היה חול?

17 יולי 2013

ההתמודדות עם תופעת הבלייה החופית שמעלימה את החול מחופי הים מתחילה בידע ובמחקר. לאן נעלמו החופים ומה עושים בישראל ובעולם כדי לעצור זאת?

בעיית הישחקות החול בחופי הים, או "בלייה חופית" (Coastal Erosion), היא תופעה שבה החומר החולי שהחוף מורכב ממנו נגרע ממקומו על ידי גלי הים, תנודות גאות ושפל, זרמי ים חזקים או ניקוז. רוב הגורמים לבלייה חופית הם טבעיים, ולכן אי אפשר לשלוט בהם, אבל בהחלט אפשר וצריך להתנהל בנושא בצורה חכמה יותר, אקולוגית ובת-קיימא.
 
תפקידה של החברה הממשלתית "חקר ימים ואגמים לישראל" (חיא"ל), שהוקמה ב-1967 הוא ליצור ידע לניצול נכון של משאבי הים של ישראל. בחברה מרחיבים על הזווית המקומית של התופעה: "חופי ישראל בים התיכון, מגבול מצרים ועד לעכו, ניזונים מחול שמקורו בדלתא של הנילוס, אשר מוסע צפונה באמצעות הגלים וזרמי הים. תוך כדי הסעת החול צפונה והזנת החופים, חלקו מוסע בניצב לחוף לכיוון המים העמוקים ויוצא מהמערכת החופית, וחלקו מושב על ידי הרוח אל גב החוף ומזין את הדיונות החופיות. המאזן הטבעי שבין הזנת החופים בחול לבין סילוקו מהם על ידי פעולת גלי הים והרוח הופר בשל כריית חול בחופים ובנייה של מבנים ימיים אשר לוכדים חול בקרבתם. כתוצאה מכך נגרם תהליך מתמשך של הרס החופים".
 
מדובר בבעיה כלל-עולמית, אשר תוקפת חופים ברחבי העולם ומשפיעה עליהם. ההיסטוריה רצופה מקרים של ערים שנעלמו, בתים שנהרסו ואלפי חיי אדם שהושפעו מהפגיעה בחופים, ולכן ישנה מגמה כלל-עולמית של הופעת ארגונים המטפלים בנושא. EUROSION הוא אחד מהם.
 
פרויקט EUROSION הוא יוזמה של האיחוד האירופי. באתר היוזמה מופיע הסבר לחיוניות הפרויקט: "חלקים נרחבים מהחופים של ארצות האיחוד האירופי (הכולל חופים באוקיינוס האטלנטי, בים התיכון, הים הבלטי, הים השחור והים הצפוני) הולכים ונשחקים, למרות התפתחות טכנולוגית באמצעי ההגנה מפני בלייה ושיטפונות. ישנו צפי לעלייה נוספת של פני הים בעקבות שינויים אקלימיים ובשל המורשת הקלוקלת של ניהול לא נכון בעבר, מה שצפוי להוות בעיה משמעותית בעתיד".
 
הדרך שבה מציעים בארגון לטפל בבעיה היא הוליסטית באופייה, ומשלבת טיפול בסיבות הטבעיות לתופעה כמו גם באלה שגרם האדם, בחינת השימושים השונים שנעשים בחופים, בניית היררכיה מסודרת של הגופים האחראיים על הנושא ותכנון לטווח ארוך. שילוב כל ההיבטים האלה, כך מאמינים ב-EUROSION, יספק את המשאב החשוב ביותר להתמודדות עם התופעה – מידע שייאסף וישמש לטיפול בבעיית הבלייה והפגיעה בחופים בכל הרמות שהוזכרו.
 
קישורים לקריאה נוספת:
 
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 17/07/2013  

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים