עינות תלם (עויון תולמא, או עויון טולמה) הם שלושה מעיינות קטנים הנובעים מתוך המצוק שמעל למבנה ישן, באזור שבו גיא נחל לוז (ואדי לוזה) פוגש בנחל שורק. רשות הטבע והגנים משחזרת באתר מדרגות חקלאיות, ובחפירות התגלו שרידים של מבנים מהתקופות הביזנטית והצלבנית.
מי המעיינות נאספים לברכות קטנות, ובעבר התנקזו לברכת אגירה גדולה השוכנת בצד הצפוני של המבנה הישן בן שתי הקומות. הברכה (15X15 מ'), שכיום היא יבשה, מחוברת בתעלה תת-קרקעית המזרימה את מי המעיין מתחת למבנה אל ברכה קטנה (4X5 מ'), שעומקה כמטר וחצי. המים בברכה מכוסים במרבד של אלפי פרטים של הצמח הזעיר עדשת המים, צמח הצף חופשי על פני המים.
המבנים שבאתר הם שרידי מושבה יהודית קטנה בשם בית טלמא. ב-1906 רכשו כאן שניים ממייסדי המושבה רחובות, דב קלימקר ואהרון אייזנברג, חלקת אדמה בת 230 דונם. הם הקימו מבנה בן שתי קומות, וקיוו להפעיל בו בית חרושת לסבון ולשמן (אחד מהמבנים ההרוסים מעל מתחם הגן). השניים לא השלימו את הקמת המבנה והשטח נעזב. ב-1922 התיישבו במקום חמש משפחות יהודיות. הן התגוררו במבנה ובאוהלים שהוקמו לידו. אחר כך נבנו במקום מבנים נוספים. המושבה הקטנה נקראה גם עמק הארזים, על שם עצי המחט היפים שגדלו מסביב למעיינות – שלא היו אלא ברושים. היישוב ננטש במאורעות 1929 (מאורעות תרפ"ט). ניסיון התיישבות נוסף נעשה ב-1934, אך גם הוא לא עלה יפה. המבנה שקיים בתוך מתחם הגן הוא בית משאבות (זהירות! סכנת התמוטטות) שבנו הבריטים.
אם השארנו כאן רכב אחד, יוכלו הנהגים לנסוע בו לאנדרטה ולהביא את המכוניות למטיילים. אם לא – יש לחזור את כל הדרך ברגל, מהלך קילומטר וחצי.