אנדרטה לקהילות יהודי רומניה
מתחנת הדלק נוסעים מערבה. משמאלנו מלווה אותנו הערוץ העמוק של נחל כסלון ומעבר לו הרכס שבו נמצאים הר טייסים, רמת רזיאל ומושב כסלון. יערות קק"ל באזור מוקדשים לזכרן של קהילות יהודיות שאבדו בשואה, ואכן, במרחק של כ-1.2 ק"מ מהמחלף נמצאת חלקת יער ובה אנדרטה המנציחה קהילות מיהדות רומניה.
קו ההפרדה המרוסק בכביש אמנם מתיר פנייה שמאלה לרחבת עפר קטנה, אך לדעתנו הפנייה מסוכנת למדי. עדיף להגיע למקום ברגל מתחנתנו הבאה (חניון משלט 15), המרוחקת כ-300 מ' מכאן. מי שבכל זאת רוצה לחנות סמוך לאנדרטה, מוטב שיעשה זאת בנסיעה מכיוון שמורת המסרק ובפנייה ימינה מהכביש.
האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל נתן סאס, מנציחה את קהילות יהודי מחוז טרנסניסטריה – דורוהוי, דאראבאני, הרצה, מיהלני, סווני ורדאוץ. היא עשויה שישה עמודי אבן וביניהן גדם נמוך של עץ המסמל את גדיעתן של הקהילות בשואה. הפוגרום שערכו חיילי הצבא הרומני בדורוהוי ב-30 ביוני 1940 מציין את תחילתה של שואת יהודי רומניה. טרם מלחמת העולם השנייה היה האזור בשליטת רוסיה.
משלט 15
כ-300 מ' ממערב לאנדרטה, סמוך למקום שבו נמצא משלט 15, הכשירה קק"ל רצף של חניוני פיקניק ובהם חניון מונגש בצורה מלאה הכולל שולחנות פיקניק, שביל מחבר, מתקני מנגל, מעגל מדורה וברזייה. בקצה מגרש החניה נמצא חניון לילה שורש, המיועד לקבוצות גדולות.
משלט 15 החל את דרכו כמוצב ערבי. ב-16 באפריל 1948, במסגרת מבצע הראל, כבשו לוחמי הפלמ"ח את הכפר סאריס (שורש של היום), שאנשיו הפריעו לתחבורה העברית בדרך הראשית לירושלים. בעקבות כיבוש סאריס הפכה הגבעה למוצב קדמי ערבי שהגן על בית מחסיר. המוצב נכבש במבצע מכבי (בליל 9¬-10 במאי), והערבים שהגיבו למחרת בהתקפת נגד נהדפו. יום אחר כך יצאו מהגבעה לוחמי פלמ"ח הראל וכבשו את בית מחסיר ואת המוצבים הערבים במסרק.
שלטי מבצע מכבי
במרחק של כ-1.5 ק"מ ממשלט 15 פונה דרך עפר קצרצרה ימינה ומגיעה לנקודת תצפית יפה על שמורת המסרק. כאן, בין שיחי סירה קוצנית ולוטם, מוצבים כמה שלטים המסבירים את השתלשלות האירועים בָּאזור בימי מבצע מכבי (18-8 במאי 1948), שנועד לפתוח את ציר התחבורה לירושלים. עם פרוץ הקרבות נהרו לבית מחסיר ערבים רבים מכפרי הסביבה וכוח של צבא ההצלה שצמח לשני גדודים מצוידים בתותחים ובמשוריינים. לאחר שלושה ימי קרבות נכבשו מוצבי הערבים בשמורת המסרק כמו גם הכפר בית מחסיר, שנמצא ריק מתושביו.
במרחק של כ-200 מ' נסיעה, הכשירה קק"ל חניון קטן נוסף, שבו עובר גם שביל ישראל. מקום זה מציין את הקצה של דרך בורמה (הקרויה בקטע זה דרך הג'יפים) ואפשר לצאת ממנו צפונה לטיול בשלוחת משלטים, השלוחה החולשת על שער הגיא ממערב. מהחניון אפשר לצאת גם דרומה ולרדת בשביל תלול ויפה לערוץ העמק של נחל כסלון.
כדי להגיע לרחבת החניה של שמורת המסרק יש להמשיך מהחניון עוד כ-400 מ' ולפנות ימינה.
שמורת המסרק
המסרק היא שמורת טבע זעירה, המשתרעת על פני 117 דונם בלבד. במקום נשמר חורש ים-תיכוני. בעבר צמחו בו עצי אורן ירושלים גדולים ומפוארים, שצמרותיהם בלטו היטב מעל עצי החורש. כמעט כל עצי האורן הקשישים נכחדו בשלגים ובשרפה שהשתוללה בשמורת המסרק בשנת 2001 ובשרפות שפקדו את המקום גם אחר כך. אנטנה גבוהה צמחה בַּמקום במקומם.
בשמורת המסרק פורחים באפריל שני מינים נדירים למדי ממשפחת הסחלבים: שנק החורש – סחלב בעל עמוד פריחה גבוה (עד 100 ס"מ), חסר עלים, המצמיח פרחים גדולים בצבע לילך וניזון בעיקר מחומרי רקב אורגניים. המין השני ממשפחת הסחלבים הוא הדבורנית הגדולה, המצמיחה פרחים יפהפיים בצבעים של חום, צהוב וסגול.
בשמורה עובר שביל מסומן קצר שאורכו כ-900 מ'.