שינויי האקלים הפכו לאחת הבעיות המרכזיות של העת המודרנית ולמוקד תשומת לבם של מדענים ושל אנשי מקצוע רבים. הנושא לא פסח גם על הקולנוענים הצעירים שהשתתפו בתחרות הסרטים הדוקומנטריים "Action4Climate". בתחרות הוצגו יותר מ-230 סרטים שנוצרו על ידי צעירים מ-70 מדינות בעולם. הסרטים עוסקים בשינויי האקלים ובניסיונות למצוא להם פתרונות, ומטרת התחרות להעלות את מודעות הציבור לתופעה המדאיגה הזאת ולקרוא לנקיטת פעולות אקטיביות לעצירתה.
בתחרות זכו עשרה צוותי קולנוע מעשר מדינות שונות. הזוכה בפרס הראשון בקטגוריית היוצרים בגילי 35-18 הוא הקולנוען הפורטוגזי גוֹנסל טושה (Gonçalo Tocha). הסרט הקצר ומעורר ההשראה שיצר, "
The Trail of a Tale", מתרכז במכתב מהעתיד הממוען לחברה שלנו בהווה. המכתב נושא מסר חיובי ומעודד: האנושות נחלצה ממשבר האקלים שבו הייתה שרויה. החברה התאחדה סביב האמונה הבסיסית שמטרת המערכת הכלכלית היא לשמור על המשאבים ההולכים ומידלדלים של כדור הארץ ולהבטיח את קיימותם. כחלק מהתמודדותה של החברה עם צריכת היתר הותאמו מחירי המוצרים לעלוּתם הממשית, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה חברתית. הסרט משלב בין קריינות רקע לבין תמונות וצילומי נוף שונים, שלדברי טושה נבחרו בקפידה כדי להדגים את הטקסט המוקרא ולהעצים אותו.
מעניין לציין כי במקביל לפסטיבל ולזכיית הסרט, פרסמה הגיאולוגית וההיסטוריונית נעמי אורסקס (Naomi Oreskes) ספר מדע בדיוני בשם:
"The Collapse of Western Civilization: A View From the Future". ספר זה מציע גישה הפוכה לחלוטין מזו של טושה: הסיפור הוא מנקודת מבטו של היסטוריון הכותב בשנת 2393 על ההתמוטטות הגדולה שהתרחשה בשנת 2093. לפי עדותו התרחשויות רבות כמו הצפות, בצורות, הגירה המונית ועוד הן כולן תוצאה של התעלמות מאזהרות ברורות לנוכח שינויי האקלים שנגרמו על ידי בני האדם.
איזה משני התרחישים יתממש? הכול תלוי בנו, אבל אין ספק שהן יוצרי הסרט והן מחברת הספר מבקשים להניע את הקהל לפעולה: הספר מנסה לעודד אותנו לפעול באמצעות המחשה של הסיכון, ואילו הסרט מנסה לדרבן אותנו לפעולה באמצעות המחשה של הסיכוי (ומה מדבר אליכם יותר?).
שני הזוכים האחרים בקטגוריית היוצרים הזו (גילי 35-18) הם דוברין קשבלוב מבולגריה (Dobrin Kashavelov, מקום שני), על סרטו "
Global Warning" המציג את ההרס והחורבן שהותיר הטייפון הייאן בפיליפינים אשתקד, והוא מכיל קטעים קשים לצפייה; ונתן דאפן מארצות הברית (Nathan Dappen, מקום שלישי), על סרטו "
Snows of the Nile" המתעד את מסעו של דאפן עצמו אל הקרחונים ההולכים ונעלמים בהרי הירח באוגנדה.
בקטגוריה אחרת, זו של יוצרים צעירים בגילי 17-14, זכתה פרנסינה ראמוס (Francina Ramos) מארגנטינה, שיצרה עם המפיק והמלחין בנג'מין בראסֶראס את סרט האנימציה היפהפה "
The Violin Player" שבו נראה כנר מנגן בשעה שהקהל והעולם סביבו הולכים ונמסים, משל לאופן שבו רבים חיים את הרגע ומתעלמים ממשבר האקלים. המקום השני בקטגוריה זו הוענק לקונסטנטין איאה (Constantin Huet) משווייץ על סרטו "
Facing the Flood", המתאר את השינויים המתרחשים בגרינלנד ובמלדיביים. המקום השלישי בקטגוריה הזו הוענק לטורה טגראשווילי (Tura Tegerashivili) מגיאורגיה על הסרט המשעשע "
It’s Easy if You Try". הזוכים בתחרות קיבלו פרסים כספיים או ציוד וידאו ותוכנות הפקה שונות שיאפשרו להם להתמקצע ולהמשיך ליצור סרטי אקלים נוספים.
ומה לגבי ישראל? בתחרות השנה לא השתתפו יוצרים ישראלים. חושבים להרים את הכפפה? אתם מוזמנים ליצור סרט אקלים כחול-לבן לקראת התחרות בשנה הבאה ולייצג אותנו בכבוד.