ינואר 2019: רקפת נחמדת ברמת מנשה

זה הזמן לצאת לראות אותן. פריחת הרקפות. צילום: אניל זאהר, ארכיון הצילומים של קק"ל
אוהבים את פרחי החורף? בואו לגלות מקומות יפים ברמת מנשה שבהם פורחות רקפות ולידם נמצאים חניוני קק"ל, להנאתכם. ואל תשכחו לשמור עליהן
*חשוב לזכור: מדובר בפריחות עונתיות, לכן ייתכנו שינויים במועד ובהיקף הפריחות.

איזה פרח! הרקפת המצויה היא צמח פקעת. בארץ תוכלו לראות אותה בגולן, בגליל, בשומרון וביהודה. ולא רק...יש רקפות שמאכלסות גם סדקי סלעים במדבר יהודה ובצפון הנגב. הפרח פשוט מקסים ביופיו. כל פרח מחזיק מעמד כשלושה שבועות, אך פקעת אחת עשויה להצמיח פרחים בזה אחר זה ובכך נשמרת תקופת פריחה ארוכה של הרקפת. ברמת מנשה ישנם כמה חניונים שמשופעים במרבדי רקפות פורחים בעונה, ומכיוון שכל כך הרבה אנשים נוהרים לראות אותן מומלץ להגיע מוקדם או אחרי השעה 15:00, כאשר לחץ המבקרים מתמעט. אז שימו ווייז ובואו לפגוש את הפרח בסגול.

אתרי רקפות עטורות כתרים

  1. יער יופ ווסטרוויל – רוצים להגיע למרבדי הרקפות המרשימים? צעדו מהכניסה ליער צפונה, בדרך המלווה את כביש 672. אחרי כחצי קילומטר תגיעו לחלקת עצי אורן שקיים בה ריכוז גדול של רקפות. היער ניטע לזכרו של יוּפּ וסטרוויל (1944-1899), מחנך הולנדי, נוצרי ופציפיסט, שהקים בימי מלחמת העולם השנייה עם חבריו מחתרת – קבוצת ווסטרוויל – שסייעה להברחת יהודים מאימת הנאצים. רבים מחברי המחתרת, יהודים ונוצרים, שילמו בחייהם על מאבקם. יופ וסטרוויל היה אחד מהם. במקום נמצאת אנדרטה לזכרו ומצבות לזכרם של פעילים נוספים במחתרת.
  2. חניון אורן זמיר – המשיכו לחניון זמיר – חניון גדול שנמצא בצל שמסבה לו חורשת אורנים. מצפון לו תוכלו לראות יער מעורב של עצי אלון תבור ועצים נטועים. טיילו במדרון ותוכלו לצפות להנאתכם בהמוני רקפות, שפורחות שם. לאחר מכן תוכלו להתיישב בשולחנות הפיקניק באחת הפינות המקסימות. הילדים יוכלו ליהנות ממתקני השעשועים שנמצאים במקום. מאגר נחל רז (מאגר פרכה) מתמלא מים בחורף. אם תגיעו לקצה המערבי של החניון תוכלו לצפות בו. גם בשולי החורשה ישנה פריחה יפה בעונה.
  3. דרך נוף פארק רמת מנשה – סעו בעקבות החצים הירוקים המסומנים על עמודים שהציבה קק"ל. לאחר כ-600 מ' תראו משמאל את האנדרטה שמציינת את מקום העלייה לקרקע של קיבוץ גלעד. המשיכו עוד 3.5 ק"מ ועברו ליד עין כפר מעיין, שבו נובעים מים בכל השנה ומימיו משמשים את עדרי הבקר שבשטח. המשיכו עוד כ-2.2 ק"מ והגיעו לצומת, שבו אפשר לפנות ימינה ולהגיע לאנדרטה המרשימה לחללי הקיבוצים שצופה על מרחבי עמק יזרעאל וההרים שמסביבו. מהצומת הדרך נמשכת צפונה ומגיעה לכביש 6953 ליד ג'וערה. אל תשכחו מעת לעת לעצור ולהתבונן ברקפות היפות שפורחות לאורך הדרך.
תחילת הפריחה ביער יופ ווסטרוויל. צילום יעקב שקולניק, ארכיון צילומי קק"ל