יולי 2018: אל שביל שמשית המוצל

יולי 2018: אל שביל שמשית המוצל

נקודת תצפית על הסביבה מסיפון העץ שנמצא בפתח המערה. צילום: יעקב שקולניק
מתחמם... מתחמם... חם! רוצים לטייל אבל זקוקים גם לצל? מצאנו בשבילכם מסלול מצוין בנחל ציפורי. שם תוכלו לראות שרידי דרך רומית, מערה, גת וגם סוגים שונים של עצי חורש שנפוצים בגליל התחתון. אז קדימה, הצטרפו אלינו
שימו לב: בעקבות זיהום לכל אורך נחל ציפורי, אין לבוא במגע עם המים
 
בנחל ציפורי נמצא שביל שפרצה קק"ל וכמעט כולו מוצל. השביל, שאורכו כ-1.5 ק"מ, הוא חד כיווני וסלול אספלט ולכן קל לצעוד בו בלי להתבלבל. השביל עביר לעגלות נכים, אם כי הוא משופע מעת לעת, ובנקודות אלה ייתכן שתידרש עזרה של מלווה. עוד הכשירה קק"ל במקום שתי רחבות חניה נגישות, ספסלים לאורך הדרך וחניון קטן בקצה המזרחי. כשתרצו לשוב בחזרה לנקודת ההתחלה תוכלו לעשות זאת דרך שביל האספלט או לחזור בדרך עפר רחבה – "הדרך הלבנה" – שעוברת למרגלות המדרון.

סעו לכיוון קיבוץ הסוללים. ממעגל התנועה שמפנה לקיבוץ המשיכו עוד כ-700 מ' לכיוון היישוב שמשית ואז פנו שמאלה לדרך עפר רחבה ("הדרך הלבנה"). לאחר 100 מ' תגיעו לרחבת החניה שנמצאת ליד הכניסה לשביל ובה שני שלטים: אחד מתאר את נחל ציפורי והשני את שביל האופניים, שאף הוא עובר במקום.

דרך האבנים הרומיות

הגעתם ומצאתם את השילוט? בואו וצאו לדרך! עלו מעט במדרון ולאחר 60 מ' פנו עם השביל ימינה. תוכלו לראות מישור צר וארוך נטול צמחיית חורש ולצידו נדבך בנוי של אבנים, שמעידות על דרך רומית עתיקה שהייתה במקום ושימשה את הגייסות הרומאים, וכמובן שגם נועדה למסחר ולמעבר בני אדם ממקום למקום בימים קדומים. הרומאים נהגו לחקוק על האבנים כתובות שפיארו את הקיסרים ששלטו וכך הפגינו את עוצמתם.

בהמשך הדרך תפגשו את שביל האופניים. תדעו זאת לפי סימוני האופניים הצהובים שנמצאים על האבנים. לאחר כ-300 מ' מנקודת המוצא מסתעף שמאלה שביל סלול שמגיע לאחר כ-60 מ' לנקודת תצפית על העמק הרחב שנמצא למרגלותינו. מכאן תוכלו לראות את נחל ציפורי, שאורכו הכולל מגיע לכ-32 ק"מ, וגם את כביש 79. מעבר לנחל תצפו במדרונות המיוערים של יער ציפורי.

לאורך הטיול היום תפגשו בעצי חורש שונים שנפוצים בגליל התחתון ובראשם אלון התבור – עץ נשיר שעליו גדולים, רכים ובעלי אונות. פרי אלון זה – הבלוט הגדול, שאורכו יכול להגיע ל-5 ס"מ – משמש מזון לעורבני. עצים נוספים שתוכלו לראות לצד השביל הם אשחר ארצישראלי, עוזרר קוצני, אלה ארצישראלית, לבנה רפואי ואלון מצוי.
השלט המסמן את תחילת השביל. צילום: יעקב שקולניק

סיפון עץ בפתח המערה

סיימנו את התצפית? שובו לשביל והמשיכו לכיוון מזרח. לאחר צעידה קלה של כמה דקות תגיעו אל מערה שבפתחה נבנה סיפון עץ. בשנת 2001 במהלך חפירות הצלה בחורבת שמשית התגלה שהמערה הייתה מיושבת בתקופות שונות בעבר. מתקופת הברזל ועד ראשית התקופה הביזנטית (מאה 10 לפנה"ס עד מאה 4 לספירה) ומהתקופה הממלוכית (מאה 15) והלאה. כמו כן התגלו בה שרידים מתקופת הברונזה התיכונה 2 (1750-1550 לפנה"ס).

המשיכו ללכת בדרך קסומה, שכוללת שביל מתפתל שמעליו עצי אלון עד שתגיעו לגת גדולה שחצובה בסלע. כאן תוכלו לראות היטב את משטח הדריכה ואת ה"משפך" שדרכו זרם התירוש אל בור חצוב, שממנו נאסף לכדים והועבר להתססה.

לאחר שחוויתם בדמיונכם את פעילות הגת הקדומה המשיכו עוד כ-300 מ' עד שתגיעו לצומת שבילים, שלידו נמצא חניון. השביל שממשיך לטפס במעלה היער מגיע ליישוב שמשית. רדו דרך החניון לדרך עפר רחבה ולבנה. כעת לפניכם שתי אפשרויות לחזור לחניון: דרך השביל שעמו הגעתם או שתוכלו לפנות ב"דרך הלבנה" שמאלה ולצעוד בחזרה לעבר מכוניתכם, כשהנוף המלווה אתכם הוא שדה חרוש בצידה האחד של הדרך וחורש בצידה האחר.
המערה בצד השביל. כאן גרו בימים קדומים. צילום: יעקב שקולניק

חוויער במבואת שימשית – משחק ניווט סלולרי

רוצים להוסיף עניין לטיול ביער?
היכנסו למשחק הבריחה הסלולרי "חוויער מבואת שמשית – גורל היער", צאו למסע עתידני בזמן אל סוף המאה, ועזרו להציל את יער שמשית מבנייה.