!Avoca-doomed

16 יולי 2019

מה הקשר בין אבוקדו וסוף העולם?

אם אתם אוהבים פירות הדר, קפה ואבוקדו, אתם אולי מעודדים בעקיפין את סוף העולם… טוב, האמת היא שההצהרה הזו קצת בומבסטית, אבל עכשיו, אחרי שלכדנו את תשומת לבכם, תקדישו רגע כדי לקרוא למה לא מעט חוקרים, חושבים שהגידולים האלו מהווים סכנה…
כדי להבין את הקשר בין אבוקדו ואיום על העולם, צריך קודם כל להכיר מעט יותר לעומק את עולם החקלאות. רוב הגידולים בעולמנו אינם דורשים מאביקים. צמחים כמו תירס, חיטה, אורז או סויה אינם זקוקים לתהליך האבקה. אך בשנים האחרונות גדל באופן משמעותי חלקם של גידולים אחרים שכן מסתמכים על האבקה על ידי דבורים וחרקים אחרים. כמה גדלים? בין השנים 1961-2016, שטח החקלאות הכולל בעולם גדל ב -40.6%. אך הנה הנתון המפתיע – השטח העולמי בו גדלים צמחים המסתמכים על האבקה על ידי דבורים וחרקים אחרים גדל כמעט ב -137%! מדוע זה קורה? ובכן, די אם נשאל אתכם כמה אתם אוהבים קפה וכמה כוסות ממנו אתם צורכים ביום…
יחד עם הקפה, גם שקדים, פירות הדר וכאמור גם אבוקדו, זקוקים לחרקים כדי להאביק את הפרחים שבסופו של דבר הופכים לפרי אותו אנו צורכים. על פי מחקרים חדשים, תלות זו במאביקים עלולה לאיים על ביטחון המזון העולמי ועל היציבות הכלכלית.

אז מה הבעיה" יהיו כאלו מכם שיאמרו, "יש מספיק חרקים בעולם, שיעבדו!" ובכן, מסתבר שלא כך הדבר… את העובדה שמספרן של הדבורים בעולם הולך ופוחת אנחנו מן הסתם לא צריכים להציג לכם, אך פרט לדבורים, מחקרים חדשים מגלים כי מספרם הכולל של החרקים בעולם נמצא בירידה מדאיגה. הסיבות לתופעה זו רבות, מדענים מציינים כי להתחממות הגלובאלית יש השפעה הרסנית על החרקים אך לא רק היא אשמה, העובדה שאנו, בני האדם משתלטים על עוד ועוד שטחים והופכים אותם לאדמות חקלאיות בהן עושים שימוש בחומרי הדברה, פוגעת קשות בחרקים שכאמור נושאים תפקיד מכריע בתור מאביקים וכמובן מהווים נדבך בסיסי בשרשרת המזון.

האיומים על עתיד המזון שלנו שונים ברחבי העולם. מיפוי הנתונים הראה כי הגורם העיקרי לדאגה טמון במשקים שבהם מגדלים סוג אחד בלבד של גידול אך בקנה מידה עצום. העובדה ששווקים ברחבי העולם נסמכים כמעט באופן אבסולוטי על חוות גידול אדירות האחראיות על נתח משמעותי של תוצר מסוים, יכול לגרום למחסור חמור, או אפילו להפסקה מוחלטת של אספקת הסחורה. מצב זה כבר מורגש בתחום האבוקדו, שם לא פעם מתגלים חוסרים משמעותיים, מה שגורם לעליית מחירים קיצונית בשל הפער בין הביקוש וההיצע.

ומהו הפתרון? ובכן, מומחים טוענים שהמפתח הוא קודם כל גיוון. במקום לפתח חוות בהן מגדלים אלפי דונמים של סויה בלבד, ראוי שהשטח יחולק לכמה סוגי גידולים. ומעבר לכך, ישנה חשיבות למציאת פתרונות פחות הרסניים להדברת מזיקים כך שנוכל להפחית את הנזק הנגרם לאוכלוסיית החרקים שהרי אם הם יחדלו להתקיים, הבעיה האחרונה שלנו תהיה שלא נמצא אבוקדו אחד לרפואה בשוק…

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 16/07/2019

פוסטים דומים