מה גורם לגל פגעי מזג האוויר הקיצוניים?

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
05 אוקטובר 2010

גשמים מסיוויים בפקיסטן, בסין ובאייווה שבארה"ב, בצורת, חום ושריפות בלתי נשלטות ברוסיה ובמערב קנדה. 2010 הופכת להיות שנה של מזג אוויר משוגע. האם זו סתם שנה יוצאת דופן או מגמה שמראה לנו את העתיד לבוא?

מטאורולוגים אומרים כי תבניות עצירה יוצאות דופן בזרם הסילון בחצי הכדור הצפוני אשמות במזג האוויר הקיצוני בפקיסטן וברוסיה, ואולם הארגון המטאורולוגי הבינלאומי ומדענים נוספים אומרים כי סוג כזה של מזג אוויר תואם את התבניות שחזו מדעני אקלים והם עשויים להיות תוצאה של שינויי האקלים.
"כל האירועים הללו הם דברים שיכולנו לצפות שיתרחשו ככל שכדור הארץ מתחמם" אמר טום וגנר, מדען בנאס"א החוקר את הקריוספֶרה, בריאיון ל-CNN ב-11 באוגוסט. "אנו רואים כי כדור הארץ מתחמם בקצב של כ-0.2 מעלות צלזיוס (0.35 מעלות פרנהייט) בעשור. מקומות כמו גרינלנד מתחממים אפילו מהר יותר – 2 מעלות בעשור. כל האירועים הללו, מגלי חום דרך מונסונים חזקים ועד המסת קרחונים, מתיישבים עם התאוריה. ואולם, כדי להוכיח שאכן אירוע ספציפי קשור להתחממות כדור הארץ אנו נזקקים לקצה הידע המדעי והטכנולוגי".
"אירועי מזג אוויר אלה הם בלתי רגילים לחלוטין, אך בכל שנה יש אירועי מזג אוויר קיצוני", אמר אנדרו ווטסון מהמחלקה למחקרים אקלימיים של אוניברסיטת מזרח אנגליה. "לעולם לא נוכל לומר בוודאות שאירוע מזג אוויר בשנה מסוימת משמש כעדות חד-משמעית לשינויי האקלים, אך אם יש כמה שנים שמתרחשים בהן אירועי מזג אוויר קיצוניים, הדבר יכול להצביע על שינויי האקלים".
הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC) חזה זה מכבר כי העלייה במידות החום הגלובליות תביא לגלי חום תדירים וחזקים יותר ולמקרים של גשם קיצוני. בדו"ח שלהם לשנת 2007 קבע הפאנל כי מגמות אלה כבר נצפו, לרבות גלי החום החזקים ביותר מאז 1950.
מדידות NOAA, הסוכנות לאוקיאנוגרפיה ואקלים של ממשלת ארה"ב, הראו כי טמפרטורות פני הקרקע שנמדדו ברחבי העולם ביוני 2010 היו החמות ביותר שתועדו, ולדברי וגנר יש לגזור מסקנות גדולות יותר מהמגמה החד-משמעית של ההתחממות. "אנו רואים דברים שלא התרחשו מעולם על כדור הארץ, כדוגמת ההתחממות בקצב הזה. אנו סבורים כי יש קשר חזק בין התופעות הללו לגידול ברמת דו-תחמוצת הפחמן באטמוספרה מאז סוף המאה ה-19, שנגרם בידי האדם".
גרפים באתר האקלים של נאס"א הראו עלייה שאי אפשר להתכחש לה במידות החום הגלובליות, בגובה פני הים וברמות דו-תחמוצת הפחמן.
"הנתונים שלנו מתייחסים לא רק לעשר שנים. יש לנו תמונות לוויין מעשרות השנים האחרונות וכן נתוני תחנות מטאורולוגיות ונתונים אחרים מסוף המאה ה-19 המספרים לנו כיצד כדור הארץ מתחמם" אומר וגנר. "לא רק זאת, אלא יש לנו כעת נתונים של רשומות גאולוגיות, גלעיני קרח וליבות משקעים מקרקעית האוקיאנוסים. כל אלו משתלבים יחד ומראים לנו כיצד כוכב הלכת שלנו משתנה".
בתשובה לשאלה אם ייתכן שמדובר במחזור רגיל של הטבע, וגנר עונה: "זו שאלת מיליון הדולר. דבר אחד שעלינו לחשוב עליו הוא שכדור הארץ מתחמם ואנו צריכים לטפל בכך. הקרח סביב אנטארקטיקה וגרינלנד נמס, כבר כעת פני הים עולים ב-3 מ"מ בשנה, כלומר כ-30 ס"מ במאה שנה, אבל סביר להניח שהם יעלו אף יותר. יש דברים רבים שאנו יכולים לעשות כדי למתן את הנזק. אנו עורכים מחקרים כדי לנסות ולבדוק עד כמה יעלו פני הים, עד כמה ימשיכו מידות החום לעלות וכיצד ישתנו תבניות מזג האוויר".
הפחתת הפליטות היא משהו שכל אחד יכול לעשות כדי להגן על כוכב הלכת ועל האקלים, ומומחי האקלים אמרו במשך שנים שיש צורך בקיצוץ חד בפליטות הפחמן ובגזי החממה לוכדי החום האחרים ממכוניות, מתחנות כוח וממקורות תעשייתיים וביתיים אחרים השורפים דלק.
לאחרונה פורסם כי גוש קרח גדול השתחרר מקרחון בגרינלנד. לא רק שזו עדות להתחממות מי הים אלא גם להתפתחות בעיות נוספות, כגון גושי קרח שייתקעו בנתיבי ספינות או ייסחפו לאסדות קידוח נפט. מידות החום הגבוהות והשריפות ברוסיה משפיעות על אזור המייצר שיעור גבוה מגידולי החיטה העולמיים, דבר שבתורו ישפיע על כל שרשרת המזון שלנו בשנים הקרובות.
יתרה מזו, השריפות יוצרות 'מרק' רעיל של זיהום אוויר המשפיע על החיים באזורים רחוקים בהרבה ממקום השריפה, כך עולה מדיווח של JPL. בין המזהמים שנוצרו בשריפות גם גז חד-תחמוצת הפחמן, העשוי לגרום לשלל מיני תחלואה. חד-תחמוצת הפחמן הוא גם מרכיב בייצור אוזון שעל פני הקרקע, גז רעיל הגורם למחלות ריאה. כשחד-תחמוצת החנקן מהשריפות עולה לאטמוספרה, הוא נלכד בשכבות התחתונות ובזרם הסילון בגובה בינוני, ומועבר בקלות לכל רחבי העולם.

תרגום הידיעה ביוניוורס טודיי מפורסמת באדיבות אתר הידען

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 05/10/2010

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים