על הלבנת אלמוגים והשונית באילת

30 אוקטובר 2013

עליית טמפרטורת האוקיינוסים והימים מסכנת את שוניות האלמוגים, אך חוקרים ישראלים מצביעים על התנאים הייחודיים במפרץ אילת ועל יכולתו של האזור לשמש מקלט

לא רבים יודעים, אך לאצות שונות חשיבות רבה לחיי האלמוגים. אצות חד-תאיות המכונות זואוקסנטלות חיות ברקמות של האלמוגים, הפוטוסינתזה שלהן משמשת מקור חשוב ועיקרי בתהליכי התזונה של האלמוגים וגם – הן נותנות להם את צבעם.
לפי מנהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי של ארצות הברית, NOAA(National Oceanic and Atmospheric Administration), כאשר אלמוגים נתונים בלחץ הנובע משינוי בתנאי המחיה שלהם – כגון שינויים בטמפרטורה, באור או בתזונתם – הם מסלקים מעליהם את האצות שמקיימות עמם סימביוזה, וכך מאבדים את צבעם. תהליך זה נקרא הלבנה (Bleaching), ואמנם הוא לא מוביל ישירות למותם של האלמוגים, אך כן פוגע בהם קשות ומסכן אותם מאוד.
אחת הסיבות הנפוצות להלבנה בקרב אלמוגים בשנים האחרונות היא עלייה בטמפרטורת האוקיינוסים והימים. העמידות של שוניות אלמוגים בכל רחבי העולם נתונה בסכנה עקב ההתחממות הגלובלית, ומדענים תרים אחר פתרון שיוכל להציל מערכות אקולוגיות אלה. בחודש שעבר פורסם בכתב העת Global Change Biology מחקר של חוקרים מאוניברסיטת בר אילן ומהאוניברסיטה העברית בשיתוף המכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת, ובו מוצע כי השונית באילת תשמש מקלט לאלמוגים הודות לתנאים הייחודיים בה. החוקרים מצאו כי לשוניות האלמוגים שנמצאות בצפון ים סוף יש סף עמידות גבוה להלבנה, ולדעתם אלמוגים אלה יוכלו לשרוד את העלייה בטמפרטורה של מי הים ולהמשיך להתקיים על אף תנאי החום הקשים.
לדעת החוקרים, ממצאיהם מעידים על החשיבות הרבה של השונית באילת, שעשויה לשרוד הרבה אחרי ששוניות במקומות אחרים בעולם יחדלו מלהתקיים או ייפגעו קשות. יתר על כן, יש לפעול כדי להגן על השונית ולשמרה על מנת שתוכל לשמש אזור מקלט לאלמוגים שנמצאים באזורים שטמפרטורת המים בהם צפויה לעלות יותר מהעלייה החזויה בטמפרטורת מי הים האדום, ושיכולים להתמודד עם העלייה המתונה יותר שתהיה באילת.
לאור ממצאים אלה, אפשר לומר שהמאמצים להגן על השונית חשובים לא רק לטבע בארץ, אלא גם לטבע בכל העולם. יש לנו אפשרות להשפיע ברמה הגלובלית ולהגן על מינים שלמים, וחשוב שלא נפספס אותה.
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 30/10/2013  

פוסטים דומים