צרות ביקב – ההתחממות הגלובלית והשפעתה על ענף היין העולמי

02 אוקטובר 2018

אם אתם חובבי יין וניחנתם באנינות חך המאפשרת לכם לזהות בעיניים עצומות שהיין שאתם שותים עשוי ענבי פינו שגודלו על ידי מוריס ולא ענבים מכרמו של שכנו מרסל בחבל בורגון שבצרפת, הכתבה הזאת בשבילכם. מזגו לעצמכם כוס יין והתיישבו, כי מה שיש לנו לספר לכם ודאי יותיר עליכם רושם עז…

קצרה היריעה מכדי לפרוס את כל ההיסטוריה העשירה של ייצור היין בעולם. מדובר בתעשייה גדולה המתנהלת על פי כללים ברורים ומסורת נוקשה. העובדה כי מחירו של בקבוק יין איכותי יכול להרקיע שחקים מעידה על החשיבות שמייחסים חובבי היין לסוג הענבים, לתנאי גידולם ולתהליך הפקת היין, ודיונים ארוכים, שלא לומר התקוטטויות ומלחמות אגו, יכולים להתפתח סביב כוס יין בודדה.

מתברר שלתוך העולם העפיץ הזה נמזגה לאחרונה תופעה שעלולה לזעזע את הענף מן המסד עד הטפחות. קוראים לה, אם לא ניחשתם עד עכשיו, ההתחממות הגלובלית.

כאמור גידול ענבים הוא תורה שלמה. הגפנים זוכות לטיפול קפדני ודקדקני, וכל כרם ויקב מתפארים לא רק בסוג הענב שהם מגדלים אלא גם בסוג הקרקע ובמזג האוויר המקנים לענב את טעמו הייחודי. ומה קורה כשמזג האוויר משתנה?

להתחממות הגלובלית יש על פי רוב השפעה שלילית על עולמנו. גל החום שפקד את אירופה בקיץ האחרון גבה קורבנות בנפש והכה בתדהמה רבבות אירופאים שרק ביקשו להימלט לחללים ממוזגים או להצטנן באיזו מזרקה. אבל מתברר שהענבים דווקא אהבו את הרעיון… כן, אם אתה בעל כרם או יקב בצרפת או בגרמניה, הרי שעבורך גל החום הזה הוא לא פחות מברכה. ענבים אוהבים שמש וחום, וגל החום שפקד השנה את האזורים שבהם הם גדלים גרם להם להבשיל מוקדם מן הרגיל, לשמחתם הרבה של יצרני היין שיוכלו לשווק את היין שלהם מוקדם יותר השנה.

אך פרט לשמחה הנקודתית הזו, לשינויי מזג האוויר יש השפעה מרחיקת לכת על ענף היין בטווח הארוך. כאמור שינויי טמפרטורה עלולים לשנות את טעמו של עינב וכפועל יוצא גם את טעמו ותכונותיו של היין שיופק ממנו. מאז החלו בני האדם לייצר יין ובמשך אלפי שנים התגבשו כללי גידול ברחבי העולם שהתבססו בראש ובראשונה על בחירת סוג הגפן. כל צמח הותאם לאזור אחר בעולם על בסיס יכולתו להפיק ענבים משובחים בהתאם לתנאי מזג האוויר השוררים במקום. ומה יקרה אם פתאום ישתנה מזג האוויר באזור מסוים בצורה דרסטית? ייתכן מאוד שאותם כרמים כבר לא יוכלו לייצר את הענבים שעליהם מתבסס היין האופייני לאותו אזור. שערו בנפשכם מה יקרה לו מחוז שמפיין שבצרפת לא יוכל לייצר יותר שמפניה…

בעולם קיימים יותר מ-1,000 זנים של ענבים, אך למרבה ההפתעה תעשיית היין העולמית מתבססת ברובה על 12 זנים בלבד… כיום כל חובב יין הנכנס לחנות יינות יודע בדיוק מה הוא מחפש וינקוב בשמו של היין (שלרוב נגזר משמו של זן הענב) האהוב עליו. זה המקום לציין שלתופעה הצרכנית הזאת יש גם צדדים פחות אנינים… יש לא מעט אנשים שפשוט התרגלו לשתות מרלו, והם יבקשו שוב ושוב יין מענב זה, גם אם בקבוקים שונים יישאו טעם ואופי שונים לחלוטין. לעובדה זו יש כמובן השפעה אדירה על יצרני היין מאחר שהם חוששים (ובצדק) שאם יידרשו לבחור זני ענבים חדשים המותאמים יותר לתנאי מזג האוויר שכפתה ההתחממות הגלובלית, הצרכנים עלולים לגלות חשדנות ופשוט לא לקנות את היין.

נראה שעדיין רחוק היום שבו ייאלצו בעלי כרמים לעקור את הגפנים שברשותם ולטעת תחתם זנים חדשים שמסוגלים להתמודד בצורה טובה יותר עם מזג אוויר שונה, אך לא מן הנמנע שתהליך כזה יתרחש בסופו של דבר, ויהיה מעניין לגלות כיצד יגיבו אניני הטעם הנוהגים לגלגל את היין בפיהם, ללהג שעות על עפיצותו ולתאר במילים גבוהות את מבנה גופו.

ומה בינתיים? ובכן, לפחות בכל הקשור לעונת היין הנוכחית, נראה שאת היינות שהייתם רגילים לראות רק בחודשי החורף, תוכלו למצוא על המדפים כבר בסתיו הקרוב.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 02/10/2018

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים