נובמבר 2022: מחניון מח"ל למשלט 21

ספסל תצפית בראש משלט 21. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
טיול בנוף משגע מחניון מח"ל, שלצד דרך בורמה, לתצפית מרהיבה ממשלט 21 של ימי מלחמת העצמאות. כאן מבינים למה חשוב היה להשיג את השליטה בגבעות שמתנשאות מעל הדרך לירושלים

מידע על המסלול

אופי המסלול: מסלול מעגלי, מתאים למיטיבי לכת ומלשפחות עם ילדים מגיל 10 ומעלה. בעלייה למשלט יש להתגבר על הפרש גובה של 230 מטר. אפשר לקצר את המסלול.
אורך המסלול: 5 ק"מ.
משך הטיול:  4-3 שעות.
נקודת מוצא וסיום: חניון מח"ל.
גישה לנקודת המוצא: חניון מח"ל, כקילומטר מדרום למחלף שער הגיא בכביש 38. יש שילוט ברור לצד הכביש (ווייז: חניון מח"ל).

אנדרטת מח"ל – זיכרון לנופלים מחו"ל

אנדרטת מח"ל נמצאת לצד דרך בורמה, במקום שבו הדרך עוברת מגבעות שפלת יהודה ומטפסת לעבר המסרק שבהרי ירושלים. ליד האנדרטה, משני צידי הדרך, הציבה קק"ל שולחנות פיקניק והתקינה ברז מים. שביל סלול, נגיש לעגלות, יוצא מהחלק המזרחי של החניון לאנדרטה.

האנדרטה מנציחה את החללים מקרב מתנדבי חוץ לארץ (מח"ל), שבאו לארץ בימי מלחמת העצמאות כדי לסייע ליישוב העברי. המח"לניקים מנו יותר מ־3,000 איש, רובם יהודים מארצות המערב. רוב אנשי מח"ל שבו בתום המלחמה לבתיהם, אך כ-500 מהם בחרו לחיות בישראל.

האנדרטה, יצירתו של אדריכל הנוף יורם שחם, נחנכה בשנת 1993. היא עשויה שלוש אותיות גדולות עשויות בטון – אות מ' קטנה, ח' גדולה יותר ו-ל' הגדולה ביותר. בקיר שמעבר לאנדרטה רשומים בעברית ובאנגלית שמותיהם של 123 חללי מח"ל וגח"ל (גיוס חוץ לארץ).

אנדרטת מח"ל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

אל משלט 21

יעדנו – משלט 21 ברכס שיירות, המתנשא מצפון לדרך בורמה. כדי להגיע לשם נעלה מעט מהחניון בעקבות סימוני שביל ישראל, אל מחסום הרכב, המונע מרכבי שטח להיכנס לשביל (שביל ישראל חופף כאן לדרך מסומנת ירוק).

תחילה צועדים ביער מעורב – אורנים וברושים נטועים לצד עצי אלון מצוי וחרוב מצוי. מפעם לפעם מציצים שטחים פתוחים חשופים, המצמיחים צמחיית בתה עשירה במינים פורחים.

השביל די תלול, אך רחב ונוח. כדאי מפעם לפעם לעצור למנוחה קלה להתבונן בנוף שהולך ונפרש מול עינינו. לאחר כשני קילומטרים, במקום שהשביל מתעקל שמאלה, נפגוש מימין שביל מסומן כחול. זכרו את המקום. בשביל הזה נרד לאחר שנשוב ממשלט 21, המרוחק מכאן כחצי קילומטר.

ממפגש השבילים נשנס מותניים. השביל עולה על משטחי סלע ומוסיף חוויה לטיול. עוד כמה צעדים ואנו ברחבה גדולה, חסומה גם היא במחסום רכב ארוך מאוד ממתכת. הגענו למשלט 21.

חורשת אורנים בדרך למשלט. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

שיירות בדרך

כדי להבין את חשיבותו האסטרטגית של המקום, נצעד אל השוליים הצפוניים של הרחבה, במקביל למחסום הרכב. בקצהו יורדים למדרגה נמוכה יותר. תוכלו לבחור אם לשבת בצל עץ הזית, או על הספסל שלידו, ולצפות בנוף המרהיב של שער הגיא ובאלפי המכוניות החולפות בו. מעבר לו נראות הגבעות של לטרון, העיר מודיעין ומישור החוף, עם מגדלי תל אביב באופק. התצפית ממחישה היטב את השליטה של יושבי הגבעות על הדרך לירושלים וממנה. זה הזמן לפזם את השיר באב אל ואד של חיים גורי, ולהיזכר בימים שבהם שיירות ניסו לפרוץ כאן את דרכן לירושלים, בדרך שהייתה אז צרה מאוד.

ממש מעל הכביש לירושלים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

חזרה בדרך הג'יפים

ממשלט 21 נשוב כלעומת שבאנו לשביל המסומן כחול ונרד בו לעבר הערוץ שזכה לשם נחל דרך בורמה. נשאר לנו רק מאמץ קטן, לטפס במדרון הקצרצר לגדה השנייה של הערוץ, אל מדרגות העץ, שיביאו אותנו לדרך הג'יפים הרחבה. נפנה ימינה במורד הדרך. מכאן לא נותר לנו אלא להמשיך מעט במורד הדרך ולשוב לחניון אנדרטת מח"ל.

מחסום המתכת בכניסה למשלט 21. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל