ד"ר שימפנזה

05 ספטמבר 2018

כשאנחנו חשים ברע אנחנו הולכים לרופא ונוטלים תרופה. ומה עושות החיות?

מחלות ומכאובים הם לדאבון הלב חלק בלתי נפרד מחיינו. במהלך התפתחותנו האבולוציונית למדנו לחקור לעומק את גוף האדם ואת מערכותיו ופיתחנו את מדעי הרפואה המסייעים לנו להתמודד עם מחלות ושאר מרעין בישין המאיימים על בריאותנו. אך האם חשבתם פעם כיצד התמודדו בני האדם עם תחלואים בתקופות פרה-היסטוריות?
מתברר שלא צריך מכונת זמן כדי לקבל תשובה לשאלה המסקרנת הזו. די אם פשוט תצאו אל הטבע ותביטו בחיות. הן אולי לא אינטליגנטיות דיין כדי להתקבל ללימודי רפואה, והקוף, הכלב או התוכי לא יכולים להיכנס לאפליקציה ולהזמין תור לרופא המשפחה, אך האבולוציה לימדה אותן דרכים ושיטות להקל על עצמן כשהן חשות ברע.

Zoopharmacognosy הוא מונח המתאר את שיטות הריפוי הטבעיות של בעלי החיים. יהיו כאלו שיחשבו שרק בעלי חיים בעלי רמת אינטליגנציה גבוהה כמו שימפנזים יעשו שימוש ב"תרופות" אך מתברר שגם בעלי חיים הנחשבים אינטליגנטיים פחות למדו (ככל הנראה באמצעות ניסוי וטעייה ולעיתים התבוננות בבעלי חיים אחרים) כיצד להקל על עצמם כשהם אינם חשים בטוב.
כל התרופות הראשונות שיצר האדם (ולא מעט מהתרופות המודרניות) מבוססות על חומרים טבעיים כמו צמחים או מינרלים הקיימים בטבע, ועל אלו מסתמכות החיות כדי לרפא את עצמן.

גם כיום הפרמקולוגיה ממשיכה למצוא עוד ועוד פתרונות המבוססים על חומרים טבעיים, כמו למשל ארס של בעלי חיים וחומרים המופקים מצמחים, ויהיה זה נכון לומר שהמדע מופתע בכל פעם מחדש מפתרונות תרופתיים ששכנו מתחת לאפנו במשך עידנים. חשוב לציין כי למרות השוני בין מערכות הגוף של בני האדם והחיות, מדענים רבים עדיין משתמשים בטכניקת ההתבוננות ולומדים רבות מבעלי חיים שיודעים כיצד לרפא את עצמם ונחשבים לכאורה "טיפשים" ביחס אלינו, שכן מעקב אחרי הרגליהם יכול ללמד אותנו לא מעט על דרכי ריפוי טבעיות.
אז באילו "תרופות" משתמשים בעלי החיים? פילות בהיריון נצפו לועסות צמחים מסוימים כדי לזרז את תהליך הלידה, ציפורים מתפלשות בקיני נמלים כדי להיפטר מטפילים, תוכים לא פעם אוכלים חמר כדי להילחם בהרעלה, לטאות מסוימות אוכלות שורשים של צמחים מסוימים לאחר שהוכשו על ידי נחשים ארסיים, ואפילו הכלבים והחתולים שלנו יוצאים לפעמים לגינה ולועסים סוגי צמחים שונים בעיקר כדי לעודד הקאה במקרה של בעיות במערכת העיכול.
אין ספק שככל שהאינטליגנציה של בעל החיים גבוהה יותר, כך הוא יעשה שימוש מורכב יותר ב"תרופות". שימפנזים, למשל, עושים שימוש רב במיני צמחים כדי להתמודד עם בעיות עיכול, להיפטר מטפילים ואפילו כדי להילחם בזיהומים חיידקיים. פרימאטים אלו נצפו קוטפים עלים של צמח מזן מסוים ובמקום ללעוס ולבלוע אותם, הם מוללו אותם בפיהם זמן רב. מתברר שצמח זה מכיל חומר בשם thiarubine הידוע כבעל תכונות אנטיביוטיות.
ומה באשר לרפואה שלנו? כפי שכבר ציינו, אין ספק שלמרות העובדה שהמין האנושי התקדם והתפתח בצורה מעוררת התפעלות ולכאורה הותיר הרחק מאחור את כל שאר בעלי החיים על פני כדור הארץ, יש לנו עוד מה ללמוד מהחיות, ולא מן הנמנע כי עדיין שמורים בקרבן כמה סודות ריפוי שאולי יצילו יום אחד את האנושות מכליה.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 05/09/2018

פוסטים דומים