הצילו את הקרנפים

28 אוגוסט 2018

לאחרונה דווח כי 10 קרנפים צרי שפה מתו בקניה לאחר שהועברו לשמורה חדשה, ובמארס האחרון מת הקרנף הלבן הצפוני האחרון ממין זכר. על מיני הקרנפים השונים החיים בעולם, על הסיבות לציד קרנפים, על מצב אוכלוסיית הקרנפים בעולם ועל המאמצים הרבים להציל אותם

יצורים כבדים ומחוספסים בעלי אפים עבים הנושאים קרניים מחודדות ונעים להם באיטיות תוך שהם מלחכים עלים או גומאים מרחקים בשעטה כבדה. אלו הם הקרנפים היפהפיים החיים באפריקה ובאסיה. בעולם קיימים חמישה מינים של קרנפים המחולקים ל-11 תתי מינים. שניים ממיני הקרנפים הם אפריקאיים ושלושה מהם אסייתיים, וכולם לצערנו בסכנת הכחדה.

האיום הכבד ביותר על הקרנפים, זה שהביא לירידה משמעותית באוכלוסייתם העולמית, הוא כמובן בני האדם. הסכנה המרכזית שמציבים בני האדם היא ציד, ויתר הסכנות, שהן שוליות יותר, קשורות בעימותים מדיניים ומלחמות באזורי המחיה של הקרנפים ובפעולות של פיתוח המביאות לאובדן שטחי המחיה הטבעיים שלהם. על פי נתוני ארגון הקרנפים העולמי חיו ברחבי אפריקה ואסיה בראשית המאה ה-20 כחצי מיליון קרנפים, ואילו כיום הצטמצמה אוכלוסייתם והיא מונה כ-29,000 פרטים בלבד. בקרניהם של הקרנפים משתמשים לעיתים לקישוט אבל בעיקר להפקת אבקה הנחשבת ברפואה הסינית כיעילה לטיפול בסרטן ובדלקות פרקים, להגברת האון ועוד. מחירו של קילוגרם אבקת קרני קרנפים יקר יותר מקילו קוקאין או זהב.

מיני הקרנפים החיים כיום בעולם הם קרנף צר השפה (הנקרא גם קרנף שחור), קרנף סומטרה, קרנף ג'אווה, קרנף הודי (המכונה גם קרנף חד קרן) וקרנף רחב השפה (הנקרא גם קרנף לבן). על פי נתוני הארגון הבינלאומי לשימור הטבע – ה-IUCN שלושת הראשונים הם בסכנת הכחדה חמורה ואילו השניים האחרים מוגדרים בסיכון מעט נמוך יותר. עם זאת הקרנף הלבן, שאוכלוסייתו מונה כ-20,405 פרטים, מחולק לשני תתי מין – הקרנף הלבן הדרומי שאוכלוסייתו מצויה בסכנה פחותה והקרנף הלבן הצפוני שממנו נותרו כיום שני פרטים בלבד.

מרבית מיני הקרנפים אינם חברתיים, ופרט לתקופות הרבייה וגידול הצאצאים הם מעדיפים לשהות ולנוע לבד, למעט מין אחד – הקרנף הלבן (רחב השפה), שהוא גם הקרנף הגדול ביותר מבין כל הקרנפים. הוא יכול להגיע למשקל של יותר מ-2,250 ק"ג, ונחשב לחיה היבשתית השנייה בגודלה על פני היבשה אחרי הפילים. הקרנף הלבן נוהג להימצא בדרך כלל בקבוצות של כ-15 קרנפים וחי חיים חברתיים יותר הדומים לחיי עדר. כל הקרנפים מפיקים קולות וקריאות, אך נמצא שאלו מפותחות יותר אצל הקרנפים הלבנים החברתיים, ובאמצעותם הם מסוגלים לא רק להבחין זה בזה אלא גם לזהות אם מדובר בזכר או בנקבה, להבחין בגילו של הקרנף שמולם ואפילו בסטטוס החברתי שלו.

במארס האחרון מת בגיל 45 הקרנף הלבן (רחב השפה) הצפוני הזכר האחרון עקב סיבוכים שונים הכרוכים בהתנוונות של השרירים והעצמות ופצעים שונים בעור המיוחסים לזִקנה, וכיום נותרו בעולם רק שתי נקבות – בתו ונכדתו. הקרנף, שכונה "סודאן" על שם מולדתו, התגורר בעבר בגן חיות בצ'כיה והועבר ב-2009 לשמורת טבע בקניה, שם חי בקרבת בתו ונכדתו. בשנים האחרונות נעשו מאמצים רבים לזווג אותו באופן טבעי, ואף נערך קמפיין לגיוס תשעה מיליון דולר לטיפולי פוריות עבורו, שכלל דף ייעודי באפליקציית טינדר. לרוע המזל כל ניסיונות הרבייה כשלו, וככל הנראה גם שתי קרובות המשפחה שלו אינן מסוגלות להביא צאצאים לעולם. לפני מותו נאסף המטען הגנטי של הקרנף, בתקווה שבעתיד יהיה אפשר להשתמש בו כדי לחדש את תת המין הזה.

כחלק מהמאמצים העולמיים להצלת הקרנפים נערכים פרויקטים להעברת קרנפים לאזורים מוגנים בשמורות טבע. כמה מהם עלו יפה והביאו ללידת צאצאים חדשים. עם זאת אחד ממאמצי ההצלה האלה נכשל כישלון חרוץ. ביולי האחרון עלו 11 הקרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים) לכותרות בנסיבות מצערות במיוחד ונודע כי 10 מהם מתו לאחר שהועברו לשמורת טבע בקניה. מבדיקה שנערכה לאחר מותם עלה כי הקרנפים, שלא הצליחו להסתגל לכמות המלח במים בביתם החדש, התייבשו ומתו.

במקביל למאמצים השונים, הכוללים העברה של קרנפים לאזורים מוגנים, ממשיכים בארגון הקרנפים העולמי לתמוך בפקחים השומרים על הקרנפים בטבע, לצייד אותם בציוד מתאים ולגייס משאבים כדי לתמוך במחקר, בכוח אדם ובציוד. בנוסף לכך פועלים בארגון לעצירת ציד הקרנפים באמצעות אכיפת חוקים נגד הסחר הלא חוקי בקרניהם ובאמצעות הסברה שנועדה לצמצם את הביקוש הגבוה לאבקת קרני הקרנפים, בעיקר בסין ובוויטנאם. בנוסף לכך מדווח כי בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית באוכלוסיית הקרנפים בהודו ובנפאל בזכות מאמצי השימור וההצלה. בשנת 2016 דווח כי במשך תשע שנים צמחה אוכלוסיית הקרנפים ההודיים בכ-38% והגיעה ל-3,550 קרנפים. על פי המומחים זוהי הוכחה לכך שתמיכה ממשלתית בשימור, תוך הגנה על אוכלוסיית הקרנפים ועל אזורי המחיה שלהם, יכולה להניב צמיחה מחודשת וצאצאים לאחת מהחיות המופלאות והמסקרנות ביותר על פני כדור הארץ, שעל אף היותה גדולה ומגושמת נמצאת במצב עדין ושברירי במיוחד.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 28/08/2018

פוסטים דומים