דצמבר 2020: מתיירים ביער מיתר

דצמבר 2020: מתיירים ביער מיתר

מטעי פיסטוקים ביער מיתר. מעדן לציפורים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
אתם מוזמנים להצטרף אלינו לטיול מרתק ביער ברכב, בדרך נוף שעוברת בין החניונים והאתרים המרכזיים של יער מיתר. אולי תהיו מופתעים לדעת שזהו היער הגדול ביותר שקק"ל נטעה בארץ... דווקא בגבול המדבר
יער מיתר היה אחד הדברים החשובים שעליהם הוחלט בעת הקמת היישוב, במטרה לתרום לאיכות החיים של התושבים. הוא ניטע במקביל להקמת הבתים הראשונים, וכיום מתפרס על שטח של 8,200 דונם. גידול היער נחשב לאתגר גדול מכיוון שהוא נמצא על גבול המדבר. אנו מזמינים אתכם לטייל בדרך הנוף ביער המיוחד הזה, שאורכה 13.5 ק"מ, ומובאת כאן מצפון לכיוון דרום, מהכניסה בכביש 60. אם תרצו, תוכלו לטייל רגלית בקטע משביל ישראל שנמצא ביער. לשם כך תזדקקו להקפצת רכב קצרה.

גשר דבמבם, נחל ושני חניונים

בתחילת דרך הנוף תראו שלט הסבר המספר על שני אירועים קרביים שהתרחשו בנחל חברון, שנמצא סמוך ליער מיתר. תוכלו לקרוא על גדוד צנחנים שפוצץ מבנה של המשטרה הירדנית, ועל גבורתו של סרן גרשון דובנבוים, שכינויו היה דֶבַּמְבַּם, שפיקד על כוח שנשלח לפוצץ גשר על נחל חברון כדי למנוע מתקפת נגד אפשרית של כוחות הצבא המצרי והליגיון הירדני . הוא נפצע בפעילות ומת מפצעיו. המשיכו בדרך שמסומנת בכחול כ-700 מ' עד לגיא שנטוע בעצי אלת הבוטנה (פיסטוק), שציפורים נהנות מפירותיהם בעונת הסתיו. המשיכו עוד 200 מ' ותגיעו לחניון הפרוזופיס. שם החניון הוא השם הלועזי של עצי הינבוט ששתלה קק"ל ביער. כאן תוכלו ליהנות מפיקניק בשולחנות שמוצבים במקום.

מחניון הפרוזופיס המשיכו לכיוון מזרח בין עצי היער, עד שתגיעו לחניון האורן. מכאן פנו ימינה והמשיכו עם הסימון הירוק. לאחר כחצי ק"מ תגיעו לצומת נוסף. לפני הפנייה ימינה למצפה נעם מומלץ לפנות שמאלה עם השילוט המכוון לביקור בחניון המאגורה, שנמצא במרחק של 150 מ', ולידו מאגר מים קדום בצורת בור גדול. שימו לב שהכניסה לבור אסורה ומסוכנת!
גשר דבמבם, ממש בכניסה לדרך הנוף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מצפה נעם, צמחי בר ומצדית

סעו מהבור בחזרה לצומת. מצפון תוכלו לראות את עצי השיטה הסלילנית שצומחים בר בנגב, ולכן יערני קק"ל משתמשים בהם בהצלחה לייעור אזורים מדבריים. המשיכו ישר עוד ק"מ אחד, ופנו שמאלה למצפה נעם. בראש הגבעה נמצא מגדל משוחזר של צופי אש שהיה פעיל בעבר. הביטו לכיוון צפון לעבר דרום הר חברון והרי יתיר ותזכו לתצפית מרהיבה. כאן נמצאת אנדרטה לזכר נעם רוזנטל ז"ל, שנהרג במבצע צוק איתן. האנדרטה המרשימה נבנתה בצורת פסנתר כנף. כ-50 מ' מצפון לאנדרטה נמצא שביל ישראל שמגיע מכאן לחניון הפרוזופיס, שנמצא במרחק של 1.5 ק"מ.

המשיכו דרומה עוד 1.1 ק"מ. ליד הפיצול עם הדרך היורדת ליישוב מיתר נמצא שטח בר שבו משומרת צמחייה טבעית לאזור, שממנה תוכלו להתרשם. בעונה הנכונה פורחים כאן פרחים שאופייניים למקום. המשיכו לנסוע עוד כ-1.1 ק"מ לצומת עם דרך עפר שמסומנת בכחול. מאחורי הגדר נמצאים שרידי מבנה, שכנראה שימש כמצדית (פילבוקס). במורד הדרך נמצאת חורבת צלית. הכניסה אליה אף היא אסורה ומסוכנת מאוד!
האנדרטה המרשימה לזכרו של נעם רוזנטל, שאהב לבוא לכאן עם חברים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

בריכה, טרסות משוחזרות ולימנים

מצומת הדרכים תראו את מגדל צופי האש של קק"ל. אסור בהחלט לטפס עליו, אך גם מהדרך תוכלו לצפות בנוף המרהיב לכיוון מערב. המשיכו לנסוע עוד כחצי קילומטר עד לבריכת המים של חברת מקורות. חנו ממערב לבריכה וצפו בנחת בנוף שנשקף לכל הכיוונים וכולל יישובים רבים. קטע דרך הנוף שיורד מהבריכה לכיוון דרום עובר ליד טרסות משוחזרות, שבהן ניטעו עצי פרי.

המשיכו עם הדרך היורדת בנוף יפהפה של גבעות נמוכות וערוצים, שבהם חורשות קטנות וציוריות. קק"ל יצרה כאן מערך גדול של לימנים – סכרונים – שתפקידם לעצור את מי הנגר ולהרוות את הקרקע שמאחוריהם. בוודאי תתפתו לעצור ולצלם את הנוף המיוחד הזה. המשיכו עם הדרך המתעקלת עוד כ-4 ק"מ עד שתגיעו לכביש 316, ליד היישוב חורה, בקצה הדרומי של יער מיתר.
לימן ביער מיתר, לעצירת מי הנגר. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל