וקשה לנו, ולעיתים אפילו בלתי אפשרי, לחשוב שנכניס אל פינו דברים מסוימים. בני האדם נחשבים אוכלי כל והוכחה לכך ניתן למצוא במגוון העצום של המזונות שמרכיבים את התפריט של עמים שונים. מה שנחשב עבור אחד טאבו, נחשב עבור אחר מעדן ואם לא די בכך שבחלקים מן העולם חיות מחמד נחשבות למנה לגיטימית הרי שרשימת המנות הביזאריות שאנשים מכינים ברחבי העולם יכולה בקלות לגרום למעיים שלכם להתהפך… אבל כפי שאמרנו, העניין הוא תרבותי לחלוטין ואם תשאלו מישהו מן המזרח איך לכל הרוחות הוא מסוגל לאכול מרק עטלפים, הוא יביט בכם בפליאה כי עבורו מדובר במעדן.
אך הבה נניח לרגע בצד את עניין הטעמים ונדבר על אותו משבר מזון עולמי עליו כולם מדברים. "משבר מזון"? יהיו ודאי אלו מכם שיזקפו גבה, "על איזה משבר מזון הם מדברים, הרי הסופרים מלאים מכל טוב!" ואתם תהיו צודקים. אכן, כיום במה שנקרא העולם המערבי – כל אותן מדינות שאינן מוגדרות כנחשלות, לא יחוש האזרח הממוצע בבעיה כלשהי להשביע את רעבונו. אך העולם כיידוע אינו רק קניונים נוצצים ומסעדות יוקרה, ישנן מדינות, בעיקר באפריקה, אך לא רק, בהן ישנו איום אמיתי ומיידי על האוכלוסייה ושם בהחלט אפשר לדבר על משבר מזון. אבל אל תתנו לשפע שבמרכולים לתעתע בכם. גם מדינות עשירות ומבוססות כלכלית, יכולות לחוות סכנה. נושא המזון בעולם כל כך שברירי, עד שדי במשבר כמו אסון טבע כלשהו או אפילו מגפה, כדי לזעזע את המערכת ולהציב איום אמיתי על האוכלוסייה.
כיום ניתן לומר שבמדינות המפותחות אין סכנה מיידית שיאזל מלאי המזון, אך חשוב לזכור כי בזמן שאתם קוראים את השורות הללו, אוכלוסיית העולם ממשיכה לצמוח בקצב מפלצתי ומומחים מעריכים שעד שנת 2050, גם במדינות מפותחות יתחילו להרגיש מחסור אמיתי במזון. תעשיית המזון הנה מערכת מורכבת אך עדינה ולא מעט מומחים צופים כי היא עלולה להתמוטט כמגדל קלפים וכל השפע שאנו מכירים יכול להיעלם מהר יותר ממה שאנחנו מסוגלים לדמיין. אמנם יותר ויותר אנשים פונים לתזונה צמחונית או טבעונית, אך עדיין רוב האנשים בעולם ניזונים מבשר. אם אתם צורכים בשר, הרי שחשוב שתדעו שמומחים מעריכים כי כבר בשנת 2040 (רק עוד 20 שנה!), רוב הבשר בעולם לא יגיע מחיות. תחליפים כאלו ואחרים המבוססים על צמחים, חרקים או אפילו גידול בשר בתנאי מעבדה, יספקו לבני האדם את מנת החלבון שלהם.
ומה בינתיים? ובכן, לאור התחזיות הקודרות, מתסכל, שלא לומר מכעיס, לגלות שעוד ועוד מחקרים מצביעים על כך שכשליש מהמזון שאנו צורכים נזרק עוד לפני שהוא מגיע לצלחת שלנו! שלא לדבר על העובדה שאנחנו קונים יותר מזון ממה שאנחנו זקוקים לו ופשוט משליכים אותו לפח
אין ספק כי מהר יותר משאנחנו משערים נידרש להרגיל את החיך שלנו לטעמים ומרקמים חדשים, אך בינתיים טוב נעשה אם נתאמץ לצמצם את הבזבוז המשווע שגם ייטיב עם הסביבה וגם עם חשבון הבנק שלנו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 25/02/20

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים