סוסוני ים

25 ספטמבר 2018

לאחרונה דווח כי זן חדש של סוסוני ים ננסיים התגלה ביפן. על תכונותיהן המופלאות של החיות העדינות האלה, על הרגלי החיזור והרבייה המרתקים שלהן ועל הפרויקט להשבת סוסוני הים לאזור מפרץ אילת

יצורים זעירים ועדינים בעלי ראש מחודד וגוף מכוסה גבשושיות המתפתלים ונעים באיטיות בסמוך לאלמוגים ושוניות. אלו הם סוסוני הים היפים החיים במים רדודים בשוניות ובאזורים חמימים המשופעים באצות ובאלמוגים וניזונים בעיקר מפלנקטון. סוסוני הים הם למעשה סוג של דגים בעלי יכולת תנועה איטית ביותר המשתייכים למשפחת האבובניים. מאחר שהם נעים באיטיות, הם אינם מסוגלים לנוס ביעילות מפני טורפים, ולכן הם מסתתרים בין הצמחים הימיים והאלמוגים. כדי להיצמד ביעילות אל מקומות המסתור, מצוידים הסוסונים בזנב ייחודי, אשר בניגוד לזנבותיהם של רוב בעלי החיים, הוא בעל מבנה רבוע ולכן מאפשר אחיזה יעילה באלמוגים ובצמחי הים. בנוסף לכך סוסוני הים מסוגלים להחליף צבעים ולהידמות לסביבתם באופן המקשה לא רק על טורפיהם לאתר אותם, אלא גם על החוקרים.

גודלם של סוסוני הים נע בין כמה מילימטרים ל-30 ס"מ. לאחרונה זוהה מין חדש של סוסוני ים ננסיים בדרום-מזרח יפן המכונה Japan pig בשל דמיונו לחיה יבשתית אחרת – החזיר. גודלם של סוסוני הים הזעירים "החדשים" אינו עולה על 15 מילימטר. הם אינם נדירים במיוחד, אך עד כה לא זוהו בשל גודלם וצבעם המשווים להם מראה של לא יותר מאצות זעירות או גרגירי אורז הצפים בים. ייחודם של סוסוני הים הננסיים האלה הוא לא רק במבנה הפנים אלא גם בעורם המכוסה חברבורות זעירות דמויות טיפה ויכולתם לחיות בטמפרטורות מים נמוכות יחסית לסביבת המחיה של רוב סוסוני הים המוכרים למדע. בנוסף לכך מתארים החוקרים את סוסוני הים הזעירים כפעילים מאוד ואפילו שובבים. מלבד תכונותיהם ומאפייניהם החיצוניים עדיין רב הנסתר על הגלוי, ולא ידוע הרבה על אודותיהם. בעוד שברחבי העולם מתוארת מגמת ירידה באוכלוסיית סוסוני הים הנובעת בין היתר מזיהום ומדיג לצורכי נוי ולצורך הכנת אבקה להגברת הפוריות ברפואה הסינית. למזלם של סוסוני הים הננסיים פסחו עליהם סכנות הדיג מאחר שקשה מאוד להבחין בהם.

סוסוני הים הם לא רק דגיגים בעלי מבנה גוף ייחודי אלא גם בעלי מנהגי רבייה וחיזור מופלאים. רוב מיני סוסוני הים הם מונוגמיים לאורך כל עונת הרבייה, ולעיתים מערכת היחסים המונוגמית נפרשת על פני כמה עונות רצופות. סוסוני הים המונוגמיים נפגשים בכל יום לכמה דקות, נעים זה לצד זה כבריקוד מיוחד וכמו מברכים זה את זה לשלום, מחליפים יחד צבעים ולעיתים קרובות גם אוחזים זה בזנבו של זה. לאחר תקופת החיזור הזכר מנפח כיס חיצוני שנמצא בבטנו, והנקבה מחדירה לתוכו את ביציה באמצעות צינור הטלה. כך מתחיל תהליך ההפריה שבסופו הזכר "נכנס להיריון" שאורך כשלושה שבועות. בסופו של ההיריון משריץ הזכר 400-100 סוסוני ים צעירים, זעירים וחלשים הנסחפים עם זרם המים ואינם מסוגלים עדיין לנוע לעבר קרקעית הים, ולכן רובם נטרפים.

ומה בארץ? בישראל אפשר למצוא סוסוני ים בים סוף ובים התיכון, וגם כאן אוכלוסייתם הלכה והתמעטה בשל זיהומים ימיים שונים. פרויקט ייחודי מסוגו המיועד לחיזוק אוכלוסייתם ולהשבתם לטבע מתקיים במצפה התת-ימי באילת, ובמסגרתו מרבים את סוסוני הים, מעבירים אותם למיכלי גידול מיוחדים, ושם מאכילים אותם ושומרים עליהם. לאחר שסוסוני הים הזעירים בגרו וגדלו מספיק כדי להתגונן מפני טורפים, הם משוחררים פעמיים בשנה בחזרה לאזורים בטוחים עבורם בים. כיום מתוארת אוכלוסיית סוסוני הים בישראל כיציבה יחסית למקומות אחרים בעולם, ונראה כי יש יותר סוסוני ים במקומות שמהם הם נעלמו בעבר. כך מושבים לים בעלי חיים שהם לא רק יפהפיים ועדינים אלא גם מהווים סמן ביולוגי חשוב לבריאותן ויציבותן של המערכות האקולוגיות הימיות בשל רגישותם הרבה לתנודות בהן.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 25/09/2018

פוסטים דומים