מיליארד עצים לא טועים

09 ינואר 2013

בניגוד למגמה העולמית של כריתת יערות לצרכים שונים, בסין מתקיימת מגמה הפוכה מתחילת המילניום; כיסוי היערות במדינה זו הולך ועולה | ייעור בסין, חלק א'

בסין מתבצעים בשנים האחרונות, בתחום הייעור, כמה פרויקטים רחבי הקף בהשקעה של מיליארדי דולרים. לפרויקטים מטרות שונות, ביניהן מניעת אש, הגנה מפני מזיקים, ניהול יער לטובת הציבור, הגנה על יערות טבעיים, שיקום יערות טבעיים ועוד.

אחד הפרויקטים השאפתניים המיושם כעת הוא ייעור לשם מניעת מדבור. מדבור הוא תהליך בו עוברת האדמה תהליך של פחיתה. תופעת המדבור מתרחשת בעיקר בשוליהם של מדבריות קיימים. היא מושפעת משילוב של מספר תהליכים, ביניהם התחממות אקלימית, רעיית יתר (בסין של יאקים וכבשים), כריתת צומח עצי למטרות שונות, המלחת קרקעות בשל השקיית יתר וצמחייה שהופכת רגישה למחלות בשל זיהום. גורמים אלו מותירים את הקרקע חשופה מצמחייה ומביאים לארוזיה על ידי רוח ומים. תהליך המדבור בסין הואץ לאחר מלחמת העולם השנייה, בשל עליה מהירה במספר התושבים וגידול דרמטי בתעשייה.

מדי שנה שטח של 3,660 קמ"ר של ערבה (grassland) בשולי מדבר גובי הופך למדבר בשל סופות חול עזות המסיעות את שכבת הקרקע העליונה. חומרתן עלתה מידי שנה ויש להן השלכות חריפות על החקלאות בסין וכן על המדינות השכנות (יפן, צפון קוריאה ודרום קוריאה).

פרויקט "החומה הירוקה הגדולה" (Green Great Wall) שהושק לקראת תחילת שנות ה- 80, הוא פרויקט שאפתני שמטרתו למנוע את התפשטות מדבר גובי על ידי נטיעות בידי האדם. מדבר גובי הוא המדבר החמישי בגודלו בעולם והגדול ביותר באסיה. שטחו עומד על 1.3 מיליון קמ"ר והוא מכסה שטחים נרחבים בצפון-צפון מזרח סין. האקלים בגובי קיצוני, בקיץ הטמפרטורה גבוהה ועשויה להגיע ל-45 מעלות, ובחורף היא צונחת מתחת לאפס, ועשויה להגיע למינוס 40 מעלות. החורף הוא העונה היבשה, והקיץ והאביב מתאפיינים בגשמי מונסון ובסופות שלג. פרויקט "החומה הירוקה הגדולה" אמור להסתיים בשנת 2050, והנטיעות אמורות לכסות שטח של יותר מ-4,500 קמ"ר כדי למנוע את תהליך המדבור. בניגוד למגמה העולמית של כריתת יערות לצרכים שונים, בסין מתקיימת מגמה הפוכה מתחילת המילניום: כיסוי היערות במדינה זו הולך ועולה.

באזורים מסוימים (מעט פחות צחיחים) נזרעים במסגרת הפרויקט שטחים עצומים בזריעה ישירה מן האוויר. בשולי המדבר, באזורים הצחיחים מתקיימות נטיעות לאורך כבישים וכן מסביב לערים ומקומות יישוב. חגורת הצמחייה מיועדת לשמש כשוברי רוח לסופות החול ולייצב את הדיונות. לאורך הכבישים ניטעים לרוב מינים שונים של עצי צפצפה (Poplar sp.) שצימוחם מהיר. העצים מושקים בהצפה על ידי מערכת תעלות. מקור המים בחלק מן האתרים הוא הנהר הצהוב (Yellow river). על החול הנודד נזרעים בזריעה ישירה מינים שונים, בין היתר של Caragana sp. (מיני שיחים ממשפחת הקטניות).

אל חלק ב' של הכתבה

Photo: jrover, cc

מאת: ד"ר ענת מדמוני | פורסם בתאריך: 09/01/2013  

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים