מאנדרטת ה-11 בספטמבר לעינות תלם

  • רמת קושי:

    בסיסית
  • עונה מומלצת:

    אביב חורף סתיו
  • אורך המסלול:

    2 ק"מ
  • לפי אזור:

    מרכז הרי ירושלים
  • משך המסלול:

    1-2 שעות
  • עומס:

    עומס קל
מסלול מאנדרטת ה-11 בספטמבר לעינות תלם. צילום: יוסי זמיר, ארכיון צילומי קק''ל
אנדרטת ה-11 בספטמבר. צילום: יוסי זמיר, ארכיון צילומי קק''ל
  • סוג המסלול

בימים אלה שוקדת קק"ל על הקמתו של פארק חדש – פארק מטרופולין ירושלים. הכוונה היא להקיף את ירושלים כולה בחגורה ירוקה שתשמר את הערכים שהרי ירושלים מייצגים ותשמש ריאה ירוקה לבירה.

פארק ענק זה יכלול מדרגות של חקלאות מסורתית (טרסות) ומעיינות הרריים קטנים, יערות נטועים וחורשים טבעיים, שבילים להולכי רגל ושבילי אופניים, חניונים לבילוי בחיק הטבע וכל מה שצריך כדי שאווירה של ירושלים יישאר צלול כיין באמת. הפארק החדש הוא שילוב מאמצים של קק"ל, רשות הטבע והגנים, עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים וגורמים נוספים. ואמנם, המסלול המוצע כאן משלב יער קק"ל וגן לאומי. למידע נוסף על פארק ירושלים, מפות, מסלולי טיולים ולו"ז אירועים, בקרו באתר פארק ירושלים.

אנדרטת ה-11 בספטמבר

ב-11 בספטמבר 2001 הוכה העולם בהלם. ארבעה מטוסי נוסעים נחטפו בידי מחבלים והתרסקו על מגדלי התאומים בניו יורק, על בניין הפנטגון בוושינגטון ועל אדמת פנסילווניה. תמונות המטוסים המתנגשים במגדלי התאומים והופכים אותם למלכודות אש לא יימחו מזכרוננו.
בלב יער נטוע, על ראש הר הצופה על עמק הארזים ונחל שורק, בואכה ירושלים, הקימה קק"ל אנדרטה לזכר הנספים בפיגועים. האנדרטה נראית היטב מכביש 1 והיא מהווה לא רק אתר הנצחה מרשים, אלא גם תמרור אזהרה לעתיד. אליעזר וייסהוף יצר כאן אנדרטה מיוחדת. בלב כיכר אבן עגולה מוצב פסל מתכת גדול, שגובהו תשעה מ'. הפסל עשוי בדמות דגל ארה"ב, וחלקו העליון מזכיר במראהו להבת אש הפונה השמיימה. בחלון זכוכית שבבסיס הפסל מונח חלק פלדה משלד אחד ממגדלי התאומים. עיריית ניו יורק העניקה את החלק לאנדרטה. לוחות הזיכרון שבמעקה הכיכר מנציחים את שמותיהם של הנספים, 2,974 במספר, ובהם גם חמישה ישראלים. הקמת האנדרטה התאפשרה בזכות תרומת ידידי קק"ל ארה"ב.

הוראות הגעה

לאנדרטה לזכר נפגעי הפיגועים ב-11 בספטמבר אפשר להגיע בשתי דרכים:
1. הבאים מתל אביב בכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1) יפנו לפני גינות סחרוב בנתיב הימני המוביל להר הצופים, בעקבות השילוט המכוון להר חוצבים. כ-30 מ' לפני הצומת המרומזר ולפני הפנייה ימינה לשדרות בגין דרום פונים על פי שילוט ההכוונה לעמק הארזים. ממשיכים היישר לפנים בכביש הסלול, עוברים מתחת לגשר כביש 1 וכ-100 מ' אחריו פונים ימינה בעקבות השילוט לאנדרטת ה-11 בספטמבר. הדרך מגיעה מיד לצומת מרובע. פונים בדרך העולה שמאלה ומגיעה לאחר כקילומטר לאנדרטה.
2. הבאים מירושלים ייסעו בשדרות בגין צפון ויצאו לכיוון שכונת רמות. ברמזור השלישי בשדרות גולדה מאיר פונים פניית פרסה לאחור, נוסעים ופונים לעמק הארזים בעקבות שילוט ההכוונה למקום (כ-30 מ' לפני הפנייה לבגין דרום). משם ממשיכים על פי ההנחיות הרשומות בפסקה הקודמת.

מסלול הטיול

נצעד מהאנדרטה כ-100 מ' בחזרה במורד דרך הרכב המובילה לאתר. מימין לדרך נראה גיא קטן ובו שביל ברור (לא מסומן) היורד לנחל שורק. נרד בגיא. בין הטרסות צומחים עצי שקד וזית מעטים. עצי עוזרר קטנים, שיחי קידה שעירה וסירה קוצנית מעטרים את השביל. באביב מציצים מבין הסלעים פרחים רבים, וביניהם כמובן רקפות וכלניות. אל תתפלאו אם תגלו צבאים מקפצים בין הטרסות.
השביל שבגיא מגיע לאחר כ-400 מ' לנחל שורק. בקטע זה של הנחל עובר שביל מסומן כחול, שהוא גם חלק מ"שביל ירושלים". שביל ירושלים, שאורכו כ-40 ק"מ, עובר באתרים החשובים בעיר ובהרים שמסביב לה. השביל מסומן בשלושה צבעים – זהוב, כחול ולבן, ומעוטר בסמל האריה, סמלה של בירתנו.
נפנה ימינה. השביל עובר במורדות ההר שעליו ניצבת האנדרטה. שימו לב בדרך לגושי צמחים ירוקים התלויים על עצי השקד. זהו הצמח הטפיל דבקון הזית. הצמח נטפל לעצי זית, אך גם לעצי שקד, ושואב מהם מים ומינרלים. במקרים אחדים לא עמדו עצי השקד בעומס ומתו.
לאחר שנשלים את הצעידה בעיקול ההר נגלה את המבנים של חוות בית תלם, הנמצאים בתחום גן לאומי עינות תלם. שולחן הפיקניק בצל עצי התאנה שבחצר בית החווה הישן, הטרסות המשוחזרות ומי המעיין הזורמים לבריכה יוצרים יופי של מקום להפסקה ולמנוחה.

גן לאומי עינות תלם

עינות תלם (עויון תולמא, או עויון טולמה) הם שלושה מעיינות קטנים הנובעים מתוך המצוק שמעל למבנה ישן, באזור שבו גיא נחל לוז (ואדי לוזה) פוגש בנחל שורק. רשות הטבע והגנים משחזרת באתר מדרגות חקלאיות, ובחפירות התגלו שרידים של מבנים מהתקופות הביזנטית והצלבנית.
מי המעיינות נאספים לברכות קטנות, ובעבר התנקזו לברכת אגירה גדולה השוכנת בצד הצפוני של המבנה הישן בן שתי הקומות. הברכה (15X15 מ'), שכיום היא יבשה, מחוברת בתעלה תת-קרקעית המזרימה את מי המעיין מתחת למבנה אל ברכה קטנה (4X5 מ'), שעומקה כמטר וחצי. המים בברכה מכוסים במרבד של אלפי פרטים של הצמח הזעיר עדשת המים, צמח הצף חופשי על פני המים.
המבנים שבאתר הם שרידי מושבה יהודית קטנה בשם בית טלמא. ב-1906 רכשו כאן שניים ממייסדי המושבה רחובות, דב קלימקר ואהרון אייזנברג, חלקת אדמה בת 230 דונם. הם הקימו מבנה בן שתי קומות, וקיוו להפעיל בו בית חרושת לסבון ולשמן (אחד מהמבנים ההרוסים מעל מתחם הגן). השניים לא השלימו את הקמת המבנה והשטח נעזב. ב-1922 התיישבו במקום חמש משפחות יהודיות. הן התגוררו במבנה ובאוהלים שהוקמו לידו. אחר כך נבנו במקום מבנים נוספים. המושבה הקטנה נקראה גם עמק הארזים, על שם עצי המחט היפים שגדלו מסביב למעיינות – שלא היו אלא ברושים. היישוב ננטש במאורעות 1929 (מאורעות תרפ"ט). ניסיון התיישבות נוסף נעשה ב-1934, אך גם הוא לא עלה יפה. המבנה שקיים בתוך מתחם הגן הוא בית משאבות (זהירות! סכנת התמוטטות) שבנו הבריטים.
אם השארנו כאן רכב אחד, יוכלו הנהגים לנסוע בו לאנדרטה ולהביא את המכוניות למטיילים. אם לא – יש לחזור את כל הדרך ברגל, מהלך קילומטר וחצי.

מגן הקיפוד ברמות לעמק הארזים

מגן הקיפוד שבשכונת רמות (בצד דרך החורש), אפשר לצעוד ברגל לעמק הארזים ולאנדרטת ה-11 בספטמבר. דרך עפר מסומנת כחול יורדת מהגן ואחרי כ-100 מ' בעקבות השילוט המכוון ל"שביל התאומים", נגיע לדרך מסומנת ירוק. דרך זו מגיעה לאחר כחצי ק"מ למצפור טורצ'ינר, ובו חניון קטן של קק"ל. מכאן השביל יורד בצד החווה האקולוגית טור סיני ומגיע לצומת שבילים. השביל שפונה ימינה מטפס לאנדרטת ה-11 בספטמבר. מי שימשיך היישר לפנים כ-1.3 ק"מ יגיע לעינות תלם.

לידיעת המטיילים

בימים אלה עורכת רכבת ישראל עבודות באזור עמק הארזים, להכשרת הקו החדש לירושלים.

מידע נוסף

משך הסיור הרגלי

כשעה הלוך, במורד. כשעה וחצי חזור, במעלה

אורך קטע ההליכה

כ-1.5 ק"מ (כיוון אחד)

מפת טיולים וסימון שבילים

מפת טיולים וסימון שבילים מס' 9 (מבואות ירושלים)

קרדיטים

כתב: יעקב שקולניק
צילמו: יעקב שקולניק ויוסי זמיר, ארכיון צילומי קק"ל
פורסם בתאריך: 10.3.2010
עודכן בתאריך: 13.9.2012

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת טיולים וסימון שבילים מס' 9 (מבואות ירושלים)

מפת גוגל