מרץ 2016: פסטורליה בנחל שמריה

פיקניק בצל עץ האשל על גדת נחל שמריה. צילום: יעקב שקולניק
פעם היה המקום החצר האחורית של מושבי הסביבה, אבל שיתוף פעולה בין בית הספר "מרחבים" וקק"ל, שסחף את כל הקהילה, הפך את נחל שמריה לפינת חמד נקייה, שמציעה חורבה מהתקופה הביזנטית, בורות מים ושולחן פיקניק על גדות הנחל
זה התחיל כפרויקט סביבתי חברתי של תלמידי בית הספר "מרחבים", שהחליטו להפיח חיים בנחל היפה הזה שעובר לידם, וכך, מחצר אחורית מוזנחת, שופעת פסולת חקלאית ואשפה, הפך המקום לפינה נקייה ופסטורלית. בשיתוף פעולה עם קק"ל, פעלו תלמידי בית הספר לניקוי הנחל, בנו תיבות קינון, קיימו בו פעילויות, חפרו בריכת מים ליצירת בית גידול לח, ואף הקימו צריף מסתור לצפייה בציפורים. באירוע חגיגי למען הנחל החתימו הילדים את הוריהם ואת המבקרים בנחל על התחייבות לשמור ולהגן על המרחבים הירוקים.

ועכשיו – לנחל. את שמו קיבל הנחל מהחורבה שהוא עובר במסלולו – חורבת שמריה – אתר עתיקות מהתקופות הביזנטית והערבית הקדומה, שהשתמרו בה שרידי יישוב. והשם? מהקדוש הבדווי המקומי, נבי סמארה, שפעם היה כאן קברו. הנחל מתחיל ליד קיבוץ משמר הנגב, עובר ליד חורבת שמריה ונשפך בסופו לנחל פטיש.

וגם מסלול יש כאן, כמובן – דרך נוף נחל שמריה, דרך הנוף שסללה קק"ל לאורך הנחל. הדרך מתחילה ליד משרדי המועצה האזורית ומגיעה לאחר כ-300 מ' לגדה הדרומית של הנחל, ופונה שמאלה. כאן מומלץ לעצור אחרי כ-100 מ' ולרדת בזהירות לערוץ. תמצאו כאן התחתרות נאה של הנחל בין הסלעים. בהמשך הדרך חוצה את הנחל לגדה הימנית וממשיכה במקביל אליה, במורד הנחל. אם תמשיכו בנסיעה כ-1.5 ק"מ נוספים, תגיעו לסינגל האופניים. מומלץ לחנות כאן ולרדת לנחל וליהנות ממצוק כורכר קטן.

ועכשיו – לתפוס שלווה. אם תמשיכו את הטיול ברגל תוכלו לרדת אל ערוץ הנחל, שם יחכו לכם אשל גדול ושולחן הפיקניק שבצלו. במקום גם שני בורות מים וסלעי כורכר חצובים שמתמלאים בשלוליות מים רדודות אחרי הגשם – וזכו לשם "גבי שמריה". הבורות הם מהתקופה הביזנטית, ויש להם צורה מעניינת: צוואריהם מזדקרים מעל פני הקרקע והם חפורים בתוך הכורכר. להשלמת התמונה הפסטורלית הוסיפו ילדי מרחבים צלליות של רועה וכבש להשלמת התמונה הפסטורלית. אז נוחו ותיהנו מהפינה המקסימה הזו, ומכאן אתם יכולים לחזור בנסיעה לדרך הראשית.