ספטמבר 2018: שיירות בדרך לירושלים

ספטמבר 2018: שיירות בדרך לירושלים

כאן נמצא משלט 16. כיום המטיילים כובשים אותו ברגליהם. צילום: יעקב שקולניק
חוזרים ללימודים ומיד מתחילות חופשות החגים? אז מה עושים? הכנו לכם טיול בשלוחת שיירות בהרי ירושלים. בדרך נעבור בין משלטים שהיוו את פריצת הדרך לירושלים בימי מלחמת העצמאות, ונהנה מהנוף המרהיב והאוויר הנעים
מהי שלוחת שיירות? זהו שמו של הרכס שמלווה את שער הגיא ומתנשא מעליו בתלילות מכיוון דרום. על השליטה בפסגות השלוחה, שמתנשאות לגובה של כ-100 מ' מעל קרקעית שער הגיא, התנהל מאבק קשה בימי מלחמת העצמאות. היום אתם – ילדים מעל גיל שמונה ובני משפחותיכם – מוזמנים לבוא ולטייל כאן בשלוחה, בהרי ירושלים, וליהנות ממסלול קל שמשלב בתוכו גם פיסות היסטוריה מרתקות מימי קום המדינה.

אל האורנים בהר אורנה

את טיולנו נתחיל בחניון הג'יפים של קק"ל, שבו תוכלו לערוך פיקניק נחמד בצל עצי האורן. וכן, יש פה אפילו שולחן פיקניק נגיש בסמוך לרחבת חניה נגישה. בחניון תמצאו שלט ומפה גדולה, שיסייעו לכם להתמצא בשטח.

נצא מהחניון לכיוון מזרח בעקבות שביל ישראל וסימון שבילים אדום וכעבור כ-100 מ' נגיע לצומת. נמשיך ישר קדימה, בעקבות סימון קק"ל ירוק. ורק לידיעה – הדרך שאותה אתם רואים מסומנת באדום ויורדת שמאלה היא זו שנודעה במלחמת העצמאות בשם "דרך הג'יפים". שם נמצא הקצה ההררי של דרך בורמה, שבימי מלחמת העצמאות היה עביר לג'יפים בלבד. אנחנו נגיע לדרך הזו כאשר נשוב דרכה למכוניתנו, בסיום הטיול.

כאמור, נמשיך ישר לעבר הר אורנה, שקרוי כך על בשל האורנים שנטעה בו קק"ל ונצעד בין סלעים העשויים משכבות דולומיט בהירים ומשכבות חוואר מצהיבות לסירוגין. שם נבנו בעבר הטרסות החקלאיות של הרי ירושלים. למרות השריפה הקשה שהתחוללה כאן בשנת 1995, היער הנטוע הצליח להשתקם בכוחות עצמו ואנו נראה בדרך את שיחי הלוטם, עצי האלון המצוי והקטלב וגם אורנים, כשם ההר.
בסמוך לתצפית על שער הגיא תפגשו באורן הגדול. צילום: יעקב שקולניק

יא משלטי ביתי שלי ללא קירות

לאחר שנצעד כ-600 מ' מנקודת ההתחלה נפגוש בשלט של ארגון בתי הכנסת המאוחדים בארה"ב, שמעיד על מחויבותם לקק"ל ולשימור הגבעות בשלוחת שיירות. לאחר 100 מ' נוספים נפנה שמאלה ליד עץ קטלב בולט. נמשיך לצעוד עוד כ-400 מ' ונגיע למשלט 16 בראש הר אורנה. במשלט נראה אנדרטה שעליה מצויר סמל הפלמ"ח ועמודים שמנציחים פעולות חשובות שביצע הארגון, במהלך מלחמת יום העצמאות.

למשלט 16 היה תפקיד חשוב בראשית מלחמת העצמאות. בשפלה היו אומנם דרכים שעקפו את הכפרים הערביים כדי לאפשר אספקה ליישובים יהודיים אבל לא היה שום תחליף למעבר בשער הגיא כדי לאפשר אספקה לירושלים. שיירות של משוריינים שניסו לעשות זאת, בין דצמבר 1947 למארס 1948, ספגו אבידות קשות. בלילה שבין 7-8.4.1948 נעשו ניסיונות נועזים לכבוש את המשלט. הכוחות כבשו ונסוגו, וכך גם בלילה שלאחר מכן. ב-10 במאי הצליח הכוח להחזיק במשלט ובנוסף כבש את משלט 17 – משלט המסרק – והשתלט על הכפר הנטוש, בית מחסיר. באותו יום, בניסיון להפציץ את משלטי הערבים באזור בית מחסיר, יצא מטוס מדגם נורסמן לפעילות. הקשר עמו נותק, לאחר שהודיע על זיהוי המטרה, והוא נעלם עם כל אנשי צוותו. חלק ממנועו הפך, ברבות הימים, לאנדרטה בשביל הטייסים.

נמשיך צפונה בין עצי החורש. לאן נגיע לאחר 400 מ'? לעץ אורן גדול, שמציין את מקומו של משלט 21 – השני בשלוחת שיירות. מתחת לעץ נמצא ספסל. מומלץ לעשות פסק זמן, להתיישב וליהנות מהתצפית המופלאה על כביש 1. כאן אפשר להבין היטב מהי משמעות השליטה של יושבי הגבעות על הדרך שמובילה לירושלים. עוד תוכלו לצפות מכאן על הערים מודיעין ומודיעין עילית ושאר היישובים שנמצאים מסביב.
נקודת תצפית מרהיבה על שער הגיא. מומלץ לעצור, לנוח ולהתבונן. צילום: יעקב שקולניק

דרך הג'יפים

ממשלט 21 נמשיך כחצי קילומטר בעקבות סימון שביל ישראל ונגיע לצומת. נפנה שמאלה, על פי הסימון הירוק של קק"ל, ונגיע במהרה לשני עצי חרוב שצומחים בצד דרך רחבה. שבנו לדרך הג'יפים (סימון אדום) ולימי מלחמת העצמאות. בימים המדוברים האו"ם אפשר העברת מזון לירושלים אך לא אפשר העברת נשק ותחמושת. לכך בדיוק נועדה דרך הג'יפים, שעקפה את מחסום האו"ם והגיעה ממש עד לחניון שבו התחלנו את טיולנו. גם אנו נעלה בדרך עוד כ-600 מ' עד שנשוב לחניון ונסיים את טיולנו.