משואבה לשמורת המסרק ברכב פרטי

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 4 ק"מ
  • מרכז הרי ירושלים
  • 1-2 שעות
  • עומס קל
מסלול ממחלף שואבה לשמורת המסרק. צילום: יעקב שקולניק
האנדרטה ביער יהדות דורוהוי, יצירתו של נתן סאס. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

הכביש הקצר המוביל מצומת שואבה לשמורת המסרק (כיום כביש 3955) קלט בראשית מלחמת העצמאות את כלי הרכב שעלו מהשפלה בדרך בורמה בדרכם לירושלים. השימוש בו נפסק לאחר ששער הגיא כולו עבר לשליטת ישראל. כיום אפשר לנסוע בכביש בנינוחות, להתרשם מהאתרים שלאורכו ולצאת ממנו למסלולי טיול ברגל.

הוראות הגעה

נקודת מוצא: תחנת דלק פז במחלף שואבה.
גישה לנקודת המוצא: מפגש כביש 1 עם כביש 3955 לכיוון שמורת המסרק. 
איך מגיעים: מכביש תל אביב–ירושלים (כביש 1) פונים דרומה במחלף שואבה, וליד תחנת הדלק פז מתחילים בנסיעה בכביש 3955.

סיפור דרך

אורך מסלול הנסיעה: כ-4 ק"מ. 
משך הטיול: כשעתיים. 

ממחלף שואבה נוסעים מערבה בכביש 3955. אחרי כ-1.3 ק"מ מגיעים לאנדרטה המנציחה את חללי קהילות טרנסיסטריה שברומניה. כ-300 מ' משם נמצא החניון הגדול המציין את משלט 15. נסיעה של כ־600 מ' משם מביאה אותנו לאתר המספר על מבצע מכבי. כ-200 מ' משם, בצדו הצפוני של הכביש  נמצא חניון דרך הג'יפים ומשם קצרה הדרך לרחבת החניה של שמורת המסרק.

אבני דרך במסלול

אנדרטה לקהילות יהודי רומניה
מתחנת הדלק נוסעים מערבה. משמאלנו מלווה אותנו הערוץ העמוק של נחל כסלון ומעבר לו הרכס שבו נמצאים הר טייסים, רמת רזיאל ומושב כסלון. יערות קק"ל באזור מוקדשים לזכרן של קהילות יהודיות שאבדו בשואה, ואכן, במרחק של כ-1.2 ק"מ מהמחלף נמצאת חלקת יער ובה אנדרטה המנציחה קהילות מיהדות רומניה.

קו ההפרדה המרוסק בכביש אמנם מתיר פנייה שמאלה לרחבת עפר קטנה, אך לדעתנו הפנייה מסוכנת למדי. עדיף להגיע למקום ברגל מתחנתנו הבאה (חניון משלט 15), המרוחקת כ-300 מ' מכאן. מי שבכל זאת רוצה לחנות סמוך לאנדרטה, מוטב שיעשה זאת בנסיעה מכיוון שמורת המסרק ובפנייה ימינה מהכביש.

האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל נתן סאס, מנציחה את קהילות יהודי מחוז טרנסניסטריה –  דורוהוי, דאראבאני, הרצה, מיהלני, סווני ורדאוץ. היא עשויה שישה עמודי אבן וביניהן גדם נמוך של עץ המסמל את גדיעתן של הקהילות בשואה. הפוגרום שערכו חיילי הצבא הרומני בדורוהוי ב-30 ביוני 1940 מציין את תחילתה של שואת יהודי רומניה. טרם מלחמת העולם השנייה היה האזור בשליטת רוסיה.

משלט 15
כ-300 מ' ממערב לאנדרטה, סמוך למקום שבו נמצא משלט 15, הכשירה קק"ל רצף של חניוני פיקניק ובהם חניון מונגש בצורה מלאה הכולל שולחנות פיקניק, שביל מחבר, מתקני מנגל, מעגל מדורה וברזייה. בקצה מגרש החניה נמצא חניון לילה שורש, המיועד לקבוצות גדולות.

משלט 15 החל את דרכו כמוצב ערבי. ב-16 באפריל 1948, במסגרת מבצע הראל, כבשו לוחמי  הפלמ"ח את הכפר סאריס (שורש של היום), שאנשיו הפריעו לתחבורה העברית בדרך הראשית לירושלים. בעקבות כיבוש סאריס הפכה הגבעה למוצב קדמי ערבי שהגן על בית מחסיר. המוצב נכבש במבצע מכבי (בליל 9¬-10 במאי), והערבים שהגיבו למחרת בהתקפת נגד נהדפו. יום אחר כך יצאו מהגבעה לוחמי פלמ"ח הראל וכבשו את בית מחסיר ואת המוצבים הערבים במסרק.

שלטי מבצע מכבי
במרחק של כ-1.5 ק"מ ממשלט 15 פונה דרך עפר קצרצרה ימינה ומגיעה לנקודת תצפית יפה על שמורת המסרק. כאן, בין שיחי סירה קוצנית ולוטם, מוצבים כמה שלטים המסבירים את השתלשלות האירועים בָּאזור בימי מבצע מכבי (18-8 במאי 1948), שנועד לפתוח את ציר התחבורה לירושלים. עם פרוץ הקרבות נהרו לבית מחסיר ערבים רבים מכפרי הסביבה וכוח של צבא ההצלה שצמח לשני גדודים מצוידים בתותחים ובמשוריינים. לאחר שלושה ימי קרבות נכבשו מוצבי הערבים בשמורת המסרק כמו גם הכפר בית מחסיר, שנמצא ריק מתושביו.

במרחק של כ-200 מ' נסיעה, הכשירה קק"ל חניון קטן נוסף, שבו עובר גם שביל ישראל. מקום זה מציין את הקצה של דרך בורמה (הקרויה בקטע זה דרך הג'יפים) ואפשר לצאת ממנו צפונה לטיול בשלוחת משלטים, השלוחה החולשת על שער הגיא ממערב. מהחניון אפשר לצאת גם דרומה ולרדת בשביל תלול ויפה לערוץ העמק של נחל כסלון.
כדי להגיע לרחבת החניה של שמורת המסרק יש להמשיך מהחניון עוד כ-400 מ' ולפנות ימינה.

שמורת המסרק
המסרק היא שמורת טבע זעירה, המשתרעת על פני 117 דונם בלבד. במקום נשמר חורש ים-תיכוני. בעבר צמחו בו עצי אורן ירושלים גדולים ומפוארים, שצמרותיהם בלטו היטב מעל עצי החורש. כמעט כל עצי האורן הקשישים נכחדו בשלגים ובשרפה שהשתוללה בשמורת המסרק בשנת 2001 ובשרפות שפקדו את המקום גם אחר כך. אנטנה גבוהה צמחה בַּמקום במקומם.

בשמורת המסרק פורחים באפריל שני מינים נדירים למדי ממשפחת הסחלבים: שנק החורש – סחלב בעל עמוד פריחה גבוה (עד 100 ס"מ), חסר עלים, המצמיח פרחים גדולים בצבע לילך וניזון בעיקר מחומרי רקב אורגניים. המין השני ממשפחת הסחלבים הוא הדבורנית הגדולה, המצמיחה פרחים יפהפיים בצבעים של חום, צהוב וסגול.
בשמורה עובר שביל מסומן קצר שאורכו כ-900 מ'.

לקריאה נוספת והעשרה

יער הקדושים
מסלול הנסיעה נמצא בתחום יער הקדושים, המשתרע על פני 18,000 דונם, משני צדי הערוץ העמוק והמרשים של נחל כסלון (מדרום לכביש 3955). היער משלב עצים נטועים עם עצי חורש טבעי. באביב נהנים המבקרים משפע צמחי הבר המקשטים את היער בשלל צבעים. במיוחד בולטים שיחי הלוטם המרווני בפרחיהם הלבנים והגדולים ושיחי המרווה המשולשת בפרחיהם הוורודים והעדינים ואליהם מצטרפות בחורף כלניות ורקפות לרוב.

קק"ל החלה בנטיעת היער בשנת 1951. זה היה בשעתו מבצע הייעור הגדול ביותר במדינת ישראל הצעירה. בתרומת ארגון "בני ברית" ניטעו ביער שישה מיליון העצים - נרות נשמה סמליים לקורבנות ובחלקות היער הוצבו אנדרטאות לזכר קהילות שאבדו ואינן.

מאז שנת 2008 מוצבת ביער תחנה לניטור אקולוגי ארוך-טווח העוקבת אחר השפעת פעולות הממשק היערני על חיוניותו של היער. המחקר בוחן את הקשר שבין מאפייני הצומח ביער והמגוון הביולוגי המתקיים בו, ואת איכות השירותים האקולוגיים שהיער מציע.

אתרי שמורת המסרק
בשמורת המסרק מסומן שביל מעגלי קצרצר, העובר בכמה נקודות עניין. רשות הטבע והגנים הציבה לאורך השביל שלטי מידע, המיועדים בעיקרם לתלמידי בית ספר. אלה האתרים העיקריים שלאורך השביל:

תעלות קשר ומערה – מרחבת החניה עולים במדרגות אבן אל גבעת המסרק. מסביב נותרו שרידי מדרגות חקלאיות ועצי בוסתן – בעיקר זית ושקד. מראש גרם המדרגות אפשר לצפות צפונה, לעבר שלוחת שיירות. השביל עובר סמוך לתעלות קשר שבהן התבצרו המגינים הערבים של בית מחסיר. התעלות נחפרו בסלעי חוואר צהובים ורכים מתצורה גיאולוגית הקרויה בית מאיר. מתחת לשכבה זו ומעליה רבודים סלעי גיר קשים. עצי קטלב מעדיפים לצמוח בקרקע הנוצרת בסלעי החוואר, והם אכן נראים במקומות אחדים בשמורת המסרק. 

אורן קשיש ונקודת תצפית – השביל עובר בחלקת חורש נאה שבה צומח עץ האורן הגדול ביותר בשמורה. גזעו החסון נטוי הצדה כיאה לעץ שבע ימים. בד אחד של העץ שנשבר באופן חלקי נוטה כלפי מטה, אך בד מפואר אחר יוצר לעץ צמרת יפה.

כמה צעדים מהעץ נמצאת רחבת תצפית הפותחת צוהר מערבה לעבר השפלה ומישור החוף. למרגלותינו מציצים בתי המושב בית מאיר. ביום בהיר אפשר לצפות מכאן במשטרת לטרון, בחלק מדרך בורמה, ברמלה וברחובות ואף בבניינים הגבוהים של תל אביב.

מקאם שיח' אחמד אל-עג'מי – מנקודת התצפית השביל יוצא לדרך עפר קצרה הגובלת בבתי מושב בית מאיר שהתפשטו עד שמורת המסרק ממש. מהדרך פונה שמאלה שביל צר העולה בצל עצי חורש אל ראש הגבעה – במה רחבה ופתוחה שבה צומחים עצי חורש ועצי אורן. כאן גם נמצא מבנה תפילה מוסלמי שנבנה לכבודו של שיח' אל-עג'מי ("הפרסי"). על פי מסורת מדריכי הטיולים, שיח' עג'מי היה ממלוויו של הנביא מוחמד ואף שימש כספר שלו. משעשע לחשוב שמבנה לזכרו של ספר נמצא דווקא במקום המכונה המסרק.

האולם המרכזי של המבנה שרד, אך אסור בשום פנים ואופן להיכנס לתוכו בשל סכנת התמוטטות. לסקרנים נאמר רק שמעבר לפתח בעל שתי הקשתות נמצא אולם גדול שבתקרתו שתי כיפות קטנות מעוטרות כקונכיות. המיחראב (הגומחה הפונה לעיר מכה שבערב הסעודית) נמצאת בקיר הדרומי של המבנה והיא מעוטרת בעיטורים צבעוניים ובכיור טיח המתאר צמח מסוגנן.

שרידי בונקרים – שביל הטיול עוזב את הבמה ועובר בין שרידי תעלת קשר ושני בונקרים מימי מלחמת העצמאות (הכניסה אליהם אסורה). משם קצרה הדרך לגרם המדרגות שבו עלינו בתחילת המסלול. הפעם נרד בו בחזרה לרחבת החניה.

כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק
מפה: אביגדור אורגד מפות ומחלקת קהילה ויער מרחב מרכז, קק"ל
ייעוץ מקצועי: עדי טנא נתן, קק"ל
עודכן בתאריך: 16.9.24
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל