דרך נוף גלבוע

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 8
  • צפון הגלבוע
  • עומס כבד
דרך נוף גלבוע. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון צילומי קק''ל
דרך נוף גלבוע. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון צילומי קק''ל
  • סוג המסלול

מעל לבקעת בית שאן ועמק חרוד מתנוסס לתפארה הר גלבוע - קיר זקוף, מלא הוד והדר. רבים מבקרים בהר ונהנים מהנופים המרהיבים שנשקפים מפסגותיו ומעולם הטבע המיוחד שבו. באביב נפרשים כאן מרבדי פריחה ססגוניים ובראשם "המלך" - אירוס הגלבוע, מהמרהיבים שבפרחי ארצנו.

איך מגיעים?

נקודת מוצא: כביש הגישה הראשי לגלבוע יוצא מצומת נורית, שליד קיבוץ יזרעאל (כביש מס' 675, בין סימני ק"מ 11-10). הנסיעה לאורך כביש 667.

נקודת סיום: כביש בקעת הירדן (כביש 90), מעט מדרום למושב שדי תרומות.

הערה: אפשר לצאת מדרך הנוף באמצעה, בכביש 6666, היורד לכביש 669, בין הקיבוצים בית אלפא וניר דוד.

סיפור דרך

אורך מסלול הנסיעה: כ-28 ק"מ. 
משך הטיול: שעתיים עד חמש שעות, לפי העניין. 
אזהרה: דרך הנוף אכן סלולה לכל אורכה, אך יש לנסוע בה בזהירות ובמהירות מוגבלת, על פי התמרור. הדרך הררית, מפותלת ויש בה מעברי מנע בקר רבים.

אפשר להתחיל את הטיול בתל יזרעאל, סמוך לכניסה לדרך הנוף (הכניסה לתל מכביש הגישה לקיבוץ יזרעאל). שביל קצר ונגיש מוליך למרפסת הצופה על נופי עמק חרוד והגליל התחתון. מכאן נכנסים לדרך הנוף, חולפים (או עוצרים) על פני חניון נורית ומגיעים לחניוני כתף שאול. דרך קצרה פונה צפונה ומגיעה להר שאול – נקודת תצפית מרהיבה על עמק חרוד, בקעת הירדן, הגליל התחתון והרי גלעד שבעבר הירדן.

כשני ק"מ מחניוני כתף שאול ניצב לצד דרך הנוף  מצפור יצחק חידו. רחבת חניה קטנה נמצאת כ־50 מ' מהמצפור ומשם מוביל שביל נגיש אל נקודת התצפית. כ־200 מ' משם מסתעפת מדרך הנוף דרך מסומנת שחור, היורדת לחניון ויניה כהן – חניון ונקודת תצפית מרהיבה על הר שאול.

בהמשך דרך הנוף, במפגשה עם דרך הפטרולים, מגיעים לחניון שער הזהב. תחנתנו הבאה היא הר ברקן ומעט אחריו מגיעה דרך הנוף לחניון האירוסים. סמוך לחניון צומחים ריכוזים נאים של אירוס הגלבוע. בהמשך הדרך מזרחה, אחרי העיקול הגדול בכביש, מסתעפת מדרך הנוף דרך קצרה המובילה למצוק גפת – מצוק מאושר לגלישת צוקים. עוד לחיצה קטנה על דוושת הדלק והנה אנו בצומת כביש 6666, היורד לכיוון קיבוץ בית אלפא. סמוך לצומת נמצא ראשו של נחל יצפור ובו שביל טיול מסומן.

ממשיכים מזרחה. חולפים על פני קיבוץ מעלה גלבוע, ממשיכים בצל חוות הטורבינות לייצור חשמל ומגיעים למרפסת התצפית היפה המוקדשת לזכרם של דובי וערן שמיר. כמעט מול המצפור, בצד הצפוני של הדרך, נמצא חניון אבינדב, החניון המזרחי ביותר בדרך הנוף. מכאן לא נותר אלא לגלוש מזרחה ולסיים את המסע בכביש 90, מדרום למושב שדי תרומות.

אבני דרך במסלול

תל יזרעאל

תל יזרעאל נמצא ממערב לדרך הנו. בתקופת המקרא הייתה יזרעאל נקודה אסטרטגית בין מגידו ובית שאן, על אם דרך הים ההיסטורית, שמילאה תפקיד חשוב בחיי הממלכה. בראש התל נמצאת אנדרטה המנציחה את הנופלים בקרבות באזור במלחמת העצמאות. קק"ל הכשירה בתל שביל נגיש באורך כ-200 מ', המוביל למצפור הצופה על עמק יזרעאל.

שביל הולכי רגל יורד מהמצפור לעין יזרעאל, מהלך כ-15 דקות. במעיין יש חניון פיקניק ואגם קטן בצל חורשת אקליפטוס. אפשר להגיע אליו ברכב מכביש 675.

חניון נורית

חניון קטן ונחמד, ליד היישוב נורית, ששאב את שמו מהכפר הערבית נוריס, שננטש במלחמת העצמאות. בשנת 1950 נוסד כאן כפר עבודה שבו התגוררו עולים מתימן, אך בשל קשיי הקיום הם נאלצו לנוטשו, מלבד תושבת עקשנית אחת – נדרה, שהמשיכה לגור כאן גם כאשר הכפר הפך למחנה גדנ"ע. המחנה נעזב בשלהי שנות ה־90. כיום נורית הוא יישוב קהילתי. 

הר שאול

הר שאול בולט מהחומה של רכס הגלבוע ולכן נשקפת ממנה תצפית יוצאת דופן ביופייה. זו גם הסיבה שההר משמש אתר הזנקה לגלשני רוח. קק"ל הכשירה כאן את שביל התנ"ך - מערכת שבילים קצרים, באורך כולל של כקילומטר, המקיפה את פסגת ההר. הגישה לתצפית נגישה ובמקום גם שולחנות פיקניק נגישים.

גבעת יהונתן

חובבי הטיולים הרגליים יוכלו לרדת מהר שאול לגבעת יהונתן בשביל חד-כיווני שאורכו 1.5 ק"מ. מהקצה המערבי של רחבת החניה של הר שאול יוצא שביל מסומן בסימון שבילים שחור. השביל עולה בין טרשים ומגיע לאחר כ־250 מ' לאנדרטה צנועה לזכרו של סרן נמרוד לויטה (1925–1949), הצופה על הנוף המרהיב של עמק יזרעאל והרי הגליל.

השביל ממשיך במורד, חוצה פעמיים את עיקוליה של דרך עפר ומגיע לצומת דרכים. פונים ימינה ומגיעים לאחר דקתיים לאנדרטת השבעה - גלעד מרשים, מעשה ידי הפסל משה ציפר. זהו גל אבנים המתנשא לגובה של כ-7 מ' ומנציח שבעה בני קיבוצים מהעמק שנפלו במלחמת העצמאות בקרב נוריס.

יש לדאוג לרכב מאסף, או לשוב בחזרה במעלה אותו שביל (הפרש גובה של כ־120 מ'. לאנדרטה אפשר להגיע במכונית פרטית מהדרך המובילה מכתף שאול להר שאול.

מצפור יצחק חידו

המצפור צמוד לדרך הנוף. הנוף מרהיב. אפשר לצפות מכאן בהרי נצרת והר דבורה, בהר תבור ובגבעת המורה, ברמת יבנאל ובכנרת, בכוכב הירדן וכמובן בעמק נחל חרוד, המשתרע למרגלות הגלבוע. יצחק חידו (2009-1935), כפי שמעידה האנדרטה שברחבת המצפור, התחיל את עבודתו כיערן בקק"ל בשנת 1935, והוא בן 21. הוא עבד בקק"ל 45 שנה, בעיקר ביער הגלבוע, שהיה מפעל חייו.

חניון ויניה כהן

חניון קטן, מבודד ואינטימי, על שמו של מי שהיה ממייסדי קיבוץ עין חרוד. קק"ל הכשירה לצד החניון מרפסת תצפית הצופה על עין חרוד ומעניקה מבט מיוחד על הר שאול. הדרך לחניון עבירה לרכב פרטי, אך משובשת.

חניון שער הזהב

החניון בעל השם המוזר נמצא בנקודת המפגש של דרך נוף גלבוע עם דרך הפטרולים. וזה סיפור השם: בשנת 1958  החלה קק"ל לסלול את דרך הפטרולים, מבצע מסוכן שגבה קורבנות בנפש. פורצי הדרך קראו למקום הזה "שער הזהב", משום שבסוף יום העבודה, כשהגיעו לכאן בדרכם הביתה, יכלו לצפות ביישובי העמק והרגישו כאילו הגיעו למקום מבטחים. כ־50 מ' ממזרח לחניון נמצאת רחבת תצפית קטנה הצופה אל כפרי צפון השומרון ומבואות ג'נין. 

הר ברקן

ההר הנמנה עם פסגות הגלבוע (497 מ'), אך הוא גבוה במטרים ספורים בלבד מדרך הנוף, סמוך מאוד אליה וקל לגישה. בהר מסומן מסלול מעגלי קצר (סימון אדום) ויורד ממנו גם שביל באורך כקילומטר, מסומן ירוק, המגיע לחניון האירוסים. לאורך השביל יש ריכוזי פריחה של אירוס הגלבוע.

מצוק גפת

דרך עפר באורך 600 מ', מתאימה לרכב פרטי, יוצאת מדרך הנוף לראש מצוק גפת. גובה המצוק כ-12 מ' והוא מאושר לגלישת צוקים, בהנחיית מדריכים מוסמכים בלבד. גם מי שאינו גולש צוקים ייהנה מהנוף המרהיב של עמק חרוד ועמק בית שאן.

ראש נחל יצפור

סמוך למפגש דרך הנוף עם כביש 6666  מתחיל את דרכו שביל מסומן אדום היורד בנחל יצפור. בחודשים פברואר עד ראשית אפריל תמצאו כאן פריחה עשירה ובחודש מרץ פורח בנחל גם איריס הגלבוע. ההשראה לשם הנחל באה מקריאתו של השופט גדעון, שנלחם באזור נגד המדיינים: "... מי ירא וחרד ישוב ויצפור מהר גלעד" (שופטים ז 3).

השביל חד-כיווני, אורכו כשני ק"מ, והוא תלול אך מתאים למשפחות (כולל סולמות קלים למעבר). יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול.
אזהרה: אין לטייל בשביל מיד לאחר הגשם מחשש להחלקה.

מצפור דובי וערן שמיר

נקודת תצפית מרשימה ומקורה בפרגולה, המתנשאת יותר מ-600 מ' מעל בקעת בית שאן. במצפור מוצבים לוחות תצפית מפורטים, חקוקים על אבן גיר, המצביעים על נקודות רבות מהרי נצרת ועד הגלעד שבעבר הירדן. המצפה נקרא על שמם של רס"ן דובי ובנו, סרן ערן שמיר. מהמצפור יוצא שביל עמק המעיינות, שביל כמעט מעגלי שעובר באתרים המרכזיים של עמק בית שאן. אורך השביל כ־140 ק"מ. 

ליד המצפור פועלות 14 טורבינות רוח, המנצלות את הרוחות העזות המטפסות במעלה הגלבוע. חוות הרוח בגלבוע מפעילה מרכז מבקרים.

חניון אבינדב

שולחנות הפיקניק שבחניון, הנהנים מצל גגות אלכסוניים ועצי חרוב, מעניקים תצפית נאה על עמק חרוד ועמק בית שאן, הגליל התחתון, הגולן והגלעד. החניון וההר שלידו מנציחים את אבינדב בן שאול.

לקריאה נוספת והעשרה

איריס הגלבוע

איריס הגלבוע, אולי הסמל של ההר, הוא צמח בעל פרחים גדולים מאד ויפים, בצבע סגול עמוק. הצמח מתקיים בגלבוע ובצפון השומרון. פרטים דומים קיימים גם בדרום הגולן ובגלעד, וטרם הוכרע אם הם שייכים לאותו מין, או שהם מין נפרד. לפרח, שקוטרו עשוי להגיע ל־20 ס"מ, יש שלושה עלי עטיף זקופים וביניהם שלושה עלי עטיף כפופים, המעוטרים בכתמים כהים. שיא הפריחה של אירוס הגלבוע מתרחש במרץ. בדרך כלל נראים ריכוזי פריחה, משום שאירוס הגלבוע מתרבה לא רק מזרעים אלא גם מקנה השורש שלו.

ייעור הגלבוע

בשנים הראשונות להקמת המדינה גרסה הדעה המקובלת שהגלבוע לא יצלח ליער. ובכל זאת, בשנות ה־50 נערכה קק"ל למבצע ייעור בקנה מידה גדול. עצי היער נקלטו והם מפארים בגלבוע שטח שעולה בגודלו על 20 אלף דונם.

במשך הזמן הזדקנו חלק מגושי היער וכוחם של עצים רבים תש. היער החל להידלדל ובשנת 2013 החלה קק"ל לשקם את היער הוותיק ולשלב בו עצי בר המאפיינים את החורש הישראלי. הייעור מתנהל על פי תורת הייעור החדשה של קק"ל, הפועלת ליצירת יער בר-קיימא, המתייחס לכלל השטח כמערכת אקולוגית ובעלת מגוון ביולוגי רחב. השאיפה היא לעודד תהליכים טבעיים ולהתערב בחיי היער פחות ככל האפשר, בהתאם לייעוד שנקבע לכל יער ויער: שמירת טבע ונוף, קליטת קהל, ייעור צופני לדבורים, ייעור ביטחוני, או כל ייעוד אחר.

קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל 
עודכן בתאריך: 16.1.2025

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל