האם ההתחממות הגלובלית עצרה?

25 מרץ 2014

האם המגמה של 15 השנים האחרונות – כמעט ללא שינוי בטמפרטורה הממוצעת באטמוספרה – פירושה שההתחממות הגלובלית עצרה? מתברר שאסור לקפוץ מהר למסקנות

ב-15 השנים האחרונות פני כדור הארץ לא התחממו כפי שמודלי האקלים צפו. התחזית הייתה להאצה בעלייה בטמפרטורה הממוצעת עקב העלייה ברמת גזי החממה, אבל המגמה בפועל הייתה כמעט ללא שינוי. האם זה אומר שההתחממות הגלובלית עצרה או שמדובר בהפוגה בלבד (Global Warming Pause)? מה המקור להבדלים בין המודלים למציאות ומה זה אומר לגבי התחזיות לעתיד?
כל הגרפים בפוסט זה לקוחים מנייר של מכון המחקר Berkeley Earth*. גרף מספר 1 שלהלן מראה כי קו המגמה ב-15 השנים האחרונות אכן מעיד על עצירה בהתחממות, גרף מספר 2 מראה כיצד המדידות עומדות בהשוואה לתחזיות קצרות הטווח של מודלי האקלים, וגרף מספר 3 ממחיש עד כמה הפער בין המודלים למדידות עשוי להיות משמעותי אם המגמות יימשכו לאורך זמן (לחיצה על הגרף תפתח אותו בגודל מלא בחלון חדש).
 
1.

מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth

 2. מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth 3. מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth
 
המחשבה הראשונה היא אנחת רווחה – ההתחממות הגלובלית אינה כצעקתה, ואפשר לכבות את נורת האזהרה. אך הלוואי וזה היה נכון. למעשה, הגורמים היסודיים שמביאים לתהליך ההתחממות נותרו בעינם, ותהליכים קצרי טווח שהביאו להפוגה בהתחממות יכולים ואף צפויים להתהפך, ולהביא להאצה שתשאיר לנו הרבה פחות זמן להיערכות. במילים אחרות – אנחנו עלולים להירדם בשמירה.
ביסודו של דבר כדור הארץ הולך ומתחמם מפני שהוא קולט יותר אנרגיה מכפי שהוא פולט. ב-15 השנים האחרונות כמות האנרגיה שכדור הארץ קלט הייתה נמוכה מהממוצע – עקב מספר גבוה יחסית של התפרצויות קטנות של הרי געש ועקב מחזוריות בקרינת השמש (ראו גרף מספר 4). אבל אלו נותנים הסבר חלקי בלבד, ואינם מפצים על הירידה בפליטת חום עקב העלייה בשיעור גזי החממה. נוסף על כך, בשנים הקרובות קרינת השמש תהיה במגמת עלייה ושיא.
מתברר שהחום העודף השפיע מעבר לצפוי על חום האוקיינוסים, ובעיקר על המים העמוקים, וגרף מספר 5 להלן מראה את השינוי הדרמטי ב-15 השנים האחרונות. פני הקרקע לא התחממו כמצופה, אבל במעמקי האוקיינוסים לא שמעו על הפוגה. החום שהאוקיינוסים אוגרים עצום – מדעני BerkeleyEarth יצאו וחישבו כי אם האוקיינוסים לא היו מתחממים כלל ב-50 השנים האחרונות, אז האטמוספרה הייתה מתחממת ב-20 מעלות צלזיוס! שאלת המפתח היא אפוא אם התחממות האוקיינוסים על חשבון האטמוספרה כפי שהיה ב-15 השנים האחרונות תימשך או שהמגמה תתהפך. בפועל מוכרים כמה וכמה תהליכים של מעברי אנרגיה בין האוקיינוסים לאטמוספרה, שלהם מחזור של שנים עד עשרות שנים (דוגמה לאחד מהם בגרף מספר 6), ולכן החשש מהיפוך מגמה שריר וקיים. ואם במסגרת זו האוקיינוסים "ינדבו" יותר עודפי חום לאטמוספרה, הרי שההתחממות תהיה מהירה וחזקה אף מהצפוי במודלים.
 
4.מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth 5. מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth 6. מתוך: Examining the Recent “Pause” in Global Warming של Berkeley Earth
 
חשוב להזכיר גם כי במקביל להפוגה בהתחממות פני כדור הארץ העלייה בפני הים נמשכה, הקרח באוקיינוס הארקטי במגמת ירידה והעלייה בתכיפות ובעוצמת אירועי מזג אוויר קיצוניים נמשכת. החורף החריג בארצנו (סופה אדירה בדצמבר ובצורת אחריה), גלי הקור האימתניים בארצות הברית, הבצורת בקליפורניה והשיטפונות באנגליה קשורים ככל הנראה זה בזה – במערכת אקלים מורכבת שהולכת ומשתנה לנגד עיננו. כשכל הנתונים והמודלים לנגד עיניהם, מדעני האקלים דבקים בדעתם ורואים בעצירת ההתחממות הפוגה זמנית, שאיננה משפיעה על ההתחממות הצפויה במאה הנוכחית ומעבר. אסור שההפוגה תסנוור את דעתנו, וחמור יהיה אם נאחז בה ונתעלם מאזהרות המדענים.
—  —  —
Berkeley Earth הוא ארגון מחקר בלתי תלוי הסמוך לאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה. הארגון הוקם לפני שנים ספורות ואנשיו מבקשים לחקור בשקיפות את הטענות שמעלים מעת לעת ספקנים שונים, ובאתר שלהם אפשר למצוא נתוני גלם, ניתוחים שונים וניירות עמדה. לצד ביקורת על מגבלות מודלי האקלים, הממצאים של מכון המחקר עד כה רק מחזקים את הקונצנזוס המדעי הקיים – הגורם המרכזי להתחממות הם גזי החממה מעשה ידי האדם, וההתחממות תלך ותאיץ אלא אם כן נשנה בהקדם את תמהיל מקורות האנרגיה שלנו.
מאת: ד"ר איתן ישראלי | פורסם בתאריך: 25/03/2014   

פוסטים דומים