אוקטובר 2013: להרגיש אימפריה בשוני

פארק ז'בוטינסקי-שוני במבט מהאוויר. צילום: טי.אס.אר צילום אוויר
פארק ז'בוטינסקי-שוני במבט מהאוויר. צילום: טי.אס.אר צילום אוויר
הצטרפו אלינו לביקור בפארק ז'בוטינסקי-שוני, במסלול העובר דרך אלפיים שנות היסטוריה בפארק קטן ויפהפה, עתיר פניני תרבות – מימי הקמת התיאטרון המפורסם והבריכות, דרך גבורתם של לוחמי האצ"ל ועד ימינו

מידע על המסלול

עונה מומלצת: כל השנה.
אורך המסלול: כארבע שעות.
סוג מסלול: נקודתי או מעגלי – תלוי ברצונכם. חשוב לתכנן את הזמן כדי לסיים כחצי שעה לפני השקיעה.
מתאים: לכל גיל.
כיצד מגיעים:
נוסעים על הכביש שמחבר בין בנימינה לזיכרון יעקב (כביש 652) ופונים לפי השילוט לפארק ז'בוטינסקי-שוני. רצוי לחנות ברחבה התחתונה, שם יתחיל המסלול.
לעין צור – ממשיכים באותו הכביש כקילומטר אחד נוסף צפונה, פונים מערבה, לפי השילוט, לבית הספר אורט שומרון ומחנים בחניית בית הספר.

* בפארק יש במקום חנייה, שירותים, שולחנות לפיקניק ופינות צל. אין מסעדה או מזנון.
** לביקור במוזיאונים – שימו לב למועדי הפתיחה. רצוי לתאם מראש.

תאריך עדכון: אוקטובר 2024.

פארק ז'בוטינסקי
מפת פארק ז'בוטינסקי - שוני

משוני לז'בוטינסקי

פארק ז'בוטינסקי, שבמרכזו האתר ההיסטורי שוני, נמצא במורדות המזרחיים של חוטם הכרמל, בדרך העולה מבנימינה לזיכרון יעקב. כיום משמש הפארק מקום נופש ופנאי לקבוצות ומבקרים הנהנים מחניון פיקניק בצד מרחבים ירוקים ומוקדי עניין בתחום הארכיאולוגיה, ארכיטקטורה, מורשת וחלוציות, המלווים במגוון תכנים של חטיבת החינוך בקק"ל. הפארק שוקם ושופץ באמצע שנות השמונים על ידי קק"ל, שמאז מטפחת ומנהלת אותו.
 
שוני זוהה ככפר "שומי" הנזכר כבר בתלמוד הירושלמי. בערבית, "שוני", פירושו מקום גבוה או אסם תבואה, וכנראה ניתן למקום השם משום הימצאותו בסביבה חקלאית ופורייה. פארק שוני נקרא היום פארק ז'בוטינסקי על שמו של זאב ז'בוטינסקי, מנהיג ציוני וסופר, שהיה ממקימי הגדוד העברי במלחמת העולם הראשונה, וייסד את התנועה הרוויזיוניסטית ותנועת בית"ר.
מבואת פארק ז'בוטינסקי-שוני
מבואת פארק ז'בוטינסקי-שוני

האנדרטה לפורצי כלא עכו

מרחבת החנייה התחתונה נצעד בשביל כורכר המתפצל שמאלה ונטפס מעט עד שנגיע לאנדרטה מיוחדת עשויה ברזל וצבועה תכלת המורכבת מארבעה שברים – האנדרטה לזכרם של פורצי כלא עכו.

ב-1947 שוני הייתה בית ספר למפקדים ובסיס מבצעי של הארגון הצבאי הלאומי (האצ"ל). מכאן יצא ב-4 במאי 1947 כוח האצ"ל בפיקודו של דב כהן ("שמשון") לפעולה נועזת של שחרור לוחמי מחתרת שהיו כלואים בין חומות מבצר עכו. כלא עכו נשמר היטב בידי הבריטים, ולכן הפעולה חייבה את הלוחמים בתכנון מוקפד ובאומץ לב. הם הצליחו – החומות נפרצו! 41 לוחמים שבויים שוחררו, אבל תשעה מהלוחמים נהרגו, בהם גם מפקד היחידה דב כהן. שלושה לוחמים נשבו על ידי הבריטים ונידונו למוות. הם הועלו לגרדום כשלושה חודשים לאחר מכן.

האנדרטה היפהפייה, שיצרה הפסלת איילת ביתן-שלונסקי, מדמה זוג עמודי תלייה. במבט מרחוק ובזווית מסוימת ארבעת חלקי התכלת מתחברים לצורת מגן דוד. מסביב לאנדרטה, על הדשא בחצי עיגול, מונחות אבני הראש האמיתיות שהובאו מקברי 13 הלוחמים.
האנדרטה לפורצי כלא עכו. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
האנדרטה לפורצי כלא עכו. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

פארק ירוק, מדשאות וגינת שעשעועים

למרגלות האנדרטה תוכלו לנוח בצל, לשחק בכרי הדשא המטופחים בינות לעצי אורן הגלעין הענקיים והיפהפיים (מבין הגדולים שיש בארץ) ולשחק בגינת המשחקים. במרחבי הפארק תוכלו למצוא מיני עצים נוספים ביניהם: דולב, דקל, תאנה, זית ואפילו עץ תות לבן ענקי, המניב פרי טעים (בעונה), שנטע הברון רוטשילד בכבודו ובעצמו לטובת תולעי המשי.

אם תמשיכו ללכת צמוד למבנה החאן הגדול שעוטף את התיאטרון ממערב, על שביל הגרנוליט, תגיעו לשער הגדול – זוהי הכניסה לתיאטרון שוני. לפני הכניסה לתיאטרון תראו על הקיר מדרום ארבע תמונות שמתארות את האתר בזמן שקק"ל שיפצה אותו, אי שם בשנות השמונים. לידן שלט שבו מסופר החלק ההתיישבותי של שוני מאז שנרכשה על ידי הברון רוטשילד ועד ימינו.
מדשאת הפארק ועצי אורן הצנובר. צילום: ארכיון הצילומים של קקל
מדשאת הפארק ועצי אורן הצנובר. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

התיאטרון הכי טוב בעיר!

בתקופה הרומית, במאות השנייה והשלישית לספירה, היה שוני אתר שוקק חיים של נופש ותיירות, אשר אליו נהגו לבוא תושבי העיר קיסריה. התגלה כאן תיאטרון רומי מושלם, עם מושבים, קמרונות ומבנים נוספים שהתפתחו מסביבו – מלון נופש פעיל, בריכה, מזרקות מים ומרחצאות. עוד התגלו כאן בית בד, מחסנים, חדרי מגורים ופסיפסים צבעוניים וגם ממצאים קטנים יותר, כמו כלי חרס, פסלים ומטבעות מתקופות שונות. חלק מהממצאים תוכלו לראות בסיור חופשי בפארק וחלק מוצגים רק בתוך המוזיאון הארכיאולוגי שבאחריות קק"ל (המוזיאון סגור כרגע לקהל הרחב). כל מה שנחפר ונמצא כאן בפארק מעיד על אופי המקום ופעילותו עד ימינו.
 
רוב הספסלים הנראים כיום בתיאטרון משוחזרים, למעט שורות ספסלי האבן הראשונות, אשר שימשו את אורחי הכבוד. לעומת זאת, כל אריחי האורכסטרה – היא הרחבה שלפני הבמה, ששימשה את מקהלת התיאטרון – מקוריים!

גם שוק גדול התקיים ממש כאן, מעבר לכביש. מים נקיים ושפע של סחורות – ירקות ופירות טריים, הגיעו למעשה מן הבקעה הפורייה הזו של בנימינה. דרך סלולה חיברה את העיר קיסריה לשוק ולאתר הפעילויות והבילוי שגדל והתפתח כאן סביב מבנה התיאטרון.

למה דווקא שוני? שוני נהנתה מריבוי מים שמקורם בנחל תנינים ובמעיינות הסמוכים והשופעים, וביניהם עין צור. בעבר נאספו כל המים מהנחל, מעין צור ומשבע בארות המים האחרות (שאותן לא ניתן לראות היום) לתוך ברכה ענקית, שאליה נהגו לבוא התושבים הפגאניים, לקיים טקסים ואירועים שונים וביניהם חגיגות חודש מאי – האביב, חגיגות המיומאס הידועות. כמובן שהיהודים לא נהגו לבוא לאירועים האלו, שנחשבו לפרובוקטיביים ומופקרים.

בבריכה הענקית הזו נמצא היום גן הפסלים שבו מוצג האוסף שתרמו בני משפחת הפסל אחיעם שושני ז"ל לקק"ל.
תיאטרון שוני. כיום מארח את מיטב אמני ישראל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
תיאטרון שוני. כיום מארח את מיטב אמני ישראל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מוזיאון אחיעם לפיסול: מותר לגעת

מוזאון אחיעם וגן הפסלים נמצאים ממש מאחורי במת התיאטרון. לאחר היציאה ממבנה התיאטרון המעוגל ניצמד לדופן הצפון-מזרחית של המבנה.

בכניסה יקדם את פנינו גן עצום, זוהי הבריכה הענקית ששימשה את באי המקום. כיום אין בה מים, אלא גן פסלים מרהיב, עץ שיזף גדול, צמחייה צבעונית ומטופחת שעליה עמל מנהל המוזאונים של קק"ל, משה לופן, ועשרות פסלים מרהיבים עשויים עץ, ברונזה ואבן, כולם מעשה ידיו של האומן אחיעם שושני ז"ל.

באולם הכניסה מסודרים הפסלים בצורה המזכירה את אופן הצגתם בגינת האמן, שהייתה בצרפת. מי שרוצה יכול לשבת במקום, ללגום תה ולצפות בסרטי וידיאו על האומן ומורשתו וגם על פארק שוני.
 
בחמישה חדרים נוספים במוזיאון תוכלו להתרשם מפסלים העוסקים בנושאים שונים. החדר הראשון עוסק בסבל האנושי: מלחמות העולם, זוועות אושוויץ, אסון הירושימה, וייטנאם ועוד. החדר השני הוא חדר הנשים היפות, שבו פסלי נשים בשלל מאפיינים ומראות. בחדר השלישי תוכלו לפגוש בדמויות אהובות מהתנ"ך – דוד יפה העיניים ושאול מלך ישראל, ובחדר הרביעי, שהוא חדר המוזיקה והשירה, תפסעו חרישית בין פסלים הנראים כמנגנים בתזמורת או שרים. בחדר האחרון, חדר האמהות, תתרשמו מפסלים של נשים בהריון, לידה והנקה.

צפו! סיור מצולם במוזיאון אחיעם
 
  • הכניסה למוזיאון ללא תשלום.
  • פתוח בימים ראשון עד חמישי, בתיאום מראש בלבד.
  • יש אפשרות לתיאום ביקור נגיש.
  • לתיאום קבוצות: חן | chente@kkl.org.il | ‎052-8175577‏ (לפנות בימים א'-ה' בלבד).
  • לתיאום מבקרים פרטיים: דני | danh@kkl.org.il | 050-7497073
  • המוזיאון הארכיאולוגי סגור לקהל.
חדר המוזיקה במוזאון אחיעם. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
חדר המוזיקה במוזאון אחיעם. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

עוד בפארק

סמוך לשער הכניסה לתיאטרון נמצאת הכניסה לחוויה אור-קולית של האצ"ל – המציגה את תולדות הארגון. הביקור נמשך כשעה וכולל חיזיון אור-קולי של כ-45 דקות. האתר סגור לרגל שיפוצים.

מוזיאון נוסף שנמצא בתוך התיאטרון ובאחריות עמותת האצ"ל הוא מוזיאון ההתיישבות - בשלב זה המוזיאון סגור לקהל.

סיורים מודרכים מטעם עמותת האצ"ל מתקיימים בפארק ובסביבתו, בתיאום מראש ובתשלום סמלי.
יצירת קשר: itziksimhon68@gmail.com | טלפון: 04-6389730

טיולים בסביבה

מהשער הצפוני שבפארק אפשר לצאת לשבילי רמת הנדיב, או לטייל במסלול מעגלי המבקר בחורבת עקב ובמצפה מורן, שני מקומות המעניקים
תצפיות מרהיבות עין. 
 
מהשער הדרומי אפשר לצעוד לכיוון נחל התנינים ולמחצבה ההיסטורית של בנימינה.
 

למידע נוסף על פארק ז'בוטינסקי-שוני באתר קק"ל»

הבריכה בעין צור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
הבריכה בעין צור. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

חוויער בפארק שוני-ז'בוטינסקי – משחק ניווט סלולרי

רוצים להוסיף עניין לטיול בפארק?
היכנסו למשחק הבריחה הסלולרי "אוצר פארק שוני", וצאו למסע העובר בין תחנות המייצגות תקופות היסטוריות שונות, שבסופו תצטרכו לפתור את חידת שוני. בסוף כל תחנה תתבקשו "לקחת" איתכם חפץ מסוים. כאשר יהיו בידיכם כל החפצים הנכונים תוכלו לפתור את החידה.
מתחילים כאן»