התחזית: התקררות באירופה

16 נובמבר 2015

בזמן שההתחממות הגלובלית הופכת את העולם למקום חם יותר, נדמה שאירופה דווקא מתקררת. מדוע זה קורה וכיצד זה משפיע גם על תושבי ניו יורק ובוסטון?

הידעתם? אירופה היא קרה פחות מאזורים אחרים הנמצאים בקו רוחב דומה, וזאת גם בזכות זרם הגולף, המזרים מים חמים מאזור קו המשווה צפונה בואכה חופי אירופה; וגם בזכות תהליכים המחדירים מים קרים לתחתית האוקיינוס האטלנטי. מחקרים חדשים מחזקים את החשש שהפשרה מהירה של קרח בים הארקטי הצפוני – זאת בעקבות ההתחממות הגלובלית – תביא לשינויים בזרם הגולף, וכתוצאה מכך להתקררות יחסית של אירופה (וגם לבצורת בדרום-מזרח אסיה…). כן, בעוד העולם הולך ומתחמם, הבשורה היוצאת מאירופה יכולה להיות של גל קור.
כמה מחקרים עסקו באחרונה בתופעה המרתקת הזו. מחקר אחד בחן את התהליך שבו מים קרים שוקעים לתחתית האוקיינוס, והתחשב בצורה מדויקת – יותר מאשר בעבר – במליחות המים. ככל שהמים הקרים מלוחים יותר כך הם שוקעים מהר יותר, אבל כאשר מדובר במים טריים מהפשרת קרחונים בצפון, רמת המליחות נמוכה יחסית, ולכן קצב השקיעה מואט.
מחקר אחר בחן כיצד הגיב אקלים כדור הארץ להתחממות בסוף עידן הקרח הקודם, לפני כ-12 אלף שנים. החוקרים מצאו עדויות לצניחה של עשר מעלות בממוצע בגרינלנד בתוך עשרות שנים בלבד, ובמקביל לבצורות ולאירועי אקלים קיצוניים באזורים אחרים בעולם שנמשכו מאות רבות של שנים.
הנתונים מהשטח, כך נראה, תומכים בתוצאות המחקרים הללו. צפו כאן במפת אנומליות החום ב-2015 יחסית לסוף המאה ה-20. שנת 2015 מסתמנת בבירור כשנה החמה ביותר בממוצע מאז החלו המדידות, אבל בצפון-מזרח אמריקה ובצפון האוקיינוס האטלנטי זו שנה קרה באופן יחסי. החשש הוא שהמגמות האלה ילכו ויחמירו עם הזמן. ככל שהעולם יתחמם, כך האוקיינוס האטלנטי, אירופה וייתכן שגם החוף המזרחי של צפון אמריקה ילכו ויתקררו (עד שהעולם יהיה חם מדי בהרבה מאוד מקומות, ומגמת ההתקררות האזורית תתהפך גם היא).
התרחיש של שינוי בזרמים באוקיינוס האטלנטי כבר זכה לכיסוי קולנועי בסרט היום שאחרי מחר. בגרסת הסרט התרחיש הקיצוני הפך את ניו יורק לעיר של קרח בגל קור קיצוני. ומה לגבי המציאות?  לטענת החוקרים, האפקטים צפויים להיות משמעותיים אבל לא כל כך דרמטיים. בפרט, קשה להעריך אם אירופה תידרדר לעידן קרח קטן או שההתחממות הגלובלית תגרום להשפעות מקומיות נוספות שיקזזו את ההתקררות ביבשת.
והנה לכם טוויסט מעניין בעלילה: מתברר שהחום היחסי שמביא זרם הגולף לכיוון אירופה גורם לכך שגובה המים באוקיינוס האטלנטי אינו "מאוזן", והאוקיינוס גבוה יותר בחופי אירופה מאשר בחוף המזרחי של ארצות הברית וקנדה. השינוי בזרמים עלול "ליישר" את האוקיינוס ולהביא לעלייה ניכרת בגובה פני הים בחופיה המזרחיים של צפון אמריקה; ואכן, נתונים מהשטח (עלייה חדה בגובה פני הים בחוף המזרחי ב-2009 וב-2010) מעלים חשש שגם התהליך הזה כבר החל. חשוב לציין כי לא מדובר בשינוי זניח, ויש המעריכים ששינוי בזרמים באוקיינוס האטלנטי יביאו לעליית מי הים בחופי צפון אמריקה בכמטר אחד, וזאת נוסף על העלייה הצפויה בממוצע גובה פני הים בעולם כולו. אם למישהו מהקוראים יש קרובי משפחה, חברים או מכרים בניו יורק ובבוסטון, כדאי לבדוק אם הם מכירים את הנתונים הללו. אתם מוזמנים גם לעדכן אותנו בהמשך…

קרדיטים לכתבה

כתיבה: ד"ר איתן ישראלי | פורסם בתאריך 16/11/2015

פוסטים דומים