נובמבר 2018: פשוט זהב ביער להב

נובמבר 2018: פשוט זהב ביער להב

קולומבריום לגידול יונים, שונה ומיוחד במינו. צילום: יעקב שקולניק
הסתיו מגיע, האוויר מתקרר לאטו וזה הזמן לטיול בדרום. הצטרפו אלינו למסלול מוזהב וקליל ביער להב ותוכלו לפגוש מתקנים חקלאיים מהתקופה הביזנטית, מערת מגורים, גת ומחצבה, שובך יונים קדום – קולומבריום – ואולי גם חלמוניות צהובות
בטיולנו החודש נבקר בשוליים המערביים של יער להב הגדול – שמשתרע על פני יותר מ-25,000 דונם. היכן נטייל ומה נראה? אנו נבקר בשתי בארות עתיקות ולאחר מכן נגיע לשביל הזהב, שעובר בין מתקנים חקלאיים מהתקופה הביזנטית. אנשי מקצוע מעולים של רשות העתיקות, פלביה סונטג וניר פארן, שחזרו את האתרים בצורה מופלאה לטובת המטיילים הסקרנים. כדי להתחיל בטיול נפנה ממחלף דבירה מזרחה לכביש 3255. כ-2.4 ק"מ אחרי הכניסה לקיבוץ דביר נפנה דרומה (ימינה) בדרך עפר שטובה לכל רכב (יש שילוט הכוונה) ומסומנת בסימון שבילים אדום.

בארותיים שתיים

ראשית נגיע לבאר תלה. כאמור, ניסע לכיוון דרום בדרך שמסומנת באדום. בדרך נחלוף על פני יער איקליפטוס דליל ומבנים של חוות הבודדים – הר שמש. לאחר 1.5 ק"מ מהכניסה נפנה שמאלה עם השילוט שמכוון לחורבת אבו חוף – הגבעה החשופה שמתנשאת מולנו. ניסע עוד 600 מ' עד שנראה מעקה מעגלי ירוק, שמקיף באר עתיקה ולידה שלט הסבר. הגענו ליעד הראשון – באר תלה. משערים שהבאר נבנתה בתקופה הביזנטית לרווחת תושבי אבו חוף ומאז שירתה גם שנים רבות את רועי הצאן הבדווים.

100 מ' ממזרח לבאר תלה נמצאת באר אבו חוף. גם אותה תזהו לפי המעקה המעגלי הירוק ושלט ההסבר. זוהי אחת הבארות העתיקות בארץ שהשתמרה ביבשה והיא נחפרה בתקופה הכלקוליתית (4,500 לפנה"ס). לאחר הביקור ניסע במעלה הדרך לכיוון מזרח כ-200 מ' עד שנגיע לצומת דרכים ושם נפנה ימינה לכיוון דרום. לאחר כ-350 מ' נפנה שוב ימינה בלב חורשת ברושים וניסע עוד כק"מ אחד עד שנגיע לרחבת חניה, שבה שלט גדול של קק"ל. שלט זה מציין את נקודת המוצא לשביל שלנו – שביל הזהב.
באר אבו חוף. עתיקה... מאוד עתיקה. צילום: יעקב שקולניק

שרידים מהתקופה הביזנטית

שביל הזהב נמצא כ-300 מ' ממזרח לרחבת החניה. באזור מתפרסת חורבת אבו חוף – שטח גדול פתוח שמוקף מכל צדדיו ביער קק"ל. לפי האגדה, בימי מלחמת העולם השנייה החביא כאן גובה מיסים מטמון של זהב בזמן שהטורקים נסוגו מפני הבריטים. הגובה ירה במלוויו כדי שסודו לא יתגלה ועד היום זהו אכן סוד כמוס...

טיולינו, כאמור, מתמקד ב"שביל הזהב" המעגלי, שמסומן בצבע צהוב וכולל שלטי הסבר. אם תבואו לכאן בתחילת נובמבר אולי תזכו לראות חלמוניות פורחות במדרון שנמצא ממערב לשביל. ומה נמצא לאורך השביל?

  • מערת מגורים – ליד רחבת החניה נבקר במערה טבעית שהוכשרה למגורים בתקופה הביזנטית. המערה, בימים קדומים אלה, שימשה למגורים והחצר שימשה למלאכות הבית השונות, כגון בישול וטחינה. לא להאמין, אבל המערה הזאת שימשה עד ימי קום המדינה כמקום למגורים ולמכלאת צאן.
  • גת ושרידי מחצבה – נמשיך כמה צעדים ונגיע לגת גדולה, שבה דרכו על ענבים כדי להפיק מהם תירוש ליצירת יין. מעבר לגת נמצאת המחצבה, שממנה חצבו אבנים בתקופה הביזנטית וסיתתו אותן כדי שיתאימו לצורכי הבנייה הקדומה.
  • קולומבריום – ממש לקראת סוף הטיול נגיע לקולומבריום – מבנה בעל כוכים קטנים לגידול יונים. בדרך כלל מבני קולומבריה נחצבו בסלע, אך כאן, לפנינו, קיים מבנה של ממש. יש כאן שרידים של מגדל עגול בנוי, שבדופנותיו נבנו גומחות רבות מאבן – גומחה לכל יונה. המגדל היה מקורה, כדי להגן על היונים מפני חיות טורפות והיונים יכלו לצאת מהשובך ולחזור אליו באמצעות פתחים צרים בגג או בחלקים העליונים של הקיר. החשיבות של היונים בתקופה הביזנטית הייתה עצומה. הן וביציהן שימשו למאכל, ועם הפרשותיהן זיבלו את השדות. כמו כן הן שימשו להקרבת קורבנות בטקסים פולחניים. בדיוק כאן נוכל לראות את החלמוניות, אם נגיע הנה בעיתוי הנכון. סיימנו את ביקורנו? כעת נוכל לנוח על ספסלי העץ שנמצאים בהמשך. משם, עם סימון השביל, נגיע בחזרה לנקודת המוצא.
שרידי מערת המגורים בשבי הזהב. צילום: יעקב שקולניק

חוויער ביער להב – משחק ניווט סלולרי

רוצים להוסיף עניין לטיול ביער?
היכנסו למשחק הבריחה הסלולרי "חוויער יער להב", נווטו בין כל הנקודות שבמשחק, פתרו את כל החידות, והצילו את היער!
מתחילים כאן»