פליטות הפחמן רק גדלות

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
11 נובמבר 2008

למרות אזהרות ה-IPCC גדלו בשנה שעברה פליטות הפחמן לאטמוספרה ב-3%, עלייה מפחידה שתגביר את התחממות כדור הארץ

תחזיות שנסמכו על המיתון הכלכלי בעולם המערבי צפו ירידה בפליטת מזהמים. עליית מחירי הדלק היו אמורים להפחית את השימוש בו, וכתוצאה ישירה לגרום לירידה בכמות גזי החממה, אלא שהתחזיות התבדו.
לפני כשנה פורסם "נייר עמדה" ע"י Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – גוף בין ממשלתי לשינוי האקלים. על פי המסמך, "אי עמידה בהפחתה משמעותית בפליטת מזהמים תביא לתוצאות הרסניות ברחבי העולם". בעקבות פרסום המסמך זכה הגוף בפרס נובל. אלא שמסתבר כי פרסים אינם מעודדים פעילות חיובית, שכן למרות התחזיות עלתה פליטת גזי החממה הרבה מעל למצופה.
מ-2006 ל-2007 עלתה כמות פליטת דו-תחמוצת-הפחמן ב-3% – עלייה המוגדרת כ"מפחידה". על פי מחקרים, במקביל לעלייה בפליטות מזהמים, יערות ואוקיאנוסים שסופגים פחמן נכרתים ומזוהמים, וכתוצאה מכך יורדת יכולתם למלא את "תפקיד הספוג"; האוקיאנוסים והיערות סופגים פחות פחמן ממה שספגו במאה העשרים.
עד לפני זמן קצר היתה ארה"ב שיאנית הזיהום. היא עדיין מחזיקה במקום הראשון ביחס הפליטה לאדם. נוסף על כך, אם בארצות רבות בעולם המערבי ירדו ערכי הפליטות, בארה"ב הן עלו ב-2%. בשנתיים האחרונות עלתה למקום הראשון סין, עם יותר ממחצית מכמות פליטת פחמן בסך העולמי.
מסתבר כי חלק נכבד מהפליטות בסין עדיין יש לזקוף לחובת ארה"ב, שכן ייצור סיני עבור ארה"ב, ייצור דשנים, מלט ומתכות שהופנה מארה"ב לסין בגלל עלויות נמוכות, חלקו חוזר לארה"ב וכך ה"נטל" נחלק בין שתי המזהמות. במקום השני ביחס הפליטות לאדם נמצאת רוסיה ואחריה הודו.
סין, הודו וארצות מתפתחות נוספות הוסיפו את חלקן לפליטות ששברו את כל השיאים – למעלה מ-9 מיליארד טון פחמן נוספו לאטמוספרה (המספרים לקוחים מנתוני סוכנויות האקלים של ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה).
ארצות מתפתחות, ובהן סין והודו, אינן מחויבות בהפחתת פליטות על פי אמנת קיוטו. ארה"ב ורוסיה כלל לא התחייבו לפעול על פי האמנה. לקראת הארכת האמנה יהיה צריך לשנותה, שכן ארצות מתפתחות פולטות יותר פחמן מארצות המערב המפותחות, מה גם שחלק מארצות אירופה הפחיתו את הפליטות משמעותית: בדנמרק הן פחתו ב-8%, בגרמניה ובאנגליה ב-3%, ובצרפת ובאוסטריה ב-2%.
הטבע אינו יכול לעמוד בתחרות מול האדם: בחצי השני של המאה הקודמת ספגו היערות והאוקיאנוסים 57% מעודפי הפחמן באטמוספרה. כיום כושר הספיגה הוא 54%. על פי תחזיות שהסתמכו על נתוני פליטה נמוכים בהרבה תעלה הטמפרטורה ב-3 עד 6 מעלות. בנתוני הפליטות המעודכנים העלייה תהיה מהירה וגבוהה יותר. הנתונים מפחידים. מפחיד עוד יותר לחשוב שאצלנו ממשיכים ב"התקדמות" להקמת תחנת כוח פחמית מזהמת. הגיע הזמן שבמקום שליטה בסביבה למען האוכלוסייה האנושית, תהיה שליטה באוכלוסייה האנושית למען הסביבה.

ד"ר אסף רוזנטל הוא מדריך טיולים בארץ, באפריקה, בדרום אמריקה ועוד. למד זואולוגיה ואורניתולוגיה, והשלים לימודי סביבה ושמירת טבע באוניברסיטת פרטוריה

קרדיטים לכתבה

כתיבה: ד"ר אסף רוזנטל | פורסם בתאריך 11/11/2008

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים