הציפור שתדביר את העש

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
20 יולי 2010

התהלוכן הוא מזיק קשה ליערות האורן ומהווה מפגע רפואי. אפשר להדביר אותו באמצעות רעלים, ואפשר גם לטפל בו באמצעות הירגזי, ציפור ישראלית יפהפייה. מה תעדיפו?

שמו של תהלוכן האורן (שנקרא בעבר גם תוואי התהלוכה וטוואי התהלוכה) מוכר בקרב יודעי דבר. מדובר בעש השייך לתת-משפחת התהלוכנים (Thaumetopoinae). הוא נפוץ ביערות האורן ומאכלס עצי אורן סביב אגן הים התיכון ובדרום אירופה, שם אוכלוסיותיו הולכות ומצפינות בשל ההתחממות הגלובלית. התהלוכן מאכלס את כל מיני האורן, אך רגישותם לעש משתנה בהתאם לאזור. בישראל מיני האורן הרגישים הם אורן ירושלים, אורן ברוטיה ואורן קנרי. התהלוכן הוא מזיק קשה ליערות האורן, ומהווה מפגע רפואי. שמו של העש נגזר מתנועת הזחלים, שנעשית בתהלוכה משלב הבקיעה ועד ההתגלמות. בישראל מצויים מיני תהלוכנים נוספים, והשכיח בהם הוא תהלוכן האלה.

הירגזי, ציפור ישראלית יפהפייה, היא האויב הטבעי לתהלוכן האורן – עש המזיק כאמור לעצי אורן, ואף פוגע בריאותית בבני אדם. כדי לצמצם את כמות הריסוסים והרעלים המשמשים את האדם במלחמתו בתהלוכן, אפשר להשתמש בהדברה ביולוגית, וכך לחסוך בכספים ובסיכונים המלווים את השימוש ברעלים. וזה פשוט וקל: את תיבת הקינון של הירגזי יש לתלות על עץ או קיר בגובה 2–2.5 מ' (לא יותר).

ענבר רובין, מנהלת תוכן והדרכה באגמון החולה, מספרת על היוזמה החדשה המשותפת לקק"ל, לאגמון החולה ולפרויקט "תגלית". באגמון החולה מוכרים ערכות בניית תיבות קינון לפרויקט "תגלית", ולאחר שחניכי הפרויקט בונים את התיבות, הן נתרמות לקק"ל. "התהלוכנים רעילים ופוגעים לא רק בעצים אלא גם בבני אדם", מספרת רובין. "רק לפני כמה שבועות אושפזו 12 ילדים בגן בתל אביב בגלל תהלוכן שהגיע לארגז החול שלהם. יש להם עץ אורן בגן, וכנראה אחד התהלוכנים נפל לארגז החול. הוא גם עלול לגרום לעיוורון".

במלחמה בתהלוכן משתמשים בדרך כלל ברעלים, מספרת רובין. נוסף על העלות הגבוהה שלהם, יש לזכור שמדובר בחומר מסוכן. "הרעיון של ההדברה הביולוגית הוא לצמצם שימוש ברעלים ובחומרים כימיים שמזיקים לבני האדם ובכלל, ולהשתמש בבעלי חיים טבעיים למקום, שהם האויבים הטבעיים של אותם מזיקים. במקרה הזה מדובר בירגזי, שהוא האויב הטבעי של התהלוכנים. יש לו מנגנון שמאפשר לרעל של התהלוכן לא לפגוע בו".

ומדוע דווקא חניכי "תגלית" משתתפים בפרויקט תיבות הקינון?

"כל חמישה צעירים ב'תגלית' בונים תיבה, רושמים עליה את השם שלהם, ויכולים לעקוב אחר מיקומה ביער. מדובר כאן גם בציונות וגם בגישה אקולוגית. הצעד הבא שלנו יהיה להרחיב את הפרויקט גם לבתי ספר ולכל מקום שיש בו עצי אורן".

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 20/07/2010

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים